• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Aksiyon Olmalı

Bayram Dinler

            Esselamün aleyküm verahmetullahiveberekatühü

 

                       Çok değerli inanmış kardeşlerim

             Daha önce söyledimmi bilmiyorum heribadetin görsel boyutu,felsefi boyutu,sosyal boyutu,sosyolojik boyutu hattaekenomik boyutu vardır..Ne zamanki müslümanlar ibadetin görsel boyutu ileuğraştılar kaybettiler.

            Yani namazda ayakların arası dörtparmakmı yoksa beş parmakmı olmalı, yada ellerimiz tekbir alırken kulakmemesine ne kadar değmeli gibi. Halbuki bunlarla uğraşmak yerine namazın manasıne? Namazda kıraat,rüku yada secde ne manaya geliyor.bir müslüman secdede neyianlamaya çalışmalı işte önemli olan bu.

           Bir başka örnek kurban kesme; Yüce ALLAHkestiğiniz kurbanların ne etleri nede kanı Allaha ulaşır, sizin niyetiniztakvanız Allaha ulaşır buyuruyor. O zaman müslüman kurbandan ne kadar etçıkacak yada çıkan eti nasıl tüketmeliyiz yerine. Kurbanın Allah katındakimanasını diğer bi ifade ile gereği gibi kesilen bu kurbanın faziletini anlamayaçalışmalı.

            Değişik bi örnek; her sene düzenlenenmevlana haftası. Bakıyoruz sadece semazen gösterileri ön plana çıkıyor. Birisiçıkıpta mesnevisinde mevlana ne anlatmış bundan bahsetmiyor. Artık düğünlerdebile semazen gösterisi yapılıyor ki çok saçma.

                                     DEĞERLİ KARDEŞLERİM

         Şunu anlatmaya çalışıyorum. Yapılan araştırmalardadünyanın en fakir elli ülkesinden ilk yirmi beşi müslüman ülkeler. Yinegörülmüşki bu ülkelerde insanlar namazlarını kılıyor hatta teheccüd namazlarınıbile kılıyorlar ama ne için kıldıklarını bilmiyorlar. oysaki o ülkeninzenginlerinin eşleri ya ingiliz ya fransız yada diğer başka avrupaülkesindenmiş. Meseleyi sanırım anladınız. Bakın urfa fransız işgalindeykensütcü imam ne dedi; Burda gavur asgeri var iken cuma kılmamız olmaz dedi veayaklanmayı başlatarak fransızlar urfadan çıkarıldı.

                                       ARKADAŞLAR

          Konuyu dağıtmak istemiyorum Müslüman oturupbeklemez. Aksiyon yani hareketli olur. Ticarette, sanatta, teknolojide, kitleiletişim araçlarında yani her yerde müslümanlar söz sahibi olmalıdır. Meselatelevizyon ve sinemaya müslümanlar sahip çıkmış olsalardı her evde sanki birvaiz varmış gibi olur,milli manevi değerlerimize ters olan yayınlar yapılmazdı.Biz sabretmeyi oturup beklemek şeklinde anlıyoruz halbuki sabır mücadele etmekmanasına gelir.

                                           OZAMAN

              Müslüman bilinçli olmalı,uyanık olmalı, tuzağa düşmemeli, üzerine oynanan oyundan haberdar olmalı. Herolaya kuran vce sünnet çerçevesinden bakmalı. İlimde, fende, sanatta vel hasılher konuda ileriye bakmalı. İki günü eşit olan ziyandadır sözünü hem manevihemde maddi olarak anlamalı.

             Son söz; Müslüman ülkelerin gerikalma sebebi müslüman olmalarından değil müslümanlığı iyianlayamadıklarındandır.

                                ALLAHA EMANET OLUNUZ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00