• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Skolyoz

Abdullah Güdendede

fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları



       İnsan, ruh ve beden ikilisinin kendi aralarındaki esrarengizuyumuyla yaşar. Hayatımızı etkileyen öyle rahatsızlıklar vardı ki sadece birhastalıktan daha fazlasıdır. Bedenimizdeki fiziksel bir anormallik bir andaruhsal olarak sorunsuz olan benliğimizi derin bir sorunsal çemberin içerisinealır. Bu karmaşık ilişki hastalıkların ne kadar fiziksel olursa olsun ruhsaletkileri noktasında da bizleri düşünmeye iter. Hasta her durumda psikolojikyönden etkilenirken, özellikle görsel olarak kendisini etkileyen hastalıklarise daha büyük oranda olmaktadır. Görselliği de etkileyen bir hastalık olan skolyozdahemen her hastanın estetik olarak büyük bir endişe içerisinde olduğunugörürsünüz.

 

            Skolyozdenilince kamburlukla yakın bir bağlantı kuruluyor. Hâlbuki birbirine çok yakınolduklarını söylemek zor. Skolyoz, omurganın üç düzlem meydanında eğriliğidir.Çok farklı şekillerde başlayabilir. Başladığı yaşında ve gelişim dönemine rastgelmesine göre ilerlemesi söz konusu olabilir. Altta yatan bir hastalıktandolayı meydana gelir. Büyük bir oranda genetik yatkınlığın olması gerekir.Travmatik durumlarda skolyoz gelişmesi açısından önemlidir. Ama çoğu zamantravmayla meydana gelen problemlerde ilerleme olmaz ve bulunduğu seviyedekalır. İlerleme ihtimaline karşı kontrollere devam edilir. Özellikle küçükyaşlarda başlayan omurgadaki problemlerin düzenli aralıklarla kontrollerigerekir. Ergenlik döneminde ideopatik olarak başlayan sorunlar hızlı fizikigelişimle birlikte eğriliğin artması noktasında tehlikeli olabilir. Ergenlikdöneminde sonraki vücut gelişiminin büyük bir kısmını tamamladığı için ilerlemeriski büyük oranda azalır. Bu yaşlardan sonra Skolyozun oluşması nörolojik yada travma gibi anormal sebeplerle olabilir.

 

            Ailelerçocuğundaki omurga sorununu çoğu zaman banyo esnasında fark eder. Diğer birkesimse omuz hizası, kürek kemiklerinin hizası gibi simetri gerektirenyapılardaki anormallikten şikâyetle başvurur. Eğriliğin derecesi tespit edilir.20 dereceye kadar olan eğriliklerde fizik tedaviye yönlendirilir. Hastanıntakibi yapılır. 20-40 derecede olanlarda ise korsede tedaviye dâhil edilerek takibiyapılır. Özelikle 45 derecenin üzerinde çıkan eğriliklerde cerrahi müdahalegündeme gelir. Korse kullanımının görsel sorun oluşturması ve kullanımının zorolması gibi sebeplerden dolayı tavsiye edilen hastaların gerekli olan süredegiymemesi fayda oranını azaltmaktadır. Özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyonda 3 boyutlu egzersiz yaklaşımları ve fizyoterapistin hastanın durumuna özelhazırlamış olduğu tedavi programını uygulamak tedavi açısından çok önemlidir.

 

            Buhastalıkta erken teşhis akabinde tedaviye başlanması önemlidir. Bu yüzdenailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocuğunuzu banyo yaptırırken sırtında noktaşeklinde başına doğru çıkan çizginin aynı düzlemde olduğunu sürekli kontroletmelisiniz. Gün içerisinde omuz seviyelerinin kontrolü de önemlidir. Kürekkemiklerinin seviyelerinin aynı olması da yine bir başka kontrol edilecekbölgedir. Olumsuz bir durumla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden bir uzmanabaşvurmanız gerekir. Sonrasında gerekli incelemeler yapılır. Sorun tespitedilir. Söylediğimiz bölgelerdeki anormallikler her zaman Skolyoz belirtisidirdiye bir şey yok. Sorunu anlamanız için en kısa yoldur.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

fzt.abdullah güdendede
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00