• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Boyun Tutulması

Abdullah Güdendede

FİZİK TEDDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIKSORUNLARI

 

         Hastalık kavramı, iletişim çılgınlığıile artık herkesin zihninde yer etti. Hasta olalım ya da olmayalım biryakınımda bu vardı diye başlayan cümleler artık herkesimden insanın dilinde…Hastalıkları tanıma noktasındaki bilgi seviyemizin arttığı kesin ancak hastaolmamak konusunda üzerimize düşeni yapma noktasında eksikliğimiz hala devamediyor. Tedavi olmada da çoğu zaman uzman yardımında ziyade kulaktan dolmabilgilerler hareket ediyoruz. Halk arasında ‘tutulma’ diye bilenen sorununda dayine bu şekilde hareket ediliyor.

 

         Tutulma vücudun bel boyun gibi hassasbölgelerinde daha çok görülür. Siz daha ne olduğunu çözemeden tutulan bölgedehareket zorluğu ve ağrıyla anormal bir şeylerin olduğunu anlarsınız. Aslındatam olarak sebebi bilinmese de zemin hazırlayan faktörler bellidir. Vücutdüzgünlüğünü korumadan oturmak, yatmak ve ayak durmak özellikle günlük yaşamdaistenmeyen hareketleri yapmak ve ani hareketler en önemli faktörlerdendir.Diğerleri ise hava değişimi, cereyanda kalmak, antrenmansız ve ısınmadanyapılan sporlar, daha önceden geçirilmiş cerrahi operasyonlardır. Boyunbölgesinin korumasız ve hassas olması bu tür sorunlarda ilk akla gelenbölgedir. Boyun tutulması gerçekten rahatsız edicidir. Boyun bölgesi kullanımaçısında önemli bir konumda bulunur. Tutulumu ise günlük yaşam aktivitelerininkısıtlanması sebep olur. Başın sağa sola çevrilmesi neredeyse imkansızlaşır.

 

         Tedavisi için yapılacak ilk şeylerdenbiri sıcak uygulamadır. Sonrasın yine kas gevşeticiler kullanılmaktadır.Bölgedeki tutulan kasların belirlenmesinden sonra germe hareketleri en etkiliyöntemlerdendir. Yine profesyonel anlamda bir fizyoterapiste gitmekte faydavar. Ancak kesin yöntem ve en hızlı sonucu dry needing( kuru iğne) vermektedir.Bazen bir seansta kesin çözüm alınırken aşırı tutulumlarda 3-4 seansta soruntamamen ortadan kalkmaktadır. Koruma amaçlı olarak tüm bölgeninkuvvetlendirilmesi tekrarlayan hastalıkların önüne geçmenize yardımcı olur.Boyun bölgesinde özellik sıcak uygulamalardan sonra yapabileceğiniz germehareketleri vardır. Şekiller de olduğu gibi özellikle altta kalan el ile birkoltuğun kenarından tutulur. Diğer elle baş sıkıca kavranır  soldan sağa ve sağdan sola doğru her açıda10sn gerip bırakılır. Her açıdaki hareket en az 10 kere tekrar edilir. Boyunbölgesi olması hasebiyle çok dikkatli yapılmalıdır.

 

         Çoğu zaman boyun ve bel bölgesinde kitutulmaların tekrar etmesi disk hernisi(fıtık) zannediliyor. Kırık-çıkıkçı diyetabir edilen kişilere bu şikâyet gidilip anormal hareketlerle bunugeçirdiklerini söylüyorlar. İşin aslı tutulmalarda yapılan hatalı zarar vericihareket bölgenin yaralanması ve vücudun bölgeyi tamir etmek için kanlandırmasıylabelli zaman zarfında iyileştirmedir. Bu tür sorunlarda daha dikkatli olunmalı vekalıcı problemlere kapı aralayacak şeylerden kaçınmalıyız.

 

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00