• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Halluks Valgus

Abdullah Güdendede

Ayaklarımızvücudumuzun dengesi ve hareketinde çok önemli görevler üstlenir. Ayakta durmada ağırlığımız iki ayağımıza eşit olarak dağılırken, yürüyüş sırasında muhteşembir uyumla yük dağılımı kendiliğinden ayarlanır. Ayağımız ise tüm bu görevleriyaparken kendi içinde çok özel mekanizmalardan yararlanır. Dengede durmamızesnasında farklı bir adaptasyondan faydalanırken, yürüme esnasında yine kendineözgü bir çalışma şeklinden yararlanır. Koşmamız da ayaklarımızın çok özelişlevleri sayesinde gerçekleştirilir. Ayaklarımızdaki yaratılış hikmetlerişüphesiz bilim geliştikçe daha da iyi kavranacaktır.  

Ayağımızdaki temel işlevlerin yapılmasındaparmakların rolü görmezden gelinemez. Özellikle ayakta durma esnasında öyle birmekanizma vardır ki sürekli yük taşıyamayacak parmaklarımıza direkt yük binmez.Özellikle yürüme esnasında ise parmakların itme özelliği ve yük dağılımınıyapmaları olmazsa olmazlarımızdandır. Bu benzeri özellikleri ilk ayaktadurmamızdan ömrümüzün sonuna kadar sürdüren ayaklarımız ve ayak parmaklarımızçoğu zaman taşımak zorunda olduğu yük, ayakkabı tercihi, genetik yatkınlık,çeşitli hastalıkların etkisi(DM(şeker) poliyomyelit vb.), travmalar gibifaktörler sebebiyle işlevselliğini kaybetmeye başlar. Ortaya çıkan sorunlargörmezden gelinmesiyle zamanla kalıcı bozukluklara dönüşür. İşte günümüzdesıkça duyduğumuz ve yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen çoğu zaman başlangıçevrelerinde çokta ciddiye almadığımız bir hastalıktan bahsedeceğiz. Halluksvalgus;  ayağın birinci parmağının dışadönmesiyle birlikte, parmağın ayakla bağlantısını kuran kemiğin içe doğrudönmesi sonucu oluşan, tedavi edilmediğinde sadece başparmağı değil tüm ayağımilgilendirebilecek sonuç ve değişikliklerle karşımıza çıkan ortopedik birhastalıktır, şeklinde tanımlanmaktadır. Görülme oranı olarak günümüzde gittikçeartmaktadır. Tedavisi yapılmadığı takdirde ise yaşam kalitesini etkilemekte vegün içindeki aktiviteleri kısıtlamaktadır. Ayağın estetik görünümü bozması,ağrılı ve ilerleyici bir hastalık olması hastaları kaygılandırmaktadır.

                Hastalığıntedavisinde ise çeşitli fizik tedavi yöntemleri uygulanmakla birlikte hastaeğitimi de ön plandadır. Ağrının hiçbir şekilde kesilemediği durumlarda isecerrahi tedavi tercih sebebi olur. Estetik kaygılardan dolayı cerrahi pek tercihedilmez. Tedavi yöntemlerine bakacak olursak; öncelikle koruyucu tedavidenbahsedebiliriz. Hastalığı tamamen düzeltmekten ziyade ilerlemeyi önlemek vebulguları düzeltmek içindir. Özellikle bu hastaların ayakkabı tercihindedikkatli olmaları gerekir. Burun kısmı yeterli genişlikte olan, topuksuz veyumuşak tabanlı ayakkabılar bulguların azaltılmasında önemlidir. Parmak arasımakara ve gece ateli gibi yardımcı cihaz kullanılabilir. Fizyoterapistinyapacağı manipülasyon ve mobilizasyonlarla birlikte, vereceği egzersizler çokönemlidir. Özellikle baldır diye söylenen kasların kısa olması ve bunlarayönelik germe egzersizleri yapılmalıdır. Şekilde görüldüğü gibi bir duvaraellerimizi dayayarak bir ayağımızın arkada kalması yoluyla kendimizi vebacağımızı öne doğru iterek germe yapabiliriz. Bunu 20-30 saniye kadar gerilmişpozisyonda tutmamız gerekir. Günde 10 tekrarlı olması ise yeterlidir. Diğer birgerme ise yine yanı pozisyonda ama bu kez arkada kalan dizimizi biraz bükerekyapmamız gerekir. Kuvvetlendirme ve diğer egzersiz çeşitleri de yine özel birdeğerlendirmeden sonra fizyoterapistiniz tarafından size özel oluşturulmasıgerekir. Cerrahi öncesinde ve sonrasında da özellikle istenen verimin alınmasıiçin yine fizik tedavi ye gidilmesi gerekir.

                Vücudumuzunher bölgesinin sağlığı bizim için önemlidir. Özellikle konu ayağımız ve ayakparmaklarımız gibi hayatımız boyunca bizim hareketimizdeki en büyük paya sahipolan organlarımızsa daha da özel bir yere sahiptir. Bu yüzden özellikle ayakbakımı, ayakkabı seçimi ve diğer sağlık kontrolleri noktasında vücudumuzun buparçasının da ihmale gelir yanı yoktur. Yapısal bozukluklara sebep olacak çevreselfaktörlerden kaçınmak gerekir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günlerdileğimle…

Fzt.Abdullah Güdendede

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00