• BIST 9524.59
  • Altın 2496.1
  • Dolar 32.5441
  • Euro 34.7282
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Hangi Gençler

Abdullah Güdendede
     

            AksarayKral FM 95,1’e canlı yayın konuğu olarak katıldık. Dertliydik… Bir o kadar daumut dolu… Gençlerimizi saran illetlerle nasıl savaşılacağını anlatmak için yolharitası elimize alıp öyle gittik canlı yayına. Aslında toplumu oluşturan enönemli unsurdur insan. Her birey toplum denen yapıyı oluşturan birer tuğlahüviyetindedir. Bir toplumun ne kadar dinamik olduğunu onu oluşturan unsurlarınzihni durumuna bakarak anlayabilirsiniz. İnsanların içindeki en dinamik yapıise gençlerdir. Gençler hem toplumu oluşturan en dinamik yapı hem de gelecektetoplumun emanet edileceği yegâne bireylerdir. Bu gerçekliği gören ülkelerbirbiri arasındaki savaşta ilk hedef kitle olarak diğer toplumun gençlerinihedefe koymaktadırlar.

 Son yüzyılda işgaller bir ülkenin toprağınagirip bayrak dikmekle olmuyor. Ülkenin geleceği gençleri üzerine oynananoyunlar ve Cengiz Aytmatov’un dediği gibi mankurtlaştırılmış zihinler yapılarakişgaller yapılıyor. Mankurt nedir? Bir Kırgız Türkü efsanesidir. Efsane odur kibaşka bir topluluk kendine nitelikli köle aramaktadır. Ama normal köleler içseliradelerini kaybetmediklerinden bu iş için hala tam uygun değillerdir. Amakimliği, kişiliği, kültürü, milli ve manevi değerleri unutturulan kişi bu işiçin biçilmiş kaftandır. Efsaneye göre insanı bu hale getirmek için çokacımasız bir yöntem kullanılırmış. Önce tutsağın başını kazır, saçlarını tek tekkökünden çıkarırlarmış. Bu arada bir deveyi keser derisinin en kalın yeri olanboynundaki deriyi tutsağın kanlar içindeki kazınmış başına sımsıkı sararlarmış.Kuruyup büzülen deri kafayı mengene gibi sıkıp, ölümcül acılar verirmiş. Biryandan da kazınan saçlar büyüyüp dışarı çıkamayınca başına batarmış. Tutsakbaşını yerlere vurmasın diye bir kütüğe bağlanır, yürek parçalayan çığlıklarıduyulmasın diye elleri ayakları bağlı olarak ıssız bir yerde dört beş gün açsusuz bırakılırmış. Beşinci günün sonunda tutsakların çoğu ölürmüş. Kalanlarise belleklerini yitirirmiş. Tutsak zamanla kendine gelir yiyip içerek gücünütoparlarmış. Ama o artık bir insan değil, ölünceye kadar geçmişini hatırlamayan“mankurt” olurmuş. Bir mankurt kim olduğunu, hangi soydan geldiğini, anasını,babasını ve çocukluğunu bilmezmiş. İnsan olduğunun bile farkında değilmiş.Bilinci, benliği olmadığı için, efendisine büyük avantaj sağlarmış. Ağzı var, diliyok, itaatli bir hayvandan farksız, kaçmayı dahi düşünmeyen, hiçbir tehlike arzetmeyen bir köle olurmuş. Onun için önemli olan tek şey efendisinin emirleriniyerine getirmekmiş. Böylece mankurtlaştırılan kişi için artık düşmanı onun içinbir efendi olmuş. Onun emrinden çıkmazmış. Eskiden sahip çıktığı tüm değerlerive geçmişi artık onun için hiçbir şey ifade etmezmiş. Tamamen düşmanınınkontrolünde zihni hiçbir fonksiyonu olmayan köle olurmuş.

Eskiden bu ifadeler bir efsanegibi görünürdü ama artık bunları yaşıyoruz. Zihinleri kontrol etmek içinmankurtlaştırmanın modern yöntemlerle devam ettiğini içimiz yanarak görüyoruz.Kimliksizleştirilmiş, kendine, ailesine ve geçmişine düşman gençlerin sayısınınhiçte azımsanamayacak düzeyde olduğunu görüyoruz. Bu işin soyut boyutu isesomut olarak uyuşturulan zihinlerle karşımıza çıkıyor. Sanki yeni bir şeymişgibi duyurulsa da bu sorunun aslında bir temeli var. Milli ve manevideğerlerinden yıllardan beri uzaklaştırılan gençler bu boşluğu uyuşturucu maddekullanımı, alkol bağımlılığı gibi zihinleri uyuşturacak maddelerledoldurmaktadır. Uyuşturucu ve diğer zararlı alışkanlıklar ise artıkgençlerimizi kıskıvrak sarmış durumda. Bu feryadı duymalıyız.

 Aksaray Kral FM canlı yayın konuğu olarakkatıldığımızda bunu nasıl önleriz konusunda uzun uzadıya konuştuk. Herkes elinitaşın altına koymalıdır. Gençlerimizi önce ahlak ve maneviyatla yoğurmalıyız.Şanlı geçmişinden aldığı gücü yarına aktaracak gençler yetiştirmeliyiz. Anadolugençlik derneği bu uğurda surda bir gedik açmıştır. Yaptığı ve yapacağıçalışmalarla zihnimizi hedef alan soyut ve somut her türlü unsurla savaşacakgüce sahip, birikime sahip bir teşkilat olarak dimdik ayaktadır. Bir yılsonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrasını düşünüyorsan fidan dik, yüzyıl sonrasını düşünüyorsan muasır medeniyet seviyesini yakalamayı değil onugeçmek, çağlar açıp çağlar kapamak istiyorsan insan yetiştir. Sözünü zihnimizekazımalıyız.

fzt.abdullah güdendede

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00