• BIST 10035.62
  • Altın 3013.82
  • Dolar 34.8551
  • Euro 36.7254
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

De Quervain Hastalığı

Abdullah Güdendede

Başparmak tabanında, el bileğinin başparmağa bakan kenarına gelen kısmındaki kirişlerin (tendon) inflamasyonu ve şişmesi sonucu oluşan ağrılı bir klinik tablodur. Şişen tendon ve kılıfları (tenosinovyum) geçtikleri dar tünellerde sıkışıp sürtünerek başparmak ve el bileği hareketlerinin ağrılı ve kısıtlı olmasına neden olur.

Çok kullanma, tekrarlayıcı zorlamalar, ağır kaldırma aktiviteleri ve romatoid artrit gibi bazı inflamatuar hastalıklar hastalığı başlatabilir. Bahçe işleri gibi uğraşılar, tenis gibi zorlayıcı sporlar De Quervain hastalığına neden olabilir.  Yeni anne / anneanne olan bayanlarda bebeğin kaldırılması ve taşınması tekrarlamaları neden olabilir. El bileği üzerinde başparmak hizasında, başparmağın tendonları üzerinde ağrı olur. Ağrı başparmağın üzerine doğru yayılabilir. Başparmak ve el bileği hareketleri günlük yaşamda zorlaşır. Ağrılı yerde bir şişlik dikkati çekebilir. Şişliğin üzerine basmakla, el ve başparmak hareketleri ile veya zorlayıcı kavrama ve döndürme hareketleri sırasında ağrı artabilir.

Muayene sırasında ağrının yeri şüphe uyandırır. Başparmağın avuç içine alınıp yumruk yapılması ve daha sonra el bileğinin küçük parmak tarafına doğru bükülmesi ile şişen başparmak tendonları gerileceği için bir ağrı oluşur. Bu bulgu De Quervain tenosinoviti tanısı için tanı koydurucudur. Nadiren manyetik rezonans görüntüleme gibi incelemeler gerekebilir. Tedavi genellikle başparmağı istirahat ettiren bir atel kullanımı ile başlar. İnflamasyonu azaltmak için buz uygulaması yapılabilir. Şikayetler devam ederse anti-inflamatuar ilaçların alınması veya lokal olarak uygulanması ile inflamasyon azaltılmaya ve dolayısı ile ağrı giderilmeye çalışılır. Fizik tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir. Eğer De Quervain tenosinoviti tüm konservatif tedavi yöntemlerine rağmen devam ederse cerrahi yöntem gerekebilir.

De Quervain cerrahisi genellikle yatışsız (out-patient) bir ameliyattır. Söz konusu tendonların sıkıştığı dar tünel açılarak hem tendonların sürtünmesine bağlı oluşan ağrı ortadan kaldırılır, hem de tendonlar rahatladığı için başparmak hareketleri kolaylar. Ameliyattan sonra hemen başparmak ve el bileği egzersizlerine başlanır. Dikişler 12-14 gün sonra alınır. İyileşme hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, şikâyetlerin ciddiliğine ve başlangıç zamanından beri geçen süreye bağlı olarak her hastada farklı olmasına rağmen 3-4 hafta sürer. Ağır işler ve zorlayıcı hareketler 4-6 hafta önerilmez. Ameliyat sonrası fizik tedavi uygulaması gerekli olabilir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00