• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Akromioklavikular Eklem Artrozu Ağrılarınızın Sebebi Olabilir Mi?

Abdullah Güdendede

Köprücük kemiği ile kürek kemiğinin tam ortasında kalan bölüm akromioklavikuler eklemi olarak isimlendirilir. Bu eklemde kavisli çıkıntılar söz konusudur. Korakoklavikular bağlar omuzun iki önemli bölümü olan kürek kemiğini ve köprücük kemiğini bir araya getirme görevini üstlenir. Bu bölümde yer alan kireçlenmeye de Akromioklavikuler (AC) Eklem Artrozu adı verilir. Bu tip hastaların çok önemli bir çoğunluğu yaşlı insanlardan oluşur. Temel şikayetleri arasında dinmeyen ağrılar ve kolları kaldırırken zorlanma bulunmaktadır. Hastanın eklem hareketlerinde ciddi bir azalma meydana gelmiştir. Eklem hareketlerinin kısıtlanması da doğal olarak hangi yaşta olursa olsun hasta için yaşam niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Öte yandan eklemlerin sertleşmesi, topallama, kemik ya da eklemlerde sızı ve şişme Akromioklavikuler (AC) Eklem Artrozu (Kireçlenmesi) için ana belirtiler arasındadır.

Artroz vücudumuzda yer alan hemen hemen tüm eklemlerde görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta, kıkırdak doku zamanla bozulur ya da yıpranır. Yaşlılıkla beraber bu yıpranma ilerler. Kıkırdak dokunun yapısının bozulması kemiğe de kısa süre içinde yansımaya başlar. Bu durumun ilerlemesi Artroz denilen rahatsızlığın doğmasına neden olur. Artroz ya da halk arasında bilinen adıyla kireçlenme çoğunlukla genç insanlarda görülmez. Yaşlılıkla beraber eklemlerde doğal olarak yıpranmalar baş gösterebilir. Genç insanlarda kireçlenmenin oluşabilmesi adına çok özel koşulların oluşması gerekir.

Akromioklavikuler eklem artrozu, glenohumeral eklemlerinde ortaya çıkan kireçlenmelerdir. Bu da tam olarak yukarıda da değindiğimiz üzere omuzu oluşturan iki temel yapı olan kürek ve köprücük kemiğinin ortasındadır. Akromioklavikuler eklem artrozu yaşlılıkla beraber oluşacağı gibi travmalarla da oluşabilir. Omuzlarda meydana gelen kireçlenmelere artrit ismi verilir. Omuza etki eden üç farklı artritten söz etmemiz mümkündür.

Osteoartrit: Eklemlerde yer alan kıkırdak yapının zamanla soyulması ya da dökülmesi anlamına gelir. 50 yaşından sonra birçok insanda görülmeye başlar. Akromioklavikuler eklemlerin omuz bölgesinde bu durumdan en fazla etkilenen eklemler olduğunu söyleyebiliriz. Sinsi bir şekilde gelişen Osteoartrit belli bir zamandan sonra aniden şiddetlenebilir. Romatoit Artrit: Bu sık görülen iltihaplı bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Eklemler belli bir simetri içinde tutulma yaşar. İltihaplı romatizmaların en yaygın olanıdır. En rahatsız edici yönü ise hızlı bir şekilde şekil bozukluğuna yol açabilmesidir. Genetik yatkınlık omuz bölgesinde oluşan romatoit artrit için tetikleyici bir öğedir. Kırık ya da Travmayla Oluşan Artrit: Herhangi bir kaza, travma, çıkık, kırık gibi durumlarda iltihap dökülme şeklinde gerçekleşir. Kıkırdak kısa süre içinde hızlı bir biçimde aşınmaya başlar ve bunun neticesinde omuz iyice güç kaybeder. Rotator kas yırtıkları bu süreci takip eder.

Akromioklavikuler eklem artrozu öncesinde omuzlarda ciddi bir ağrı başlar. Sportif etkinliklerde ya da iş hayatında bu ağrı artış gösterir. Akromioklavikuler ekleminde bir artroz gerçekleşmişse büyük olasılıkla ağrı ön bölüme doğru kendini hissettirir. Bu ağrılar anlık hava değişimlerinden etkilenmektedir. Sadece omuz değil zaman zaman sırt bölgesine de yayılan bir rahatsızlıktan söz edebiliriz.

Sağlıklı, Mutlu ve Ağrısız Günler Dileğimle…

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00