• BIST 10201.97
  • Altın 2989.47
  • Dolar 34.8435
  • Euro 36.823
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Kalça Kirecini Sökelim

Abdullah Güdendede

Vücudumuzdaki eklemlerden kalçanın da kireçlenmesi tıbbi adıyla kalça osteoartriti, çeşitli nedenlerle kalça eklemindeki kıkırdak dokunun zedelenmesinin ardından, zamanla aşınıp yıpranarak koruyucu özelliğini kaybetmesiyle ortaya çıkan, kalça ağrısı, hareket kısıtlılığı ve yürüme zorluğu gibi yakınmalara neden olan bir eklem hastalığıdır. Dejeneratif eklem hastalığı olarak da adlandırılan osteoartrit yani kireçlenme, toplumda yaygın görülen genellikle orta yaş ve üzerindeki kişilerde karşılaşılan önemli bir ortopedik sorundur ve günlük yaşam aktivitelerini kısıtlar.

Kalça eklemi, vücudun ağırlık taşıyan en büyük eklemlerinden biridir. Bu nedenle strese, aşınma ve yıpranmaya da çok maruz kalır. Kalça eklemini oluşturan kemiklerin yüzeylerinde, pürüzsüz bir zemin oluşturarak eklemin sorunsuz hareket etmesini sağlayan eklem kıkırdağı bulunur. Kalça eklemindeki kıkırdak özellikle fazla kilolu kişilerde ilerleyen yaşla birlikte yavaş yavaş yıpranabilir. Ancak gelişimsel kalça çıkığı gibi durumlarda kalça eklemindeki bu aşınma ve yıpranma çok daha genç yaşlarda ortaya çıkabilir.

Kıkırdak aşınması sonucunda, kayganlığını yitirir ve pürüzlü bir hale gelir. Kalça eklemini oluşturan kemikler arasında koruyucu yastık gibi görev yapan kıkırdağın aşınması ve giderek incelmesine bağlı olarak eklem aralığında daralma gelişir. Kıkırdak kaybı nedeni ile kalça ekleminin top-yuva şeklindeki yapısal uyumu da bozulur. Kıkırdak aşınması ve kaybı, alttaki kemik dokusunda da değişiklik ve hasara neden olur. Hasarlı kalça kemikleri, oluşan kıkırdak kaybını telafi etmek için dışarı doğru büyüyerek osteofit denilen dikensi çıkıntılar yaparlar. Kalça kireçlenmesinde oluşan tüm bu değişiklikler sonucunda ortaya çıkan kalça kemik yüzeyler arasındaki sürtünme ve eklemin hareket kısıtlılığı, kişilerde kalça ağrısı ile birlikte yürüme, çömelme, merdiven inip çıkma gibi hareketlerde zorlanmaya yol açar.

Kalça eklem kireçlenmesinin bilinen kesin bir nedeni yoktur; ancak yaş, cinsiyet, şişmanlık, genetik özellikler, gelişimsel kalça displazisi gibi çocukluk çağında görülen kalça problemleri başta olmak üzere çeşitli faktörler kalça kireçlenmesine riskini arttırdığı bilinmektedir. İlerleyen yaşla birlikte oluşan kalça kireçlenmesinin kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Kalça kireçlenmesi genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde görülmekle birlikte daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle gelişimsel kalça çıkığı veya diğer çocukluk çağı kalça hastalıkları durumlarında, kalça kireçlenmesi daha erken yaşlarda da başlayabilir. Kalça eklem kireçlenmesi nedenleri: İleri yaş, fazla kilolu olmak, obezite, ailede kalça kireçlenmesi öyküsü, uygun tedavi edilmeyen kalça sıkışma hastalığı ve labrum yırtığı, kalça eklemi yaralanmaları,  doğumsal kalça çıkığı (gelişimsel kalça displazisi) ve çocukluk çağı kalça hastalıkları başlıcalarıdır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00