• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

Aksaray'da Bel Fıtığı Tedavisi

Abdullah Güdendede

Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

www.fztabdullahgudendede.com

 

 

 

 

            Fizikselrahatsızlıklar başlangıçta çok masumdur. Bazen kısa süren bir ağrı bazen normalhareketi kısıtlamayla başlar. Başlangıçta bu uyarıları önemsemeyiz. Sıradanuyarılar olarak gördüğümüz bu durumlar biraz daha artmaya başladığında elimizinaltında poşet poşet bulunan ilaçlardan şöyle güzel renkli ya da en etkilisindenbirer ikişer atarız. Bu kez kulak vermediğimiz vücudumuzun alarm sistemini,daha güçlü bir şekilde çalmaya başladığında ağrı kesicilerle susturmuş oluruz.Fiziksel sorunsa o bölgede devam eder. Biz sadece bundan haberdar olmamekanizmamızı susturmuşuzdur. Sonra günler geçer ve bir bakmışınız kullanılanilaçlarında bir etkisi olmamaya başlamış. Fiziksel sorun büyümüş ve vücut ağrıkesicinin dozajına alışmış. Bel fıtığı problemlerinde de aynı şekilde yolizlediğimizi görüyoruz.

 

            Belağrıları her yaştan insan için korku dolu bir rüya gibidir. Öğrenciye dersçalışmasında, işçiye işinde, memura masasında, esnafa dükkânında, ev hanımınaevinde, öğretmene sınıfta ve doktora hastanede işini yaparken hayatı zindaneder. Günün geri kalan kısmını hiç hareket etmeden geçirmek istersiniz. Hiçkıpırdamadan sadece yatmak… Böyle bir hayat ise mezarlık haricinde mümkündeğildir. Bel ağrılarının sebeplerinden biri de halk arasında bel fıtığı olarakbilinen disk hernisidir. Bel fıtığı başladıktan sonra yapılacak aşamalaragelecek olursak. Belde ki fıtık ya da fıtıklar patlamadığı ya da yapısı tamamenbozulmadığı sürece cerrahi tercih edilmez. Peki, ne tercih edilir. Ülkemizdeolduğu gibi Aksaray’da da kırık çıkıkçılar gidilecek tek kapı olarak görülür.Bunun sebebini sadece halka yüklemek doğru değil. Mevcut sağlık sistemindefıtık tedavisi için fizyoterapiste yönlendirilen ve yeterli tedavisini aldıranbir anlayış yerine ilaç al geçer mantığı vardır. İlaçla geçecek bir durumolmadığından bu sorunu yaşayan birey çaresiz bir şekilde böyle kişilerebaşvuruyor. Bel fıtığında yapılacak en iyi tercih bir fizyoterapiste danışmakve tedavi almaktır.

 

            Bel fıtığıtedavisinde fizyoterapistin uygulayabileceği çok farklı tedavi çeşitlerivardır. Bu tedaviler bireyin yapısına ve bel fıtığının seviyesine göre değişir.Tamamen dağılmamış fıtıklarda iyi bir fizik tedavi ile ameliyata gerek kalmadanhastayı tedavi etmek mümkündür. Başta da söylediğimiz gibi bel fıtığı ilaçlageçmez. Sadece bir süreliğine sorun ilerleyinceye kadar ertelemiş olursunuz.Kırık çıkıkçı ise felce kadar gidecek bir sorun silsilesine neden olabilir. Buyola asla başvurmamalısınız. Bel fıtığı ilerlemiş evrede olanlar patlamış ya daartık sinire basının engellenemediği vakalarda cerrahi tercih edilir. Cerrahi öncesindeve sonrasında da fizik tedavi artık bir zorunluluk olmuştur. Özelliklehalkımızda şöyle bir yanlış kanaatin yaygın olduğunu görüyorum. Bel fıtığıameliyatı olduktan sonra tekrar böyle bir problem yaşamayacağını düşünenlerbüyük bir yanılgı içindedirler. Cerrahiden sonrada tekrar bel fıtığı ve diğerbel problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda ameliyat olacağınızhastaneden fizyoterapist talep edin. Cerrahi öncesinde ve sonrasında fiziktedavinizi alın. Cerrahi ile ilgili problemler aşıldıktan sonra da yine başadönerek belde diğer bölgeleri korumak için yine fizik tedaviye devam edin.

 

            Bel fıtığıçaresiz değildir. Bel fıtığı kırık çıkıkçının çözeceği bir problem değildir.Bel fıtığı ilaçla tedavi olabilecek bir hastalık değildir. Bel fıtığı size içinhazırlanan egzersiz reçetesi ve tavsiyelere uymadan çözülecek bir sorundeğildir. Bel fıtığı bir fizyoterapist olmadan üstesinden gelinebilecek birhastalık çeşidi değildir. Her bel fıtığı ameliyatından önce ve sonra fiziktedavinizi almalısınız. Ameliyatlardaki verim düşünlüğünün en büyüksebeplerinden biride fizyoterapist eksikliğidir. Sağlık en önemli sermayedir.Bel problemleri ise bir insan için günün her anında bir kısıtlayıcıdır. Birazdikkat biraz araştırma uygun bir tedavi sizi eski halinize kolaylıkladöndürebilir.

 

Sağlıklı,mutlu veağrısız günler dileğimle…

 

 

Fzt.Abdullah Güdendede

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00