• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Bel Fıtığı Tedavisi-3

Abdullah Güdendede

Fizik tedavi vegüncel sağlık sorunları

www.fztabdullahgudendede.com

 

                                           

 

 

                  Belfıtığı sorunu ortaya çıkmadan önce her sağlıklı bireyin üzerine düşen görevleriyaptığını düşünelim. Yani bireyin gerekli koruyucu fizik tedavi yaklaşımlarınıkullandığını ve dikkat etmesi hususunda uyarıldığı hatalı hareketleribıraktığını varsayalım. Bireyin bunlar sonrasında farklı sebeplerle bel fıtığısorunu yaşama ihtimali hala vardır. Bazı hastalıkların getirisi ya da travmatikdurumlar gibi sebepler yine bel fıtığı için zemin oluşturur. Yani sonuçta belfıtığı oldunuz. Burada tedavisi için izlenmesi gereken yol nedir. Fıtık olduğukesinleştikten sonra seviyesine göre tedavi etkinliği ve çeşidi değişir.

 

                     Bel fıtığında başlangıç evresinden dağılmayakadar farklı seviyeler vardır. Bu seviyeler fıtığın normal olan konumundan nekadar saptığının ölçüsüdür. Yani sorunun seviyesini işaret eder. Sizin belfıtığınız başlangıç seviyesinde ise bası çok fazla olmadığından aşırı rahatsızetmez. Anlık hareketler, bel bölgesinin üşütülmesi, sürekli aynı pozisyondakalmak, anlık yüklenmeler ve buna benzer sebepler bölgede ağrının oluşmasınasebep olur. Fıtığı büyütecek düzeyde bir etki ortada yoksa belli bir süre sonrabu ağrılar tekrar ortadan kalkar. Bu ağrıların geçmesi başlangıç seviyesindekifıtığın geçmesi anlamına gelmez. Fıtık problemi devam eder. Bölgeyi fizikselolarak korumasız halde bırakıp gerekli olan fizik tedavi yaklaşımlarınyapılmaması da fıtığın büyümesindeki olası sebeplerin başında gelir.

 

                     Başlangıç seviyesinde fıtığı olan bir hastanıntedavi edilme ihtimali çok daha fazladır. Özellikle oluşma sebebinin iyiaraştırılması gerekir. Meslek ve çalışma koşulları iyi değerlendirilmelidir.Beldeki ağrı şikâyeti devam ediyorsa ağrının çözülmesi için gerekli tedavimodaliteleri uygulanarak bu sorun çözülür. Ağrı her türlü tedavi içinkısıtlayıcıdır. Ağrının kaynağı çoğu zaman bölgedeki kas spazmlarıdır.Kaslardaki spazmın çözülmesiyle bel bölgesinde ağrı şikâyeti azalır. Bu şekildeeğer basıdan kaynaklı ağrı varsa ortaya çıkar. Tedaviden sonra çok fazla ağrıolmasa da fıtığın başlangıç evresinde olduğu bilindiği için hastaya günlükyaşam aktivitelerinde ve iş hayatında aktif ve pasif haldeyken hangihareketleri nasıl yapacağı, hangi hareketlerden kaçınacağı ve hangiperiyotlarla pozisyon değişimi ve dinlenme yapacağı öğretilir. Tedavisi içinfizyoterapist, hastanın fıtığının bası yaptığı yön dahil olmak üzere pek çokfaktörü dikkate alarak hasta için uygun terapatik egzersizleri belirler veöğretir. Bunların eğitimi ve kontrolünü periyodik olarak yaptırılmalıdır.Tedavi faslında manipülasyon, mobilizasyon gibi fizik tedavi içerisinde yeralan tekniklerden hastaya uygun olanı uygulanarak eklem bölgesinin rahatlamasısağlanır. Eklemlerin aralarındaki yapıya basının azaltılması ve uygun temasyüzeyinin oluşturulması yine bu tedavi ile sağlanır. Bacakların boy farkı gibifarklı fiziksel sebepler varsa bunlar takviye ekipmanlarla giderilir. Vücutdüzgünlüğünün kontrolü sağlanmalıdır. Postürle alakalı anormallikler yine iyibir değerlendirmeyle ortaya çıkarılıp çözülmesi için gerekli tavsiyeleryapılır. Vücut bir bütün olduğu için bacak boy farkı bel ağrısından boyunağrısına kadar tüm sistemi etkileme ihtimali vardır.

 

                     Kas spazmlarının çözülmesiyle birlikte ağrınınazalması bölgenin tedavisi için uygun alan oluştururur. Bu tedavinin hepsideğil başlangıcıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra size asıl tedavi uygulanmayabaşlanabilir. Bu şekilde tedavi olan bir hasta hayatının geri kalanındaöğretilen doğru hareket şekilleri ve tedavi yaklaşımlarıyla sürekli hemhalolmalıdır. Belirli dönemlerde kontrollere gitmeli ve tedavisi için yapılantavsiyeleri öncekine ekleyerek veya çıkararak devam etmelidir. Travmatikdurumlar ve diğer anormal haller dışında bu şekilde bel bölgesi koruma altınaalınmış olur. Başlangıç seviyesindeki fıtık ise artık hastayı rahatsız etmemeyebaşlar.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

 

 

Fzt.AbdullahGüdendede

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00