• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 29 °C

Fazla Kilolar

Abdullah Güdendede

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCELSAĞLIK SORUNLARI

FZT.ABDULLAH GÜDENDEDE

         Günümüz insanının en büyük sorunlarından biride kilolardır.Çoğu faktörün bir araya gelmesiyle ve vücut yatkınlığının de etkisiyle artankilo psikolojik açısından olduğu kadar sağlık açıdan da bireyi olumsuz etkilemektedir.Beslenmedeki bozuklukla birlikte yaşamı kısıtlaması, çeşitli hastalıklara sebepolması ya da zemin hazırlaması ve ileriki evrelerinde tedavisinin uzun birsüreç gerektirmesi önemli bir sorun olduğunu gösteriyor. Obezite dendiğindeaklımıza vücudumuzdaki yağ oranının artması gelir. Özellikle beden kütleindeksi dediğimiz kilonun boyun karesine bölünmesiyle elde edilen sayısaldeğerin 25 ten büyük olması obez olma açısından riskli bölgeye girildiğiningöstergesidir.

         Kilo almada temel mekanizma alınan enerjinin harcanandan çokolmasıdır. Tabi bu tek başına açıklayıcı değildir. Bununla birlikte genetikyatkınlık, yaşın artması, kadın cinsiyette olma, fiziksel aktivitede azalmaolması, alkol tüketimi ve sigarayı bırakma da risk faktörlerindendir. Bütün bufaktörler ve özellikle günümüzde fast food(hazır yiyecekler) tarzı beslenmeninartması erken yaşta fazla kilo almaya neden oluyor. Kiloların alınması kolaykenverilmesi kısmı ise tam aksine çok zordur. Özellikle aşırı kiloların artıkhayatımızı kısıtlamaya başladı dönemler ve estetik kaygılar bir süre sonranasıl kilolarımdan kurtulabilirim sorusunu gündeme getirir. Zorlu bir diyet,fiziksel aktivite ile uzun sürecek bir tedavi gözü korkuttuğu için en kolayyoldan nasıl bu sorunun üstesinden gelebilirim diye düşünürken, tv ve internetgibi ortamlarda kolay zayıflamak için satılan ilaç, bitki karışımlarıimdadımıza yetişir!!! Sürekli olarak bu tür şeylerden uzak durulması konusundahalkımız uyarılsa da kolay yol olduğunun düşünülmesi tercih edilmesine sebepoluyor.

         Kolay yoldan zayıflama diye satılan karışımlar sonradan birçoksağlık problemine yol açmaktadır. Bunlar yerine özellikle sağlık bakanlığıonayını almış ürünlerin tercih edilmesi ve daha da önemlisi bir uzmanlagörüşülerek tedavinin planlanması en doğru olanıdır. Günümüzde obezitetedavisinin uzun bir süreci kapsaması çoğu insanın tedavi sürecinitamamlayamamasına yol açmaktadır. Bu nedenle koruyucu sağlık hizmetlerineağırlık verilmekte ve öncesinde neler yapılabileceği noktasında bilinçlendirmeyapılmaktadır. Hipokrat’ın dediği gibi “Zararlı şeyleri azaltmak, faydalışeyleri çoğaltmaktan daha iyidir.” Bu ilkeye göre yaşamak sağlığımızı korumanınen etkili yoludur.

         Obezite tedavisinde ise günümüzde diyetin yanı sıra fizikselaktivitelerin düzenlemesi, egzersiz reçetesi, psikolojik destekler uzmanlarıtarafından bireye özel verilmekte ve takibi noktasında hastabilinçlendirilmektedir. Burada birey üzerine düşen süreci aksatmadan takipetmek ve kontrolleri mümkün olduğu kadar zamanında yaptırmaktır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısızgünler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00