• BIST 8983.26
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

İşte Ramazan’da Ağız Kokusuna ‘Dur’ Demenin Yolları

İşte Ramazan’da Ağız Kokusuna ‘Dur’ Demenin Yolları
Ramazan’da oruç tutan pek çok kişi ağız kokusundan çekiniyor.

Özellikle iş hayatı ve sosyal hayatta çevresine karşı mahcubiyet hissetmeleri nedeniyle zorunlu olmadıkça konuşmaktan bile kaçınabiliyor. Pek çok kişi de ‘nasılsa bütün gün bir şey yemedim’ diyerek ağız bakımını ihmal etme yanılgısına düşüyor! Acıbadem Bahçeşehir Tıp Merkezi Diş Hekimi Aysun Dorman, Ramazan’da ağız kokusuna meydan okumanın püf noktalarını ve ağız bakımında yaptığımız yanlışları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Ramazan’daağız sağlığı, oruç nedeniyle uzun açlık ve susuzluk süreleri gözönüne alındığında ayrı bir önem taşıyor ve çok daha özel bakım gerektiriyor. Oysa,zaten yeterli süre diş fırçalama hele de diş ipi kullanma alışkanlığı olmayan toplumumuzda ‘nasılsa tüm gün bir şey yemedim’ diyerek hepten ihmal edilebiliyor! Bu da hem sağlık açısından tehlikeye yol açıyor hem de ağız kokusunun artmasına neden oluyor. Acıbadem Bahçeşehir Tıp Merkezi Diş Hekimi Aysun Dorman, Ramazan’da iftar ile sahur arasında yeterli su tüketiminin son derece önemli olduğunu vurgularken, lifli gıdaların da dişler üzerinde ve ağız dokularında temizliğe katkı sağladığını söylüyor. Örneğin, elma, armut gibi katı meyvelerin ısırılarak yenilmesi diş sağlığı açısından da faydalı. 

Sadece diş fırçalamak yetmez!

Ramazan’da en sık yapılan yanlışlardan biri iftar ile sahur arası şekerli gıda tüketiminin artması. İftar ve sahur sonrası dişlerin mutlaka fırçalanması, sadece fırçalama ile yetinmeyip diş ipi kullanılması hatta yanakların içinin de yumuşak dokunuşlarla fırça ile temizlenmesi son derece önem taşıyor. Hatta oruç esnasında, diş macunu kullanmadan sadece su ile fırçalama yapılması ve suyun yutulmaması halinde diş fırçalamak orucu bozmuyor. Toplumumuzda diş fırçalamanın birkaç saniye içerisinde sonlandırılması ağız içinin yeterli hijyenden uzak kalmasına neden oluyor. Dişlerin iftar ve sahurda en az 2 dakika özenle fırçalanması, fırçalama esnasında dişetine masaj yapılarak yuvarlak hareketler uygulanması gerektiğini belirten Diş Hekimi Aysun Dorman “Sadece diş fırçalamak ağız temizliğinin yarısını oluşturuyor” uyarısında bulunuyor.

Yanakların içi de temizlenmeli!

Özellikle oruç sırasında dil üzerinde pas oluşurken, dilin pütürlü yapısı bakterinin tutunmasına neden oluyor. Bunların da fırça ya da özel dil temizleme aparatlarıyla uzaklaştırılması şart. Diş ipi kullanımı ağız ve diş bakımı açısından son derece önem taşıyor. Dişlerin ara yüzeylerini başka türlü temizlemenin mümkün olmadığını, ara yüzlere yapışan yumuşak gıdaların temizlenmemesi halinde hem çürük oluşacağını hem de ağız kokusu sorunu ile karşılaşılacağını belirten Diş Hekimi Aysun Dorman “Son olarak da yanakların içinin temizliği ihmal edilmemeli, yumuşak dokunuşlarla zedelemeden yanakların içi fırça yardımı ile temizlenmelidir. Fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrası kullanılacak ağız gargaralarının içindeki antiseptik ve flor da ağız sağlığının korunması açısından önemlidir” diyor.

Mide problemi ve geniz akıntısı da koku yapıyor!

Hem sağlık hem sosyal açıdan bir sorun olan ağız kokusu, oruç tutulan dönemde daha fazla artıyor. Bunun birçok nedeni olduğunu belirten Diş Hekimi Aysun Dorman, bu nedenlerin başında diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının geldiğine işaret ederek “Gece ağız solunumu yapıyorsanız yani burun tıkalı olduğundan ağızdan nefes alıyor ve ağzınız açık uyuyorsanız bu durum kuruluğa yol açacak ve bakteri oluşumu ile kokuyu beraberinde getirecektir” diyor. Yetersiz ağız temizliği ile baharatlı, sarımsaklı ve soğanlı yiyecek gibi tüketilen gıdaların da ağız kokusuna yol açtığını belirten Diş Hekimi Aysun Dorman “Ramazan’da tükürüğün azalması, sigara tüketimi, mide problemleri ve geniz akıntısı gibi diğer faktörler de ağız kokusunun sebepleri arasında yer alıyor” diyor.

Hızlı yemeyin, lokmaları iyi çiğneyin

Peki ağız kokusuna karşı, yeterli diş ve ağız temizliği dışında neler yapılabilir? Diş Hekimi Aysun Dorman, öncelikle iftar ve sahur aralığında alınan su miktarının en az 10-12 bardak olması gerektiğini, bunun tükürük kalitesi için çok önemli olduğunu belirtirken, sarımsak, soğan ve fermente peynir gibi yiyeceklerin kokusunun bir miktar maydanoz çiğnenerek giderilebileceğini söylüyor. Hızlı yemek yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek de sindirime yardımcı oluyor ve mide az yorulurken, gazı engelliyor.

Tarçından maydanoza…

Doğal bitkiler de ağız kokusunun giderilmesinde önemli yer tutuyor. Diş Hekimi Aysun Dorman “Limonlu ılık su, ağız ortamını ve boğazı temizlemek için yararlı. Tatlılarla birlikte bir miktar tarçın tüketilebilir. Tarçın, ağızda kalan gıdalarla üremeye başlayan bakteri gelişimini engelleyen bakteriostatik özelliği ile ağız kokusunu önler. 1 litre su ile 1 yemek kaşığı tarçın kaynatılarak hazırlanan gargara kullanılabilir” diyor. Nane çayının yanı sıra, anason da ağız kokusuna karşı faydalı. Anasonun ağızdaki bakterilerin üremesini önlediğini, ya çay olarak içilebileceğini ya da çekirdeğinin çiğnenebileceğini belirten Diş Hekim Aysun Dorman “Kekik ve biberiye antibakteriyel etkiye sahip. Kurutulmuş çiçekleri su ile kaynatılarak elde edilen enfüzyonla gargara hazırlanabilir. Zencefil de ağız kokusunu önlemede çok iyi bilinir, çayı içilebilir” diyor. 

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00