• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Düşecek kasabalar düşmeme derdin de

Erdoğan KAYA

Malumunuz genel nüfusumuza göre orantılarsak Türkiye genelinde 2000 altına düşen Belediye sayısı an fazla olduğu illerden birisi Aksaray. 20 kasabamıza köy olma yolu göründü, göründü görünmesine de bir kısma çevre köy ve kasaba ile birleşme derdine düşerek birleşip nüfusu 2000 üzerine çıkarmaya çalışıyor. Bu gayret içinde olan b...

azı kasabalar birleşmede Muaffak olurken bazıları küçük hesap yaparak gelecek derdindeler.
Saratlı kasabasının Cumhuriyet köyü ile birleşme çalışmaları, Altınkaya kasabasının Büyük güve ve Küçük Güve köyleri ile birleşme durumu, Yuva ile Kargın kasabasının birlik olma çalışması, Bekarların ile Sofular kasabasının birleşme çalışmaları var. Sarayhan kasabasının Acıpınar ile birleşme gayretleri devam ediyor. Akçakent’in Karacaören köyü ile görüşmeleri var. Doğantarla kasabasının kızılkaya köyü ile görüşmeleri devam ediyor.
Merkezde bu çalışmalar devam ederken en çok düşecek kasabaların Ortaköy ilçesinde olması gözden kaçmıyor. Bu bölgelerdeki kasabalarında birleşme çalışmaları devam ediyor.
Mahalli seçimlerin referandumdan dönmesi sonucu CHP erken mahalli seçime yaklaşmamsı nedeni ile mahalli seçimlerin büyük bir ihtimalle yine 2014 yılı mart ayında olacağını gösteriyor. Nüfusu çok kritik durumda olanlar seçimin zamanında yapılma durumuna göre 2012 yılı sonuna kadar nüfuslarını tamamlayacak olanlarda var. Eğer seçim öne alınmış olsa idi, 2011 yerinde sayım geçerli olacaktı. Şimdi seçimler zamanında yapılırsa 2012 yılı sonuçları temel alınacak.
O zaman durumu kritik olan kasabalar hemen bu sayıyı tamamlamalılar. Yoksa 2012 atlatırlarsa tamamlayacakları sayının herhangi bir geçerliliği olmayacak. Sayılarını tamamlayamayacak olanlar içinde geniş bir zaman var birleşme çalışmalarına devam etmeliler.
Burada gördüğüm bir husus ise bazı kasabaların birleşmeleri çok zor görünüyor. Nedenine gelince ince hesaplar yapılıyor ve köylerde bazı sivri akıllılar oluyor. Bunlar işin sürekli ters tarafını düşünüp halka yansıtarak halkın aklını çelerler. Bu birleşmelerde de bu durumların yaşandığını biliyorum. Tıpkı Bekarlar ile Sofuların birleşmesindeki engel gibi. Bekarlar Belediye Başkanı her teklifi kabul etmesine rağmen Sofulardaki bazı mevcut Başkana muhalif kişiler ya başkanlık Bekarlara geçerse düşüncesi ile birleşmekten kaçıyorlar.
Hesaplar hep Başkanlık üzerine yapıldığı için işler zorlaşıyor. Bunu en güzel yapan ise Türkmen kasabası olarak bilinen Saratlı yaptı. Geçtiğimiz Pazar günü Cumhuriyet köyü ile birleşerek durumunu garantiledi. Hem de referandumda ful çıkarak tamamladı. Ben o gün orada idim, sanki yıllardır aynı kasabadanmışlar gibi bir güzel hava vardı. Ha diyeceksiniz ki bu köylerin kökenlerinin bir olması nedeni ile birleşmeleri kolay olur. Bun kesinlikle katılmıyorum, çünkü Saratlı Belediye Başkanı Nedim Uğuz o gün orada şöyle bir laf etti:
“ Neden Cumhuriyet köyünden de bir aday çıkmasın. Kabiliyetine ve becerisine bakar onu destekleriz” dedi. Olsa da olmasa da bu düşünce ile yaklaşım güzel değil mi?
Geçen hafta içi Altınkaya kasabasında idim, o bölgenin en eski kasabası bugün 1800 düşmüş. 20 yıl önce 3500 iken göç nedeni ile azalmış, ama Başkan İshak Coşkun boş durmamış çevre köylerle iletişime geçerek meseleyi halletmiş. Büyük Güve ile Küçük Güvede önümüzdeki günlerde Altınkaya ile birleşme referandumu var. Hatta başkan seçim zamanında yapılırsa sayıyı artırırız diyor.
Bana göre 800 nüfuslu bir yerin kasaba olmasını içime sindiremiyorum. Hak ediyorsa olsun ama hak etmiyorsa hem devletimizi hem de hizmet götürememekten halkı mağdur etmesinler. Zamanında mezardaki ölüleri de saydık, dışarıdan gelen bir gecelik misafirleri de saydık. Şimdi adrese dayalı sayım ortaya çıkınca şapka düştü kel göründü. Hadi çıkın bakalım işin içinden çıkabilirseniz. İnce hesapla şeytanlık yapanları devre dışı bırakabilirlerse çok kasabamız birleşerek hayatiyetine devam ederler, çokta iyi olur. Eğer bunu yapamazlarsa 5000 nüfusu bulup kasaba olmaları artık hayal olur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00