• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Çalıştığımız İş Egzersiz Yerine Geçer mi?

Abdullah Güdendede

Fiziksel rahatsızlıklarda egzersiz reçetesi verirken ya da koruyucu sağlık yaklaşımlarında planlama yaparken bireylerin hazır cevap olarak dedikleri “hocam ben hiç oturmuyorum, her zaman ayaktayım” gibi sözleri kulağımda çınlıyor. Çok haklı olarak bir ev hanımı gün boyu koşturmaca içerisinde çalışıyor. Bir sağlık çalışanı sürekli hareket halinde oluyor ya da bir köy hanımı sürekli ev içi ve dışı işlerle meşgul oluyor. Siz bu örnekleri daha da çoğaltabilirsiniz. Bu yoğun tempolu hayattaki hareketler egzersiz yerine geçiyor mu? Geçmiyor.

               Her insanın bir işi yahut uğraşı vardır. Fiziksel olarak aktif olması gereken belirli bir rutini olan insan bir süre sonra buna vücut yapısı olarak adapte olur. Alışkanlık haline gelen bu tempo başkası için yoğun ve yorucu bir egzersiz gibi görünse de bunu yapan için sıradanlaşmıştır. İşin bilimsel boyutu aerobik kapasitenin bu yapılan işe uyum sağlaması ile açıklanabilir. Köyde yaşayan bir ev hanımı düşünün. Sabah erkenden kalkar ve ev işlerine ek olarak bahçe ve bakmakla sorumlu olduğu havyanlar ile ilgilenir. Bu neredeyse öğlene kadar sürer. Sonrasında yine ev işleri ve sonrasında yine bahçe işleri ile bakmakla sorumlu olduğu hayvanları ile uğraşla devam eder. Aslında bakarsanız mesaili bir işte çalışsa daha az zaman ve efor sarf eder. Gelin görün ki bir süre sonra bu sabah akşam devam eden koşturmacaya vücut adapte olur. Sağlığı için egzersiz verirken de tabi ki bu yaşantısı göz önüne alınarak verilecek ancak bundan dolayı egzersiz vermemezlik edilmeyecek.

               Egzersiz her yaştan birey için gereklidir. Kimi bireyde sağlığı kazanmak için kimi bireyde ise sağlığı korumak için egzersiz reçeteleri oluşturmak gerekir. Egzersiz reçetesi kavramı ise oldukça geniş ve kapsamlıdır. Bir reçete titizliği ile hazırlanması gereken ve bireye özel olması zorunlu olan bir durumu ifade etmektedir. Gelişen dünyamızda sağlık alanında da gelişmeler baş döndürücü bir hıza ulaşmıştır. Branşlar çoğalmıştır. Bu egzersizleri ise fizyoterapistler sahiplenmiş bu sorumluluk onlara verilmiştir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00