• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C

Böbrek hastalıkları önemli bir halk sağlığı sorunudur

Böbrek hastalıkları önemli bir halk sağlığı sorunudur
Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Banu Diri, 8 Mart Dünya Böbrek günü nedeniyle bir açıklama yaparak; “Böbrek hastalıkları ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

Nefroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Banu Diri; Böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her yıl mart ayının ikinci perşembesinin dünyada böbrek günü olarak kutlandığını söyledi.

Böbrek ve Böbreği Korumanın Önemi
            Yrd. Doç. Dr. Diri; “Böbreklerimiz vücudumuzun boşaltım sistemini oluşturarak kandaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Ayrıca böbrek hastalığı ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik böbrek hastalığının olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkin yolu hastalığın tedavisinden çok önlenmesine dayalı olmalıdır. Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplumumuz tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlayacaktır dedi.

Hayat tarzınızı değiştirin

Diri, “Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, obezite, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığı olan kişiler böbrek hastalığı için yüksek risk gruplarıdır. Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıklarının bazılarında da, hayat tarzının değiştirilmesi kişiyi hastalıklardan korumaya yardımcıdır. Böbrek sağlığı için, alkol ve sigaradan uzak durun, tuzunuzu azaltın, yeterli miktarda su tüketin, düzenli olarak egzersiz yapın, düzenli beslenerek, ideal kilonuzu koruyun, gelişi güzel ilaç kullanmayın, düzenli sağlık kontrolü yaptırın, idrarınızı uzun süre tutmayın ve kişisel temizliğinize dikkat edin” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00