• BIST 9717.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

İyi Niyet

Bayram Dinler

Allah’ın selamı ve bereketi üzerinize olsun.

        

     KARDEŞLERİM

Sevgili peygamberimiz bir gün sahabeyi kiramla otururkenşöyle buyurmuştur; bazı insanların niyeti bazı insanların amelinden dahafaziletlidir.

    Sahabeden birisi; Ey Allah’ın rasulü bunasıl olur? Diye sorduğunda efendimiz şöyle bir açıklamada bulunuyor.

     Mahşer gününde amel defterleri dağıtılır,kişi amel defterine bakar; hacca gitmiş, zekât vermiş.....Halbuki bunların hiçbirisini yapmamış. Allah’ım ben bunları yapmadığım halde amel defterimde sankiyapılmış gibi yazılmış görüyorum deyince ALLAH şöyle buyurur; evet kulum senbunları yapmadın çünkü fakirdin ama ben ezeli ilmimle biliyorum ki sana malvermiş olsaydım sen bunları yapacaktın. Hep niyet ediyor ve dua ediyordun;keşke malım olsa da bende zekât versem hacca gitsem diye... İşte bu sebeplerdendolayı ben sana sanki bu ibadetleri yapmış gibi sevap verdim.

     Bir başkası ise amel defterinieline almış ve bakmış ki; hacca gitmiş, zekât, sadaka vermiş ve diğeribadetleri yapmış fakat sevapları çok az. Cenabı Allaha niyazda bulunuyor; Allah’ımben bu ibadetleri yaptım ama ecirleri çok az... ALLAH; ey kulum evet buibadetleri yapmışsın ama halis bir niyetle yapmamışsın. Riya karışmış, gösterişkarışmış, desinler diye yapmışsın, tam olarak benim rızam için yapmamışsın iştebu yüzden sevabı az buyuracak.

     Kardeşlerim; Gördünüz değil mi. buiki kişiden birisi sadece niyet etmiş ama içten, samimi bir şekilde niyet etmiş.Bu niyetine karşılık sanki amel işlemiş gibi sevap almış.

    Diğer kişi ise zahiren birçok ibadetyapmış ama yapılan ibadetler Allah rızasından daha çok gösteriş için yapılmış.Dolayısıyla sevabımda az oluyor. Allah korusun olmayabilirdi.

     Sözümüzü şöyle toparlayalım.AMELLER NİYETLERE GÖREDİR ilahi sözünü aklımızdan çıkarmayalım. Her ne işyaparsak yapalım bunun ecir olarak karşılığı niyetimize göredir.

     Adamın birisi yol kenarına birkazık çakmış. Yani gelip geçen yolcu devesini bağlasın diye... bir başkası da okazığı görünce onu oradan hemen çıkarmış, belki gece buradan geçen yolcunundevesinin ayağı takılır zarar görür diye.Bu iki kişide niyeti iyi olduğu için sevapkazanıyor

     ALLAH cümlemizi niyeti iyi olantüm yaşamını onun rızasını kazanmak için geçirenlerden eylesin(amin).

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00