• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Eskil'e yüksek okulu gerekli

Erdoğan KAYA
Aksaray Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslarası Sempozyum nedeni ile sabahın erken saatlerinde Kültür merkezinde idik. Burada sohbet ederken sevgili dostum Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay geldi. Ayak üstü hoşbeşten sonra Sempozyumun açılışına daha bir saat olduğu haberini alınca kendisi ile bir saate yakın sohbet etme ...
imkanı buldum.
Son dönemlerde basın da yaptığı başarılı hizmetleri okuduğumu ve neler yaptığını sordum. Kendisi, “ yakında bunların açılışını yapacağım senide davet edeceğim yerinde görür doğru olarak yazarsın ağabey” dedi.
Bu arada uzun zamandır Eskile bir Yüksek okul çalışması için çabasının olduğunu biliyorum. Bu konuda ne aşamaya geldiklerini sordum. Bana anlattı: “ son aşamaya geldik Üniversitemizin hoca ve yetkilileri Eskile gelerek incelemelerde bulundu. Geçici binamızı gösterdik, daimi hizmet verecek inşaatımızı gezdiler. Kendileri fevkalade olumlu buldular ve öğrencilerinde sosyal alan olarak diğer yerlere göre daha uygun olduğunu söylediler” dedi.
Perşembe günüde Sayın Rektör beraberinde yine hocalar ile beraber Eskili görüp gezdiklerini de biliyorum. Sayın Alçay Üniversite idaresini tekrar Eskilde ağırlamış oldu.
Bundan sonra Üniversite Senatosundan büyük bir ihtimalle Eskile Yüksek okul yapımı geçecek. Ancak geçmesi ile kalmıyor, sosyal alanları ve eğitim verecek okullar yeterli değilse YÖK buna izin vermiyor. Mesela Sarıyahşi ve Ağaçören gibi ilçelerimize Kırşehir yakın olması nedeni ile Kırşehir Ahi evren Üniversitesi tarafından açılması için senatodan çıkan onay YÖK tarafından veto edilerek yüksek okul açılmasına izin vermedi.
Nedeni ne idi bu ilçelerinizin nüfuslarının çok küçük olması ve öğrencilerin barınma sorunlarının yanında vakit geçirecek sosyal aktivitelerin yetersiz olması. Çocuklar okul dışında vakit geçirebilmeleri için sosyal alanlar olması lazım. Sarıyahşi 4 bin nüfuslu, Ağaçören 2 bin küsur nüfusa sahip. Dolayısı ile buralara yüksek okul açılma izni verilmedi.
Eskile gelince Başkan Alçayın anlattığına göre çok büyük bir sayıda Eskil Yüksek okullara öğrenci veren bir ilçe. Nüfus olarak tek başına açılacak Yüksek okulun öğrencisini karşılayacak vaziyette. Üstelik tarım ve hayvancılığın en fazla olduğu bir bölgemiz. Buna ilave olarak Konya nın bazı ilçe ve kasabaları da Eskile Konya dan daha yakın. Bu bölgenin de çocuklarının burada okuma imkanları olacağı için Eskilin birçok avantajları var.
Kanaatim o ki, Eskile üniversite senatosunun aldığı açış kararı YÖK’ten rahatlıkla geçecektir. Buna Milletvekillerimizde gayret göstereceklerdir. Nasıl Veteriner Fakültesini zorla söke söke çıkarttılarsa bu konuda da Eskile bir Yüksek Okulu Milletvekillerimiz girişimleri sonucu hem Yök’ten hem de diğer idari birimlerden bunu koparacaklarını umut ediyorum. Hatta öyle bir kanaate sahibim ki, hiçbir girişime gerek kalmadan YÖK senatonun alacağı bu kararı onayacaktır.
Eskile Yüksek okul açılması ile Eskilde çok şey değişecektir. Eskilde sosyal aktivite ve ticarette biraz daha canlanma olacaktır. Buna ilaveten Eskilden dışarıya Yüksek okulda okumaya giden çocuklar kendi ilçelerinde okuma şansı yakalayacaktır.
Bu manada senelerdir bu ilçemize bir Yüksek okulun açılması için gece gündüz gayret gösteren Belediye Başkanı Niyazi Alçay bunu da başaracağı kanaatindeyim. Çünkü Alçayın İktidar partisine geçişi ile Eskil resmi kurum ve kuruluşlarının nerede ise tamamının Eskile getirmeyi başardı. Eski Belediye binasında geçici olarak devam edecek Yüksek okul bitişi ile de yeni binasına taşınınca Eskilin ufku daha da açılacaktır. Girişimci ve tuttuğunu koparan Alçayı şimdiden tebrik ediyorum.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00