• BIST 9524.59
  • Altın 2494.543
  • Dolar 32.5378
  • Euro 34.6868
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Havaalanı tartışması

Erdoğan KAYA

Haziran 2015 Milletvekili seçimleri başlayınca Aksaray’da Havaalanı tartışması yeniden alevlenerek gına getirecek duruma geldi. Sanki kan davasına dönüşen tartışma yapardın yapamazdın tartışması can sıkmaya başladı. Sanki ilimizin başka önemli ve acil bir hizmete ihtiyacı yokmuş gibi yapılan tartışma şahsen bana nefret getirdi. Hatta 1980 ihtilali seçiminden sonra Rahmeti Özal’la Calp’ın köprü tartışmasına dönüştü. Bizim kuşaklar iyi bilir Özal Boğaz köprüsünü satarım dedi ve Calp da sattırmam diye diretmişti.
Necdet Calp seçimi kazanamadı, Özal’da seçimi kazandı ve köprüyü özelleştirdi. Aslında satarım derken köprüyü bir şahsa satmak değildi asıl amacı, özelleştirme ile işletmesini şahıslara vermek istiyordu.
Şu kavgası yapılan Havaalanı tantanası bir gün mutlaka bitecek. Ama ne hikmetse neden yapmıyorsunuz yapardın yapmazdın kavgası her şeyi unutturdu. Yok, efendim mevcut havaalanı neden yapılmadı da başka yere yapılıyor tartışması.
Nedense mevcut havaalanın asıl kimlerin yapmadığı hiç sorulmuyor. Kardeşim mevcut yapılan havaalanı eski Valimiz Emir Durmaz tarafından devletten hiçbir resmi izin ve yapım kararı olmadan Özel İdare kaynakları ve bazı işadamlarından aldığı destekle mevcut hale getirerek havaalanı karkas binasını yapmıştı.
Ak Parti hükümetinden önce kurulan 2 hükümet döneminde bu bina mevcut şekli ile duruyordu. O dönem iktidarda kimler vardı, şimdi eleştiri yapan muhalefet partilerinin koalisyon oldukları hükümet iktidarda idi. Peki ulaştırma bakanı kimdi, şimdi eleştiri yapan muhalefet partisinden değilmiydi?
Şimdi adama sormazlar mı neden o dönem yapmadınız da hesabını başkasına soruyorsunuz derler. Neden yapılmadı o dönem hükümetin Aksaray’a havaalanı yapmak için bir kararı yok. Aksaray valisi işgüzarlığından kendi başına temel atmış dendi. Ne oldu aynı hükümet o dönem Nevşehir havaalanının temelini atarak turizm bölgesine havaalanı gerekli diyerek Nevşehir’e havaalanı yapıldı. Konunun detayını bilende konuşuyor bilmeyende.
Aksaray’a gereksizde Nevşehir’e gereklimi idi o dönem her iki ile de gerekli değildi. Nevşehir’e turist fazla gelir hesabı yapılarak Nevşehir’e havaalanı yapıldı. Peki, Nevşehir’e havaalanı yapıldı da her saat uçak mı kalkıyor kesinlikle değil.
Turizm konusunda yarıştığımız Nevşehir’den nüfus olarak büyük olabiliriz ama pekte fazla büyüklüğümüz yok. Turizm konusunda ise eğri oturup doğru konuşmamız lazım Nevşehir’in iki adım gerisindeyiz.
Aksaray’a turist gelse Selime, Güzelyurt ve Ihlara’dan başka nereyi gezecek? Yaprak hisar ve Beli Sırma gibi Nevşehir bölgesinde 20-25 köy var. Bir Göreme, bir Derinkuyu, bir Üç Hisar, bir Derinkuyu gibi hangisini sayayım nasıl yarışacağız. Girin Ürgüp’e kendinizi başka bir ülkede zannederseniz. Gidin Kaymaklı yeraltı şehrine nerede var öyle bir yeraltı şehrimiz?
Yatılı kalacak bir turisti Allah aşkına nerede kaç gün gezdireceğiz? Ben aslında bir Aksaray Milliyetçisiyim ve şehrimi çok severim. Ama birde gerçekleri görmek gerekmez mi? Turizmde bizden önde olan Nevşehir’e bile İstanbul dışına uçak kalkmazken ve İstanbul’da günlük iki uçak uçarken bizde günlük kaç uçak kaldıracağız?
Bölgesel havaalanı dışında bir havaalanı il olarak çok zor görüyorum. Buda Hasan dağının dibine zaten olmaz, hava ve dağ engelleri göz önüne alındığında bunu kabul etmemiz lazım. Niğde’ye 10 km yakın olsa ne olur uzak olsa ne olur. Ankara’da bile havaalanına 45-50 dakikada giderken bizim kapımızın önüne yapılacak değil.
İlk defa Anadolu’dan çıkan hemşerimiz Sayın Davutoğlu havaalanı ile ilgili Hasan dağı havaalanı sözü vermesi bizim için bir teminat. Bu sefer başlandı yok Niğde’ye yapılıyor, yok eskisi neden yapılmıyor tartışması. İnanın artık şu havaalanı muhabbeti kabak tadı verdi.
Aksaray’ın başka önemli bir hizmete ihtiyacı yokmuş gibi ömründe hiç uçağa binmeyenler bile bu muhabbete katıldılar. Aksaray’da otobüsle bile İstanbul’a kaç kişi gidiyorsa merak ediyorum. Bu gürültü ve tantana belli kimselerin seçim malzemesi için çıkardığı gürültüdür. Artık bu muhabbet beni sıktı ise başkalarını da sıkmıştır, yoksa size sorarlar bu kadar gerekliydi de zamanında siz neden mevcut yeri yapmadınız derler

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00