• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Haloterapi(Tuz Terapisi)

Abdullah Güdendede

fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

Sağlık turizmi; tedavi ve tatil amaçlı şehirlerarası veyaülkelerarası yapılan seyahatlerdir. Ulaşımın kolaylaşması ve sağlık konusundafarkındalığın artması bu alanın ayrı bir sektör olarak gelişmesine kapıaraladı. Böylece modern tıbba tamamlayıcı yaklaşımlar olarak gelişen ve doğalortamlarda şifa sunan yerlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Talebin artması dasunulan hizmetin kalitesinin de artmasına sebep oluyor. Ülkemizde de sonzamanlar bu yönde gelişmeler hızla devam ederken, Memleketimiz çevresinde deözellikle kaplıcalar konusunda gerçekten kaliteli hizmet sunulmayabaşlanmıştır. Bu hizmetler yerli ve yabancı sağlık turizmcilerinin iştahınıkabartıyor. Özellikle bölgenin tanıtımı yapılırken aynı zamanda istihdamnoktasında da yeni bir alan oluşturuluyor. Sağlık turizmi denilince sadecekapılıcalar anlaşılmasın. Özellikle doğal kaynaklı olan ve insan sağlığınaolumlu katkı sağlayan, araştırmalar sonucunda içeriği tespit edilmiş ve hangihastalıklara iyi geldiği bilinen doğal her türlü kaynak bu amaçlakullanılabilir.

Sağlık turizminden memleketimiz nasibini alıyor mu? Bizimkader ortaklığı yaptığımız ve olumlu hiçbir nimetinden istifade edemediğimizbir Tuz gölü birlikteliğimiz var. Tuzla anılan bir memleketteyiz. Ancak tuzunbir tedavi yönteminde kullanıldığını çoğu hastalığa da iyi geldiğini biliyormuydunuz? Tuz terapisi (haloterapi) solunum yollarıyla alakalı hastalıklardakullanılan en etkili doğal tedavi yöntemidir. Bu tuz odalarında tuz mağaralarındakiortamın aynının oluşturulması amaçlanır. Öncelikle kişi sayısına göreayarlanmış odalar, uygun tuz kitleleriyle içten duvarlar ve tavan dâhil olmaküzere tuzla kaplanır. Bu odaları özel olarak yapan şirketler vardır. Klasik,dekoratif ya da mağara modelli odalar yapılabilir. Yapay tuz odalarınınoluşturulması ve özellikle havaya püskürtülen tuz partikülleriyle ortamınsteril ve rahatlatıcı olması sağlanır. Tedavi seansları 40 dakika kadarsürmekte ve 2 gün arayla en az 5 seans uygulanmaktadır. İyi bir tedavi için biraylık süre zarfında 10-12 seansı tamamlamak gerekmektedir. Tedavinin etkisiortalama bir yıl kadar sürerken çocuklarda özellikle astım,alerji gibi hastalıklarda tedavinin etkisi daha hızlı ortaya çıkmaktadır. Tuzterapisinin tercih edildiği durumlarsa; öksürük, soğuk algınlığı, astım,kulak-burun-boğaz hastalıkları, bronşit, kulak enfeksiyonları, alerji kaynaklıcilt sorunları, egzama ve deri iltihabı, sedef hastalığı, uykusuzluk, eklemağrıları, artrit ve sağlıklı kişilerde ise stres başa çıkma olarak sayılabilir.

“Tuz odası kurulumu ve işletmesi için özel lisansgerekmemektedir. Tuz odaları kurulumunda dikkat edilmesi gereken tek şeyodaların kurulumunda kullanılan tuzun rafine edilmemiş içinde insan sağlığınazarar verecek alüminyum bazlı maddeler ve diğer kimyasallarbulunmamasıdır.”  Yurt dışında yaygınşekilde kullanılan bu yöntem yakın zamanda ülkemizde de kullanılmaya başlandı.Ankara ve Kayseri’de fizik tedavi merkezlerine tuz odaları eklenerek bu tedaviyöntemini de kullanmaya başladılar. Bu yaygınlaşarak diğer illerde de tuzodaları oluşturulmaya ve hizmete açılmaya başlanıyor. Memleketimizde de ulaşımıkolay olan bölgeler belirlenip tuz odaları oluşturulabilir. Sağlık açısındanfaydalarıyla alakalı gerekli reklam çalışmaları yapılmalıdır. Bu reklamçalışmalarında öncelik yerli turistler e verilmeli artan talep ve gelirlebirlikte yabancılara yönelikte profesyonel tanıtımlara başlanmalıdır.

         Turizm açısından ilgi çekici olan Tuz Gölünün yanındasağlık turizmi için Tuz odalarının oluşturulması imkan dahilinde bir fiziktedavi(fizyoterapi) merkeziyle birleştirilip profesyonel şekilde yapılması veiyi bir tanıtımla hem turizm hem de sağlık turizmi açısından büyük bir imkansağlamaktadır. Memleketimizin tuz gölüne yakınlığı hem reklamı kolaylaştıracakhem de tuzla alakalı diğer ekonomik değeri olan çalışmalarında karşılıkbulmasına katkı sağlayacaktır. Özellikle tuz lambaları, tuz kozmetik ürünleri,himalaya tuzları, banyo tuzları, tuz sabunları, tuzlu sabunların satışıekonomik açıdan değeri olan bazı ürünlerdir. Eskil ekonomisi içinde şimdiyekadar hiç yakası aralanmamış bir alanda ilk girişimcilik denemesi yapılmışolacaktır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…  

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00