• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Bu Mevsimde Sırt Ağrılarına Dikkat Edelim

Abdullah Güdendede

Kış çok şiddetli geçmeden kendini baharın kollarına bıraktı. Erken gelen bahar arada yoklayan soğuklar olsa da yavaş yavaş yüzünü gösteriyor. Yağmur ve rüzgâr baharın habercisi gibi… Toprak yeniden canlanıyor. Mevsimler birbirini takip ederek değil birbirinin içine girerek ilerliyor. Toprağın canlanması, bitkilerin yeşermesi ve havanın biraz daha iyi olması bizlerin rahatlamasına ve kendimize dikkati biraz daha azaltmamıza yol açıyor. Bu yüzden bu mevsimde bel, boyun ve sırtta üşütmeden kaynaklı spazm ağrıları çok görülüyor.

               Vücut sistemimizi ayakta tutan ve hareketlendiren kas-iskelet ikilisidir. Kaslar vücudun sinir sisteminin uyarılması ile harekete geçerler. İskelet sisteminden destek alıp uzama ve kısalma yapabilirler. Sırt bölgesindeki kaslar pozisyonlarını uzun süre korumak için dizayn edilmiştir. Oturma esnasında, ayakta dururken ya da yürürken sırt kasları hep dik durmayı sağlayan ana kademedir. Bu yüzden sürekli çalışma halindedir. Aktif kas çalışması terlemeyi de beraberinde getirir. Terlemenin hava koşulları ile de yakından ilgisi vardır. Şuan ki günlerde olduğu gibi rüzgârlı ve sıcak-soğuk dengesinin tam oturmadığı günlerde de terleme ve sonrasında üşütme ihtimali artıyor. Sırt bölgesinin çok fazla spazma uğramasının temel nedenleri bunlardır. Bunlar haricinde çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunları da unutmamak gerekir.

               Bu mevsimde sırt kaslarının spazma uğramaması için hava koşullarına uygun giyinmek gerekir. Gün içinde ısınan havanın bizi terletmesi normaldir. Kurulanmak ya da yedek kıyafet taşımak çok zor değildir. Bunun yanında bahar akşamlarında soğuk havada üşütmemek için uygun kıyafet bulundurmak gerekir. Bu şekilde terleme ve üşütme ihtimalini en aza indirebilirsiniz. Mevsimler hep değişecek ve hava dengesizliği hep olacaktır. Bizlerin yapması gereken en önemli ödevlerden biri de kasların kuvvetlendirilmesi ve uzunluk kısalık ilişkisinin korunması olacaktır. Kas kuvvetinin artırılması hep vücudun korunmasını sağlar hem de dış etkenlere karşı savunmamızı güçlendirir. Sırt ağrılarının oluşmasında duruş bozukluklarının da etkisi olduğunu unutmayalım. Bu yüzden gün içerisinde mesleğimizin getirdiği zorunluluklar ne olursa olsun. Sırt bölgemizin düzgün olmasına ve kısa aralıklarla pozisyon değiştirmeye dikkat edelim.

               Mevsimsel geçişlerde ağrı sorunu yaşamayan çok az kişi vardır. Kaslar bir şekilde bu geçişten etkilenir ve bize ağrı yaparak uyarı verir. Bunlar altta yatan bir hastalık olmadığı sürece kolay çözülebilen rahatsızlıklardır. Çözümün en kolayı ise rahatsızlığa yakalanmadan önce sağlığımızı korumaktır. Koruyucu yöntemlerden bahsettik. Bunlara dikkat ederek ağrısız ve güzel bir bahar yaşayabilirsiniz.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00