• BIST 9524.59
  • Altın 2526.553
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.6658
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Diziniz İçin Egzersizleri İhmal Etmeyin

Abdullah Güdendede

Vücudumuzun herhangi bir yerindi işleyişteki sorun ya da başka bir sebeple meydana gelen istenmeyen durumlar bir anda alarm sistemimiz olan ağrı mekanizmasını canlandırır. Ağrının farkına varmamızla birlikte buna çözüm bulmak için keyifsiz bir uğraş içine gireriz. İşte dizimizde vücudumuzun bir parçası olarak bizim için bulunduğu bölgeye göre gerçekten önemli görevler üstlenir. Öncelikle bütün vücudumuzun ağrılığını sağ ve sol dizimizle ayaklarımıza aktarırız. Yürüme ve ayakta durma gibi aktivitelerimizde stabilite ve harekette önemli görevler üstlenir.  Oturma ve kalkma gibi vazgeçilmez fonksiyonlarımızda ana işlev birimlerinden olan dizlerimiz çoğu zaman düşme ya da farklı şekilde meydana gelen kazalarda ilk etkilenen bölgelerimizdendir

Diz eklememizde meydana gelen problemler yürüme, oturma, merdiven çıkma gibi yaşamımız için vazgeçilmez aktivitelerimizde zorlanmamıza yahut yapmamamıza neden olur. Diz bölgemizdeki kaslarımız ise özellikle ekleme binen yükün azaltılmasında ve stabilizasyon da önemli görevler alır. Diz eklemini oluşturan yapıların dejenerasyonun ününe geçilmesi ve korunmasını sağlamak için bu bölgedeki kasların kuvvetlendirilmesi ve kısalıkların giderilmesi önemlidir. Bölgede sorun oluşmadan başlanan bu egzersizler ileri dönemler içinde koruyucu etki sağlar. Verilen egzersizlerin çokluğu çoğu zaman göz korkuturken başlangıçta egzersizleri yapma isteği çokken bunun zaman içine aksamalara uğraması ve sonunda bırakılmasıyla sonuçlanmaktadır.  Burada önemli olan özellikle öncelikli bölgelerden başlanarak asgari egzersizlerin öğrenilmesi ve sürekli yapılmasıdır. Çoğu zaman belli bir dönem yapılan egzersizin hayat boyu yeterli olduğu kanaati hâkim olsa da bu doğru değildir.

 Dizimiz için herhangi problem yokken başlayıp devam edebileceğimiz birkaç egzersiz örneğini şekildeki gibidir. Sandalye sırt destekli otururken bir ayağımızı diğerinin üstüne koyup altta kalan ayağımızı diz eklemimiz hizasına kaldırmaya çalışırız. Bu esnada ise üstteki ayağımız bu harekete karşı koyacak şekilde direnç uygular. Son noktaya geldiğinde ise bu kez aşağı doğru indirmeye çalışırız. Bu esnada ise alttaki bacağımız buna direnç uygulayacak şekilde hareketi yapmalıyız. Bu hareketi ayak değiştirerek diğer taraf içinde yapmamız gerekir.  Egzersiz; verilen reçeteye uygun şekilde hayat boyu devam etmesi gerek bir aktivitedir.

Günde hareketi 10- 20 tekrarlı yapmamız uygundur. Hayat boyu devam edecek olan nefes alıp verme fonksiyonumuz gibi vücudumuzun egzersizlere de ihtiyacı vardır. Bunlar fizyoterapistin verdiği reçeteye uygun şekilde yapılması olası sakatlanmaların ve istenmeyen diğer sonuçların önüne geçmenizi sağlar. Profesyonel bir yardımla asgari düzeyde ve tekrarda  egzersizler yapılarak özellikle yaşla birlikte artacak diz problemleri öncesinde siz üzerinize düşen kısmı yapmış olacaksınız.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00