• BIST 9086.27
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Kayan “ ücretsiz küpeleme yapıyoruz”

Erdoğan KAYA

Yazımın başlığını okuyunca neyin küpeleme yapıldığını hayvancılıkla uğraşmayanlar bilmezler. Eskiden hayvan ticareti yapanda, hayvan besleyenlerde hayvanın sağlıklı veya sağlıksız olduğunu bilmeden bu işle uğraşırdı. Şimdi ise artık hayvanlar karantina altında bulunmaktadır. Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Bekir Kayan’ı birlikte ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldım. Hemen hemen her gün soframıza gelen sütün nasıl soframıza geldiğinden tutun bu iş nasıl yapıldığına kadar.

Artık eskisi gibi değil damızlık hayvan yetiştiricileri birliği bir kurum altında birleşerek soframıza sağlıklı süt vermeye başladılar. Süt artık laboratuvardan geçerken, hayvanlarda Veteriner Hekimlerinin kontrolünde bulunmaktadır.

Damızlık sığır yetiştiricileri Birliği başkanı Bekir Kayan belli bölgelere süt analiz merkezleri kurarak sütün kalitesinin ölçüldüğünü ve buna göre sütün alınarak pazarlandığını bize anlattı. Yani hayvandan alınan süt artık doğrudan tüketiciye gitmemektedir.

Birlik ayrıca kendi üyelerine destekte vermektedir. Birliğin girişimleri sonucu Aksaray'a yıllık 1.5 Milyon TL. Fazladan destek gelmektedir. Bu destek birliğin bünyesindeki üreticilerine kanuna uygun şekilde hak eden hayvancılara dağıtılmaktadır. Tabi eskiden buna benzer bir yardım ve destek yok iken hükumetimiz süt üreticilerine parasal destek vermektedir.

Eskide hayvan yetiştiricileri hayvanlarına sağlıklı küpesi taktırırken ücret ödemekte iken artık yapılan girişimler sonucu birliğe üye hayvan üreticilerinin hayvanları ücretsiz küpelenmektedir. Bundan da yetiştiriciler son derece memnun kalmaktadır.

Muhtemelen Çarşamba günü açıklanması beklenen Damızlık Birliği, Ticaret Borsası, İl Tarım Müdürlüğü ve Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğinde hayvancıları yakıdan ilgilendiren Embriyo merkezi 3.5 Milyon civarında bir ücrete kuruluyor. Embriyo nedir kısaca onuda sizlere aktaralım.

Embriyo bir biyoloji terimidir. Çok hücreli diploid ökaryotlarda, yumurtadan meydana gelen dişi yumurtasının erkek spermiyle döllenmesiyle oluşan yedi günlük genç organizmaya embriyo denilmektedir. Embriyo oluşumunda birinci basamak döllenmedir. Döllenme kısaca dişi üreme hücresi (dişi gamet) ile erkek üreme hücresinin (erkek gametin) birleşmesi olayıdır.

Birliğin yeni bir projesi ise Ticaret Borsası ile ortaklaşa Mezat salonu yani satış yeri. Buna ilave olarak açık artırma ile satış salonu kurulacak. Anladığım kadarı ile bu salon Türkiye’de bir ilk olacak. Hakikaten bu açık artırma satışı satıcıların işine yarayacak. Buraya Veteriner Hekimlerinin kontrolünde garanti na ahırları oluşturulacak. Bunu hayata geçirmek için iki kuruluş arasında kararlar almıştır.

Yine bu kurum üyelerine destek vermek amacı ile piyasadan ucuz kar amacı gütmeden yem satışı yapmaktadır. Süt satışlarında üyelerine daha çok kar edebilmeleri için çeşitli görüşmeler yapmaktadır.

Yine Aksaray’da doğan Buzağıların kayıtları ve nüfusları Damızlık Birliği tarafından tutulmaktadır. Kendi üyelerine ait hayvanların tırnak kesimleri ve bakımları birlik elemanları tarafından yerinde yapılmaktadır.

Birliğe üye hayvancılarımızı köy köy gezerek birlik elemanları tarafında eğitimler verilmekte ve eğitim alanlara sertifika verilmiştir. Birlik aracılığı ile üyelerine soğuk hava deposu vererek daha kaliteli süt üretilmesi sağlanmaktadır. Birlik tarafından bir Mehmetçiğe 1 litre süt kampanyasında 150 ton süt Mehmetçiğe bağışlanmıştır.

Bu bilgilerden dolayı Sayın Kayan'a teşekkür ederken başarılar diliyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00