• BIST 10160.84
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Çırayı Üfüle

Hakan Sinan

Selamün aleyküm, dostlarım, yarennerim. nasılsınız iyimisiniz, sizde hakan emminizi bi mikdar soracak olursanız elhamdülillah iyiyim.

Geçen ağşam canınız ummasın bizim hanım pilav bişirmiş yanındada nevşehir turşusu varıdı, dakma dişlerimi dakdım ekmeğimi sulumladım tam dalacam artık haydaaaa aleddirikler kesildi, anna o anda hayat durdu bende taaaa  esgilere daldım gitti.

İdare dirdik onu hatırlıyorum hani şu honu gibi oluyor bi gulpu varıdı, ucundada pambık ipliğinden fitili varıdı dedem ırahmatlı ahırda mallara bakacağında yakardık. Sonra fener varıdı ama sağlam olurdu onuda ahırda çardakda mallara bakarkan, samannıkda  göbre keselerine saman doldurukan  yada eve misafir gelirse ayakkabılarını garannıkda golay bulsunnar dii örtmeye yakardık.

Daha sonra çıra çıkdı onun beş numarası yedi numarası bide ondört numarası varıdı ebem rahmetlik beş numarayı hemde onu fitili dışında olacak şekilde yakardı gaz az yansın dii. Eve misafir gelirse ondört numara yakardık, ortaya bi isgembe gonur etrafında gızlar ganevçe işlerdi. Sonraları gaz yirine şu bildiğimiz mazot çekerdik. Bi keresinde didilerki içerisine az duz atarsan paris gibi oluyorumuş. bazıda arkadaşlarınan isgembenin üsdünde domine oynardık. Babamız filan gelirse hemen saklardık.

Çıraların gonduğu bide ÇIRAKMA varıdı şimdikilere disen bilmezler. Onun farklı farklı çişitleri varıdı bide gözü olurdu, genelde inne, iplik, dikiş yüsüğü, opon dii hap olurdu ondan yani bişşi aradıkmı ÇIRAKMANIN GÖZÜNE BAKIN dirdik.

İknidin olunca yapılacak işlerden biride çıranın lambasını silmek olurdu. Onun özel çabıdı olur iğyinen silinirdi eve misafir neyim gelirse çıranın lambasına o değilden bakallardı. AMAN ANAAAM FATMAANIMGİLİN İYİ GIZI VAR ÇIRANIN LAMBASI FİLAN GÜRGÜMÜŞ dii ovellerdi.

Sonraları evi ışşıdmak için löküs çıkdı nirdeyse zenginnik alametiydi. Önce ispirtoynan fitili ısıdılır sonra pompalaya pompalaya ışşıdılırdı. Allahdan sonra tüp çıkınca işler birez golaylaşdı. Amma bu seferde AMAN ANAAAM ADAMIN EVİNDE YİTECEK UNU YOK TÜP YAKIYOR DİDİLER.

Gunnerden bi gün aleddirik geldi çıraları gırdık. adam şarteli basınca ortalık cayır cayır yandı. Anna

İDARE, FENER,ÇIRA,ÇIRAKMAN,LÖKÜS,TÜP tarihin tozlu ıraflarında galdı. Hakan emmim dii biri çıkacakda arada sırada indirecek. ooooof ki of.

selam ve dua ile.ALLAHIM SİZLERDEN IRAZI OSSUN.

Not:

Yazar yazıları yazarken zorlama yoluyla bu şivede yazmıyor.  Normal hayaddada yazarın şivesi böyle. Zavallı anacığı oğlunun dilinin gırılmasını çok isdemiş amma olmamış son çare askerlik dimiş ama hakan asgerden gelince :VAY BENİM VALİDEM.ANAM,ÇİLEKEŞ ANAM,OSMANLI ANAM diiynce anası tamamen umudunu kesmiş. ama hakan anasını her ziyaretinde ayağının altını öpünce: OĞLUM HAKANIM BERHUDAR OL Dİİ DUA İTMİŞ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00