• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İstanbul Kökleri İle Buluştu?

Mustafa BOZDAĞ

Aksaraytanıtım günlerinin ikincisi “544 Yıl Sonra İstanbul KökleriyleBuluşuyor”  sloganıyla İstanbul’da Feshane’de gerçekleştirildi.

Tanıtımgünlerini yakın bir zamanda uyduya geçem ART TV’de yayınladı. Programı baştansona izledim. Şimdi sizlere bu programdan dikkat çeken unsurları aktarmakistiyorum

Bir katılımcı firma yetkilisi: bir tanıtım günü olarak değil bir tarımfuarını andırıyor. Diyerek amaca uygun olmadığını ifade etti.

 Başka bir katılımcı ise Ankara’daki yoğunlukyok bunu Aksaray’a uzak olmasına bağlayabiliriz dedi.

Aksaray Milletvekilimiz Sayın Ali RızaAlaboyun “Geçen senen Ankara’da yapmış olduğumuz buyıl İstanbul’da yaptık ana teması İstanbul kökleri ile “544 yıl önce Fatihsultan Mehmet’in İshak paşaya vermiş olduğu ferman ile Aksaray’dan ev sür gel der. Şu an Ortaköy, Kurtuluş, Karaköy, LaleliAksaray gibi yerleşim yerlerine önüne kattığını getirir. Yolda ölenler olmuşKısaca İstanbul’u İstanbul yapan Aksaray’dır.  İstanbul Aksaray’a damgası vurmuştur.İstanbullular ilk köklerini Aksaraylı olduğunu hissetsinler bilsinler özü onlarınözü ve kökü Aksaraylı’dır.

Bir diğer MilletvekilimizSayın Ruhi Açıkgöz ise “Bugün Aksaray tanıtım günlerinin 2.sini Feshane’deyapıyoruz. Aksaray genç bir il Aksaraylı hemşerilerimiz özellikle tanıtımeksikliğinden bahsederler.  Tanıtım ürettiği değerler ile ürettiğiürünler ve ürettiği kültür ile tanıtılır. Bu günde bu tanıtım İstanbulAksaray’a komşu olan Eyüp te gerçekleştiriliyor. Bu tanıtım ile Aksaray’ı hemİstanbul’a hem Türkiye’ye tanıtmış olacağız. Bunun devam ettirilmesi lazımdevam ettirilirken de içi dolu dolu olması, üzerine eklenerek devam ettirilmesigerekir.  Bunu yapmış olmak içinyapılmaması, ilgi çekmesi lazım dedi.  Örneğinilk tanıtımda Aksaray malaklısı çok büyük bir ilgi gördü. İlk tanıtımın starıydımalaklı onun gibi tanıtım materyallerini geliştirilmesi gerekir.  Bunun içinde önce üretmemiz gerekir.  yeni bir il olmanın sıkıntılarını aşmamız gerekir” dedi.

Eski Aksaray valisi Selami Altınok’un EşiGülhan Altınok hanımefendi ise Aksaraytanıtım olarak şu ana kadar çok fazla kendini ifade edememiş bir şehir. Bukapsamda bu olguyu kırmak için Tanıtım günlerinin ilkini geçen yıl Ankara’da buyılda İstanbul’da gerçekleştirildi. Örneğin Kapadokya en çok sınırı olan ilAksaray ama burası Aksaray ile anılmıyor. Bu tanıtımda İşte Eşmekaya’nın koyunyoğurdu, Sultanhanı’nın halı tamiri ve Kervansaray’ı Taşpınar’ın dünyaca ünlühalısı tanıtılıyor ifadelerini kullandı.

Bunlarilgimi çeken konuşmalardı. Burada bu organizasyonun düzenlenmesi kolay bir işdeğil onu önce kabul etmek gerekir.

Tanıtımla ilgili kısa bir değerlendirmeyapacak olursak

Birinci olarak; Milletvekilimiz Sayın Ruhi Açıkgözün açıklamalarına noktasındanvirgülüne katılıyorum.

İkinci olarak; Gülhan Altınok hanımefendiye teşekkür ediyorum tanıtım kavramını engüzel bir şekilde özetledi.

Üçüncü olarak; madem İstanbul kökleri ile buluşur. Keşke İstanbul Aksaray, Ortaköy,Kurtuluş, Laleli, Karaköy gibi yerleşim yerlerinin kaymakamlıkları,belediyeleri, esnafları da bu tanıtıma katılmaları sağlansa idi. Tanıtım da birkaynaşma olsa idi. Yoksa buradan bir şeyler götür oradaki Aksaraylıhemşerilerimize götürmenin kökler ile buluşmanın pek fazla alakalı olduğunudüşünmüyorum. Bu yerleşim yerlerinin kaymakamlıkları, belediyeleri, esnaflarıtanıtıma katılmaları sağlansa idi onlarda İstanbul’da bir duyuru bir hazırlıkyapacaklarda bu vesile ile daha geniş bir katılım sağlanabilirdi.

Eskil açısından düşünecek olursak

EskilTanıtım günlerine Marangoz Zeki Satıcı Eserleri ile, Hilmi Yol ve İl genelmeclisi üyesi Sayın Sadrettin dışında katılan olmamıştır. Bunların dışında nebir firma ne bir sivil toplum kuruluşu, özellikle hiçbir siyasi partitemsilcisinin tanıtım günlerine katkısı olmamış hatta hiçbir siyasi partitemsilcisi tanıtım günlerine katılmamıştır.

Sonuçolarak Eskil Tarım Şehri olduğunu, Tuz gölünü, Ulu Cami ve tarihini, MarangozZeki Satıcı’nın Güzel Minyatür eserlerini kısaca Elde bulunan malzemeyi BaşkanAlçay ve Sayın kaymakam Mustafa İlhan ekipleri ile birlikte özverili birçalışma ile en iyi şekilde tanıttı. Buradan emeği geçen herkese teşekkür etmekistiyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00