• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Aksaray'da Bel Fıtığı Tedavisi-4

Abdullah Güdendede

Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

www.fztabdullahgudendede.com

 

 

 

 

            Bel hastalıklarının tedavisindeSGK ödemeleri ve iş yerinin bundan dolayı tedavide fizyoterapiste yeterli rolaldırılmaması cerrahiye giden vaka sayısını hayli artırmıştır. Beklenen sondiye tabir edilebilecek durum gerçekleşmiş ve hasta fıtığın patlaması ya daartan bası yüzünden ameliyata mecbur bırakılmıştır. Cerrahi operasyonlarınmasrafları ise hiçte az değildir. Hastanın dünya standartlarına uygun şekildefizyoterapist eliyle alacağı tedavi için ödenecek ücret cerrahi için yapılacakolanın yanında çokta önemli bir yer tutmaz.

 

            Bel fıtığıpatlaması ya da geriye dönmemek üzere yapısının bozulması ve böylece sinirebasının devam hale gelmesi cerrahi operasyonu zorunlu hale getirir. Cerrahioperasyonlarında avantaj ve dezavantajları her zaman olasıdır. Narkozun olumsuzetkileri de herkesin malumudur.  Cerrahiile ilgili söylenecek çok şey olsa asıl sorun fıtığın tedavisinin iyi yapıldığıve belli bir süre sonra toparlanılmasıyla her şeyin bittiğinin zannedilmesidir.Bel fıtığı ameliyatları beldeki diğer bölgelerde tekrar böyle bir problemolmayacağının garantisi değildir. Cerrahi operasyondan önce ve sonrahastanelerimizde hala yaygın değilse de fizik tedavi açısından değerlendirme vegerekli öneriler ve cerrahi sonrası yapılacakların eğitimi yapılır. Cerrahidensonra yine hastanın ayağa kaldırılmasından tekrar günlük yaşam aktiviteleribağımsız olarak yapabilecek duruma kadar ve sonraki hayatı için her türlüeğitimin ve tedavinin yapılması fizyoterapist tarafından yapılmalıdır. Buşekilde cerrahiden istenilen verim alınabilir. Dokuz eylül üniversitesihastanesinde bu şekilde uygulamalarla Türkiye standartlarının üstünde birbaşarı yakalanmıştır. Orada fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün bulunmasıbunun başarılmasının en önemli sebebidir.

 

            İyi bircerrahi operasyondan sonra hastanın diğer bölgelerde de aynı fıtık sorununuyaşamaması için bahsettiğimiz şekilde bir tedavi almalıdır. Hayat boyu devamedecek olan koruma süreci belirli dönemlerde kontrollerle daha sağlam birzemine oturtulmalıdır. Bel çektirme diye halk arasında meşhur olmuş uygulamadada fıtığın dağılmak üzere olması ya da dağılmış halde bulunması durumun dabüyük tehlikelere yol açacaktır. Normalde dağılmamış fıtıklarda başkasebeplerden bölgede bazen fazla bir sorun çıkmadan hastalar kurtulsa da buşekilde artık cerrahiden başka çarenin kalmadığı dağılmış durumda olanparçaları bölgede yayılmışken çektirme vb. yapılması telafisi imkânsızsorunlara yol açacaktır. Hastaların bu tür kişilere bir umut olarak görüpgitmeleri çok büyük yanlıştır. Mağdur olan hastaların pek anılmaması ve farklısebeplerden dolayı bir şekilde fayda gördüğünü iddia edenlerin halk arasındakonuşulması hastaları umutlandırmaktadır. Her hastalığın kendine göre tedaviprosedürü vardır. Bunun dışında işin uzmanlarından ziyade yaptığı hatalardandolayı kimseye hesap vermek durumunda olmayan kırıkçı-çıkıkçılara gidilmesigeri dönüğü olmayan sorunlara yol açacaktır.

 

            Hasta vehasta yakınlarının bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerekir. Fizik tedavi verehabilitasyon da yani fizyoterapistler bel fıtığı sorununu çözecek şekilde eğitimalmışlardır. Hastane ve dal merkezlerinde ödeme problemlerinden dolayı teknikerve hemşire uygulamalarıyla hastanın kısa vadede ağrı sorununu çözmeye çalışıpfiziksel olarak herhangi bir tedavi yapılmaması sorunun çözülmemesine sebepoluyor. Burada fizik tedavilik hastalıklarının ödemelerinin tekrar düzenlenmesiböylece hastane ve dal merkezlerinin yeterli düzeyle fizyoterapist istihdametmesi ile uygun tedavi verilecektir. Cerrahi operasyonların mali külfeti hiçteaz değildir. Bunun yanında cerrahi geçiren hasta açısında da operasyon ne kadariyi geçse de sonuçta narkozun etkisi ve bölgenin durumu açısından her zaman enson çare olarak görülmedir. Bu da ancak bahsettiğimiz şekilde tedavininverilmesiyle aşılabilir.

 

Sağlıklı, mutlu veağrısız günler dileğimle…

 

 

            abdullahgüdendede

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00