• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

Fizik Tedavide Yeni Bir İcat

Abdullah Güdendede

Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

 

 




Çağ teknoloji çağı… İnsanoğludoğanın kıskacından kurtulmak için çok uzun zaman harcadı. Doğanın insanasunduğu nimetler sayılamayacak kadar çoktur. Ancak insan bu nimetlerle yetinmeyipfarklı arayışlara yönelmiştir. Bu farklı arayışlar içinde insanoğlunu en çoketkileyen gelişme teknoloji alanında olmuştur.Teknoloji alanındaki hızlıgelişmelerle insan kendini yeni bir kulvara girmiş olarak buldu. İnsan bugelişmeler sonrasında kendi hizmetine sunulacak şeyleri daha kolay elde etmeninpeşine düştü. İnsan için yaşamsal olarak önemli olan hizmet alanlarından biridesağlıktır. Sağlık için teknoloji nasıl kullanılabilir? Teknolojik gelişmelerinhemen her alanda hızla ilerliyorken sağlık alanında da bunu görmemiz mümkündür.Sağlık alanında çağın en çok aranan uzmanlık alanlarından biride fizyoterapi(fiziktedavi) ve rehabilitasyon olmuştur. Bu alanla alakalı tedavilerde kullanılmaküzere teknolojinin sağlıkla birleşiminden doğan yeni cihazlar gün geçtikçeçoğalmıştır.

 

            Yeni yöntemve sağlıkta teknoloji denilince aklımıza hep batı geliyor.Size batıdaki birgelişmeden değil dostum Akif Oktar’ın fizik tedavi ve rehabilitasyondakullanılmak üzere ürettiği bir cihazdan bahsedeceğim. Akif özellikle tedavileresnasında sürekli kullanılan yöntemlerin teknolojiyle adapte edilerek çağauygun hale getirilmesini amaçlıyordu. Ürettiği alet Cogniboard-visuomotorrehabilitasyon cihazı hem fizyoterapistin hem de hastanın tedavisinikolaylaştıracak şekilde üretilmiştir. Çoğu zaman tedavilerde verilecekkomutları anlatma ve karşı tarafında anlama problemi olduğunu görürüz. Gerekliekipman yetersizliği de tedavinin ilerleyişini olumsuz etkiler. Uzun sürelitedavilerde tedavi takibi, tedavide başlangıçla sonuç arasındaki ilerlemedurumu gibi konularda bilgi toplamak fizik tedavi ve rehabilitasyon dagerçekten zordur. Bütün bunların düşünülmesi ve nasıl bunları aşabilirimincevabını arayan arkadaşım, yaptığı çalışmalarla güzel bir sonuç elde etmiş.

 

            Cogniboard;  Nörolojik bir rahatsızlık veya ortopedikyaralanma geçiren hastalarda; iyileşme sürecine yardımcı olabilecek, çokluegzersiz sağlayan ve çoklu mod içeren; sağlıklı birey ve sporcularda kognitifve motor performansı geliştiren ve ölçen bir cihazdır.  Hastaların el-göz koordinasyonu, bilinçdüzeyi, duyusal girdileri işleme ve yorumlama yeteneği, tepki hızının ve kassalçevikliğinin geliştirilmesinde; sağlıklı bireyler ve sporcularda ise kognitifdüzey, yoğunlaşma ve kassal çevikliğin geliştirilmesine yardımcı olan,hastaların el-göz

koordinasyonu, tepki süreleri ve tepki hızınıngeliştirilmesine yardımcı olunmasını sağlayacak şekilde programlanmıştır. Bununyanında bu alet farklı amaçlar içinde kullanılabiliyor. Örneğin eğlenceli vemotive edici yapısı ile bireylere sıkılmadan egzersiz ve tedavi imkânını dasunmaktadır. Cihaz her çeşit hastanın durumu göz önünde bulundurularaktasarlanmış. Gerektiğinde  cihaz üztündeyapılabilecek ayarlamalarla hastaya uygun hale getirilebilmektedir. Cihaz; bireyin boyuna göre ayarlanabilir panoyayerleştirilmiş 64 ışıklı butondan oluşur. Tuşların yerleşimi özel olaraktasarlanmış 5 halkayı meydana getirir. Birey ışıklı yönergelerle egzersizçalışırken sesli uyarılar da eşlik eder. Böylece dokunsal, görsel, proprioseptifve işitsel geri bildirim sağlanmış olur. Bilgisayar yardımıyla hem gereklimodlar ayarlanmakta hem de hastanın tedavide geldiği son durum kayıt altınaalınabilmektedir.

 

            Böyle bir aletin fizik tedavi verehabilitasyon uygulamalarında hasta ve sağlık personelinin işinikolaylaştıracağı kesindir. İşin güzel tarafı Konya da böyle bir çalışmayapılması ve bunun piyasaya sürülmesidir. Sağlık alanında teknolojikgelişmelerde ülkemizde de yeni bir şeyler üretilebildiğini görmemiz açısında daçok güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu cihazı sağlık camiasına, ülkemize veinsanlığa kazandıran muhterem dostum Akif Oktar’ı tebrik ediyorum.  Bu çalışmanın örnek olması ve böyleçalışmaların yapılabilirliği noktasında insanlarımızı cesaretlendirmesi enbüyük temennimizdir.

 

Sağlıklı, mutlu veağrısız günler dileğimle…

 

Fzt.Abdullah GÜDENDEDE

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00