• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

Kanserden Korunmak Elimizde

Abdullah Güdendede

fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

Her dönemin korkulan birhastalığı oluyor. Korkunun sebebi tedavisinin bulunamayıp ölüme kadar gidensondur. Bir dönemin en korkulan hastalığı veba idi. Salgınları koca bir şehriortadan kaldırabiliyordu. Önüne geçilmez hali vardı. Bir dönem verem insanlıkiçin büyük bir sorundu. Bu şekilde tedavisi bulunana kadar her hastalıközellikle de ölümcül olanlar insan için korkunun ta kendisi olmuştur. Öyle ki sinemadadahi önüne geçilemeyen salgın hastalıkları konu edinen birçok film var.Çağımızın hastalığı ise şüphe yok ki kanserdir. Özellikle artan kanser vakalarıve bir türlü tedavisinin bulunamaması ve koruyucu yaklaşımlarında beklentilerikarşılamaması sorunu büyütmüştür.

 

Kanser; canlı organizmalardaoluşan ve hücrelerde kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlerdir. Normal olanhücre çoğalmasının kontrolsüz bir şekilde olmaya başlamasıyla meydana gelir.Kötü huylu diye adlandırılan bu tür, dokulara yayılma eğilimindedir. Kanserinoluşması büyük oradan da yaşam tarzı ve çevresel faktörlere bağlıdır. Az biroranda da genetik olarak bireyin yatkın olması etkilidir. Kansere neden olangenel sebeplere bakacak olursak: Alkol, sigara, dengesiz beslenme, gıdalarınyapısı, mesleki etkenler, çeşitli şekilde vücuda alınan kimyasallar, travma,enfeksiyon hastalıkları bunlardan bazılarıdır. Yani büyük oranda kanser ilgili ön koşulları insan olarak bizoluşturuyoruz. Bunun büyük bir bölümünü beslenme problemleri ve besinlerinyetiştirilmesindeki katkı maddeleri ile biz kendimiz yapıyoruz. Besinmaddelerinin yetiştirilmesi sırasında kullanılan kimyasallar sonrasında bizekanser alt yapısını oluşturacak etken olarak dönüyor. Gıdaların raf ömrünüuzatmak için kullanılan maddeler yine aynı şekilde kanserojen madde içeriyor.Gıdalarda ve günlük yaşamımızda kullandığımız diğer ürünler kanser riskiaçısından büyük bir alt yapı oluşturuyor.

 

Yaşam tarzımızda kanser için riskfaktörlerindendir. Düzenli egzersiz alışkanlığı olan bireylerde çoğu kanserçeşidine yakalanma olasılığının düştüğü yapılan araştırmalarla kanıtlanmışdurumdadır. Halkımızın çokta sevmediği düzenli hareket alışkanlığı çağınhastalığı denebilecek konumda olan kanserin önlenmesinde büyük bir role sahip. Bizimgenel inancımız fiziksel aktiviteleri iş ya da ev hayatımızda yaptıklarımızolarak görmek şeklindedir. Bu aktivite şekli performans düzeyi üzerinde olanlariçin başka fiziksel problemlere de sebep olmaktadır. Günlük hayatımızda yapmakzorunda olduklarımızı aerobik kapasitemizi ve kas gücümüzü artırarak yorulmadanve vücudumuza zarar vermeden halledebiliriz. Yapılacak olan koruyucu sağlıkhizmetlerinden yararlanmaktır. Pekte alışık olmadığımız koruyucu sağlıkhizmetleri noktasında ülkemizde de dünya standartlarını yakalamış durumdaolmasa da bu noktada artan fizyoterapist meslek elemanı sayesinde kapsamlı birçalışma yapılabilir. Fizyoterapisttin sizi değerlendirmesi ve size özel biregzersiz reçetesi vermesi ile kanser için koruyucu sağlık hizmetindenyararlanmış olursunuz. Bunun yanında düzenli bir çalışma ve kontrollerle kanseryanı sıra başka fiziksel problemlerinde önüne geçilebilir.

 

Kanser çağın sorunudur. Tedavisiiçinse çalışmalar sürmektedir. Bir hastalığın en iyi tedavisi ondankorunmaktır. Bu yüzden %90 a yakın oranda davranışsal ve çevresel faktörlerinkansere sebep olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Burada tüketilen gıdaların önemikadar koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi bilinmelidir. Sağlığınızı kaybetmedenönce bir sağlık kuruluşuna gidip fizyoterapiste danışarak size özel bir programhazırlaması ve bunu düzenli aralıklarla kontrol etmesi sayesinde kanser baştaolmak üzere çoğu hastalıktan korunmuş olursunuz.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle

fzt.abdullah güdendede

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00