• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Diyet

Abdullah Güdendede

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIKSORUNLARI

 

Tüketimtoplumu ve tüketim kültürü kavramlarını artık sıkça duyuyoruz. Duymaklakalmayıp yaşamımızın bir parçası yaptık ve böylece kültürümüzün de bir parçasıhaline geldi. Bugün özellikle beslenme ve diyet konularının bu ucube kültürlebirlikte nasıl gündemimize oturduğunu hayretle izliyoruz. Hemen her alandatüketim çılgınlığının ulaştığı inanması güç tabloları görüyoruz. Bu şekildekibir yaşam tarzının bizi sağlığımızdan etmesi ise içten bile değil.

 

Özelliklemedya alanındaki yönlendirmeler hayatımızda doğru, yanlış ve muallâktakikonuların çoğu zaman başkalarının direktifleri doğrultusunda sonucabağlanmasına sebep oluyor. Çok yakın zamana kadar hayat tecrübesi olarak doğrubildiğimiz gıda maddeleri hakkındaki bilgilerimiz bir anda doğru değilmiş gibibir hava estiriliyor. Buna en güzel örnek sanırım daha düne kadar margarinlerinne kadar sağlıklı, tereyağınınsa ne kadar zararlı olduğu konusunda yapılan algıyönetimidir. En doğal ürünlerimiz olan bir gıdanın bir anda nasıl zehirmiş gibilanse edildiğinin en bariz örneğidir. Siz bu örnekleri çoğaltabilirsiniz. Yakınzamana kadar evimize dahi girmeyen ve içeriğinde kimyasalların hat safhadaolduğu abur cubur diye tarif edilen yiyeceklerinse medya vasıtasıyla nasılcazip hale getirildiğini artık acı bir şekilde görüyoruz. Fast-food ürünlersezaten ayrı bir sorun… Evimizdeki kendi toplum yapımızın getirisi ve dünya dagıpta ile bakılan yemek kültürümüzü ucube bir tarza bıraktık. Kaybettiğimiz şeysadece medeniyetimizin bir ayağı değil aynı zamanda sağlığımız olduğunu iseartan ve artık çözümsüz bir hale gelen sağlık sorunlarından anlamak mümkündür.

 

Butüketim çılgınlığının bir diğer sonucu ise bilinçsiz beslenmedir. Görsel veyazılı medya aracılığıyla sürekli tüketim yapılması noktasındaki önerileryoluyla bireylere ne bulursanız tüketin emri veriliyor. Öyle zamanlar oluyor kihastalarımdan hocam şu çok sağlıklıymış bol bol tüketilmesi gerekiyormuş siz nedüşünüyorsunuz? Soruları artık rutine bağladı. Tabi benim cevabım sağlıksızmeyve sebze olmadığı şeklindedir. Yaratılış gereği hepsinin kendine görefaydasının olduğu kesindir. Ama daha ilginç bir bilgi vereyim. Hayatınızınbüyük bir kısmında yemediğiniz bir şeyden arada bir yemekle vücut öyle beklediğinizbir şekilde faydalanmaz. Tabi bu onları tatmin etmiyor ekranlarda bir andagündeme oturan bir meyve ya da sebze bir anda yararı bakımından diğerinin önünegeçmiş oluyor! Böylece eskiden çok duymadığımı pekte büyük bir sorun olmayan obezite(aşırı kilo) ise artık anne karnında başlayan bir sorun olarak hayatımızın birparçası oldu.

 

Sağlıksorunları gıdalardaki üretimi artırmak ve korumak için kullanılan kimyasallaryüzünden gün geçtikçe artıyor. Tansiyondan şeker hastalığına kalpproblemlerinden felce kadar çoğu hastalık için alt yapı oluşturuyor. Kiloproblemleri ise bazen bunların bir sonucu yahut sebebi oluyor. Tabi sonrasındahepimizin malumu aşırı kilo problemleri diyetlerle çözülmeye çalışılıyor. Diyetlerlealakalı birçok şey söylense de görülmeyen bir gerçek diyetlerin belirli zamandasınırlı kalmasıdır. Bu yüzden sağlıklı yaşamayı bir yana bırakıp bir zamandengesiz bir beslenmek sonrasında diyetle bunu düzeltmeye çalışmak doğru değildir.Sağlık süreklilik ister. Bilinmedik gıdalar peşinde koşmaktansa eldeki olanlarısağlıklı bir şekilde tüketmek en doğrusudur. Tüketirken de aşırıya kaçmamakgerekir. En güzel diyet yaşam tarzı haline gelmiş düzenli ve sağlıklıbeslenmedir.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günlerdileğimle…  

 

FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00