• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

Aksaray'da Bel Fıtığı Tedavisi-2

Abdullah Güdendede

Fizik tedavi ve güncel sağlıksorunları

www.fztabdullahgudendede.com

 

 

 

Bel sağlığı mevzu bahis oluncainsanların büyük bir dikkatle sizi dinlediğini fark ediyorsunuz. Eğitimseviyesi, iş durumu, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bu hususta insanların  soru yöneltmek için beklediklerini gözlerindendahi anlayabiliyorsunuz. Tabi, bu sebepsiz yere değil… Bel, vücudumuzun bütünhareketlerinin toplandığı ve en asgari hareket için dahi ihtiyaç duyduğu birbölgede yer alıyor. Öyledeki öksürük bile bireyin beldeki rahatsızlığınızıartıyor. Hal böyle olunca kaçınılmaz bir şekilde konuya böyle bir ilgiduyuluyor. Cerrahi operasyon geçirmekse tedavi olmak isteyen bir kişinin en sonyapacağı tercihtir. Bel fıtığında ise şuan ki sistemde çokta verimli sonuçlaralınmadığından bel fıtığı ve onun sonucu olan ağrılarla yaşamak bir kadermiş gibialgılanıyor.Çözüm için ise sadece cerrahiyi beklemeleri tavsiyeediliyor.Halbuki bu sonucu beklemek zorunda olmadıklarını insanlara söylemekbile onları tekrar hayata bağlamaya yetiyor.

Bel fıtığı tedavisi noktasındateknolojik olarak çalışmalar devam etmektedir. Bu gelişmelerden elde edilenürünler ise yine fizyoterapistin eliyle bir anlam ifade ettiğinisöyleyebiliriz. Özellikle bel fıtığının tedavisinden önce iyi bir değerlendirmeyapılması gerekir. Birey yaşından, işine, cinsiyetinden hobilerine kadar iyibir gözlemden geçirilmelidir. Tedavi öncesinde bel fıtığının hangi düzeydeolduğu ve fıtığın özellikle hangi seviyede olduğu fizik tedavi açısından sonderece önem arz eder. Bel fıtığı tanısı konduktan sonra hastanın sadece ilaçlatedavi olabileceği ya da ultrason-hotback-TENS süper üçlüsü ile tedavininbiteceğini sanmak aldanmaktır. Aslında bu ikisi de fizyoterapistin bireyüzerinde tedavisini uygulaması ve bireye özel tedavi programı yapması içinspazm ve ağrıdan kurtulmak amacıyladır. Sonrasında ise artık beldeki ağrılarkesilmiş uygun tedavi ortamı oluşmuştur. Hastanın eline tutuşturulan 10 civarıegzersizden çok daha fazlasıdır fizik tedavi… Bu birkaç egzersizin iseyapıl(a)mayacağına emin olabilirsiniz. Doğru bir şekilde yapılması ise neredeysehiç görülemeyecek bir durumdur.

Bel fıtığı tedavisine gelecekolursak. Tabi, her hastalıkta olduğu gibi bel fıtığında da hastalığayakalanmadan önce yapmamız gerekenler var. Çünkü bir hastalığın en iyi tedavisiyakalanmadan önce korunmaktır. Ülkemizde koruyucu sağlık hizmetlerindefizyoterapiste gereken önem verilmediği için bu konuda isteseniz de yeterlibilgi alamayabilirsiniz ama bu talep etmenize mani değildir. Bel fıtığı olmamakiçin sizin bir fizyoterapist tarafından iyi bir değerlendirmeye tabi tutulmanızgerekir. Değerlendirme sonucunda size günlük yaşamınızda hareketlerinizhakkında gerekli öneriler yapıldıktan sonra bel için uygun koruma prensipleriöğretilir. Bel konusunda özellikle fıtık oluşmasında hastaların hemen hepsininhikâyesi aynıdır. “Öyle hiçbir şey yokken yere ufak bir şey almak için eğildimya da şöyle bir kalkayım dedim ki sırtımda bir yanma oldu ve olduğum yerdekalakaldım” şeklindedir. Bu durumun yaşanmasının sebebi size biraz öncebahsettiğimiz korunma prensiplerinin öğretilmemesidir. Peki, hocam biz hiç mihareket etmeyeceğiz. Şunu hep duyarsınız hiç kalkmadan yatacaksınız. Hiçoturmadan ayakta duracaksınız. Hiç ayakta durmayacaksınız. Bir insanın bunlarıyapabilme oranı sizce yüzde kaçtır. Bunlar mevcut sağlık sisteminin tıkandığınoktalardır. Fizyoterapistin eksikliğinin sonucudur. Öncelikle uyguntavsiyelerle sakınılacak hareketler öğretilirken, iyi bir programla olasısorunlar için bel bölgeniz koruma altına alınmış olacaktır.

Bel fıtığı tedavisinde önceliklebu sorunla karşılaşmadan önce gerekli tedbirleri sağlık bakanlığının koruyucusağlık hizmetlerinin görevlendireceği fizyoterapistlerden öğreneceksiniz.Sonrasında ise fizyoterapist size uygun program çizip hastalıktan korunmanızsağlanmış olacaktır. Bu şekilde hem devlet hem birey için aşırı masraflı olancerrahi operasyonların ve aşırı ilaç tüketiminin de karşısına geçilmişolunacaktır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

 fzt.abdullahgüdendede

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00