• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Dirsek Ağrıları İle Yaşamak

Abdullah Güdendede

 

 

        Sağlıklı bir beden sağlıklı bir ruh bir bütünün iki parçasıdır. Zinde bir beden ile birlikte ruhsal iyilik hali birlikte olduklarında bir insan için sağlık kavramı tam anlamıyla yerini bulur. Sağlıklı bir ruh halinin beden üzerindeki yansıması oldukça görünürdür. Sağlıklı bir bedenin ruhsal duruma etkisi de hissedilir. Bu ilişki hayat boyu sürecek bir denge ile devam eder. Herhangi bir şekilde bu dengenin bozulması genel bir etkileneme yol açar. Hasta bir ruh halinde beden de olumsuz etkilerini görmek mümkündür. Hasta bir bedenin olumsuz etkilerini ruh halinde bulmakta çok kolaydır. Bu yüzden iyi bir yaklaşımda ve koruyu sağlıkta bu dengede göz ardı edilmemelidir.

                Sağlıklı en değerli varlığımızdır. Sağlık bir yaşam tüm koşuşturmamızın temel gayesi… Bizler için varken kıymeti bilinmeyen sağlığımızı kaybedince anlarız. İş hayatının yoğun temposuna kendimizi kaptırdığımızda bir bakmışız günler, aylar hatta yıllar geçmiş. Geçen zaman için hiçte aklımıza gelmeyen sağlığımızla ilgili sorunlar başladığında bütün işlerin sağlıkla birlikte yürüdüğünü de anlarız. Sağlık bir şekilde kaybedilince işleri yapamaz hale gelince kıymeti anlaşılır. Sonrasında onca yıl hiçte önem vermeden harcadığımız sağlığımızı kazanma yollarını ararız. Sağlık yokken iş yapmakta mümkün olmadığı anlamak uzun bir zaman almıştır. Bu dengeyi kurarak yaşanan bir hayat olsaydı sonrasında kaybedilen bir sağlıkta olamayacaktı. Bizlerin çokta üzerinde durmadığımız vücut uyaranları aslında büyük bir sorunun ayak sesleri olabilir. Koruyucu sağlık yaklaşımları kavramı hastalık bizi bulduktan sonra gündemimize girmişse ortada bir sorun var demektir. Fiziksel sağlık sorunlarının diğer rahatsızlar üzerine etkisi bu yönden de değerlendirilmelidir. Bu yüzden fiziksel sağlık sorunlarında koruyucu sağlık diğerlerine nazaran bir adım daha öndedir.

                Vücudumuzun bir parçası olan dirsek eklemi de önemli görevler üstlenir. Aktivitelerde ki görevleri ağrılı durumlar da oluştuğunda anlaşılsa da aslında günlük aktivite ve hareket kabiliyetinde olmazda olmaz bir kullanıma sahiptir. Bu eklem ve eklem bölgesindeki kas, tendon, ligamet ve kemik yapıda meydana gelebilecek bir problem ile yaşamımız zorlaşır. Ev işleri, çalışma hayatı ve hobilerimizde ağrılı durumlardan dolayı kısıtlanma olabilir. Bunun yanında el fonksiyonlarında ağrıdan dolayı kayıplar görülür. Bir bütünün parçaları olduğu için ağrı ile birlikte hareketten kaçınma başlar. Bunla birlikte kuvvet kabı da yaşanır. Bu yüzden dirsek ağrılarının hayatımızda kısıtlayıcı bir yeri vardır.

                Sağlık bir yaşam için koruyucu fiziksel sağlık unsurlarının önemi iyi kavranmalıdır. Devletimiz yeni açtığı koruyucu sağlık için kullanacağı sağlıklı yaşam merkezlerine fizyoterapist istihdamını hızlandırmalıdır. Antrenör ve başka branşlardan değil fizik tedavi ve rehabilitasyon mezun bu işin sağlık alanını okumuş kişilere yer vermelidir. Koruyucu sağlıkta en önemli ayak fiziksel sağlık problemlerinin olduğu kısımdır. Psikolojik olarak kilo problemi olarak, şeker, kolesterol ve tansiyon olarak en iyi koruma fiziksel uygulamalarla sağlanacağını malumdur. 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00