• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Kengi

Abdullah Güdendede

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI

  

     Sağlık insan için vazgeçilmezdir. Daha hayata gözlerimizi açmadan evvel annemiz ve babamız bizim sağlığımız için her şeyi düşünürler. Dünya ya gelince de artık başka bir mecraya kayar sağlık, kimi zaman gelişim üzerine durulurken kimi zaman çevreden kaynaklanan sağlık sorunları vardır. İşte ömrü boyunca insan hep sağlıkla hastalık arasında geçen bir ömür sürer. Bununla birlikte insanoğlu hastalık için tedavi yollarını aramış ve çeşitli bilim dalları geliştirmiştir. Bazı sağlık sorunları için hemen çözüm bulunamamış ve her daim üzerinde çalışılmıştır. Bazen de rahatımızı bozan fiziksel rahatsızlıklar olduğunda bunun için insanlar profesyonel yardım yerine kendi içinde bunları çözme yoluna gitmiştir. Tabi buda o işi yapan kişinin çoğu zaman deneme yanılma sürecinde sizi kobay olarak kullanılması anlamına geliyor.

 

     Günümüzde halk arasında kimi zaman kendi isimleriyle anılan ve yine çözümünü de çeşitli yerlerde aranan hastalıklar var. “Kengi” diye isimlendirilen hastalık şuan benimde gündemimdeydi. İsim olarak tıp literatüründe bir karşılığı yok halk arasında da sadece rahatsızlığın adı var. Araştırdığımda da üzerinde verilen bilgilerin sadece kulaktan dolma olduğunu gördüm. İşin garip tarafı da ‘kengici’ diye birilerinin bunu tedavi ettiklerini söylemesi!

 

     Temel soruna baktığımızda kalçadan aşağı doğru ağrı yayılması ve topuğa kadar iner, bu gerçekten rahatsız edicidir. Bacakta güçsüzlük olur ve kalça da hassasiyet vardır. İlerleyen zamanda tedavi edilmediğinde duyusal problemler başlar. Bel fıtığı ile karıştırılabilir. İşte kengi denen bu hastalığın adı piriformis sendromudur. Uyluk başından kuyruk sokumu arasında olan piriformis kasının adıyla anılmaktadır. Bu kasın altından siyatik sinir geçer. Kas ta çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilecek anormallikler bu sinirin sıkışmasına yol açar. Bahsettiğimiz şekilde sorunlar ortaya çıkarır sert zemine oturulduğu zamanda bu bası arttığı için rahatsızlığı artırır. Yürüme sırasında ve bacağın içe doğru çevrilmesi gibi durumlarda ağrı vardır.

 

     Tedavisinde fizik tedavi kısmına bakacak olursak çeşitli yöntemlerden istifade edilmektedir. İyi bir değerlendirmenin ardından bölgeye özel terapatik egzersizler, sinir mobilizasyonları ve kasa yönelik uygulamalar sayesinde sorun çözülebilmektedir. Bu kası germek için kullanılacak yöntemlerden bir tanesi de sırtüstü yatışta bir bacağı diğerinin üstüne atarak diğer bacağını alttan iki elle tutup kendinize doğru çektiğinizde kalçadan dize doğru yayılan ağrıyı hissedersiniz çok uzun süre tutmadan bu hareketi yapmak herkes için rahatlatıcıdır. Bu hareketi yapmak için hasta olmanıza gerek yok rutinde de tekrar edilebilir. Aşırı derecede ağrıya sebep olan hareketlerde de ısrarcı olunmamalıdır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

Fzt. Abdullah Güdendede

a_gudendede@hotmail.com

 

  • Yorumlar 20
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0534 325 83 00