• BIST 9798.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Hacamat

Abdullah Güdendede

         Hacamat kelimesini halk arasında sıkçaduyuyorsunuzdur. Farklı anlamlarda kullanılsa da özellikle toplumumuz da birsünnetin adı olarak çokça zikredilmektedir. Hacamatın kökü İslamiyetken önceki toplumlardauygulanan bir yöntem olarak tarihin derinliklerine kadar inmektedir. Bilinentarihte uygulanan en eski tedavi yöntemlerinden biri olarak yerini almıştır. İslamiyet’tePeygamber Efendimizin (s.a.v) bizzat kendisinin uygulaması ve bunu tavsiyeetmesi üzerine hacamat bizler için yeni bir boyut kazandı. Bu şekilde günümüzekadar uygulanarak geldi.

 

         Sağlık alanında çalışmamızdan sebep hergittiğimiz yerde bu yöntem hakkında merak edilenleri soruyorlardı. Şimdiyekadar hacamatı kendine göre bir yerlerde herhangi bir sağlık çalışanı olmayankişiler tarafından uygulandığı içinde insanlarda yaptırma noktasında datereddüt vardı. Tabi hijyen ve bilgi eksikliği de bu eksikler arasındaydı.Uygulamayı yapacak kişinin konu hakkındaki yetersiz bilgisi sinir ve damarkesileri gibi tehlikeli sonuçlarda doğuruyor. Uygulama yapılırken yapılankesilerin profesyonel olmayan kişiler tarafından yapılması kalıcı izlere vebundan sebep ağrılara sebep oluyor. Bu konuda doğru bilgileri kaynağından almakve bu tedavi yöntemini de bölgemizde profesyonel olarak uygulamak için Ankara’da hacamat-kupa-sülük terapi kursuna gittim. Özellikle hacamatın çok farklıhastalıklara etki mekanizması üzerine gerçekten doyurucu bilgiler aldım.Aslında temel tedavi yaklaşımlarının eksik kaldığı yerlerde devreye girecekyöntemlerden birinin de hacamat olduğunu gördüm. Özellikle çoğu zaman hacamatısadece dini bir ritüel sanan kişilerin “hacamat yaptıracağıma kan veririm.”Sözünün gerçekliği en çok merak ettiğim sorulardandı. Konunun aslını öğrenincebu söylenenle hacamatın hiçbir ilgisi olmadığını anlamış oldum. Özelliklehacamatta ki temel amaç çok faklı ve kendi alanıyla ilgili problemlerdeyapılacak tek yöntem diyebilirim. Antibiyotik kullanmayanız var mıdır? , Tenceredibinde kalan hafif yanmış kısmını sıyırıp yemeyen? Daha vahim olanı kurşunlubenzinin kullanıldığı yerlerde yaşamayan var mı? Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Vücudumuzun boşaltım sistemi zararlı maddeleri uzaklaştırma en çok kullanılanyapıdır. Farklı yöntemlerle de yine insan vücudu kendisine zarar verenmaddeleri vücuttan uzaklaştırmaya çalışılır. Buraya kadar her şey normal amabiraz önce saydığım şeylerden alınan maddeleri hiçbir şekilde vücut atamıyor.Kursun, katranlaşmış maddeler ve antibiyotikle alınan zararlı maddeleri vücutyine kendine özgü yöntemle periferlere gönderiyor ve yağ dokusu ya da dokuboşluklarına atarak zararından arınmak istiyor. Yani bu zararlı maddeleri damarda dolaştırmıyor. Damardan verilecek kanda bu yüzden hacamatla aynı etkiyiyapamıyor. İşte hacamat her organın kendine ait alanlarda biriktirdiği buzararlı maddeleri atmaya yarıyor.

 

         Sünnet olduğu için yapıldığı gibitedavi amaçlıda kullanılıyor. Özellikle ABD ve Avrupa gittikçe yaygınlaşıyor.Sünnet için yapılan hacamatın belli tarihleri vardır. Özellikle ayın dolunayolduğu dönemlerde kanın perifere çekildiği tarihler aynı zamanda sünnet olan hacamattarihleridir. Bu da hicri 17.19.21 günlerine denk geliyor. Yine dini bir ritüelolduğu için öncesinde ve sonrasında yapılması ve yapılmaması uygun olan şeylervardır. Herhangi bir sağlık problemi olmasa da bir kişinin senede birkaç kezyaptırmasında fayda vardır. Özellikle genel rahatlama, sebebi bilinmeyen ağrışikâyetleri, sürekli tutulmalar ve mevsimsel geçişlere adaptasyon gibisorunlarda istifade edilir. Romatizma ve buna bağlı ağrılar, migren, çeşitlikalp hastalıkları, yüksek tansiyon, karaciğer hastalıkları, hafıza problemleri,öğrenme güçlükleri, ruhsal rahatsızlar başta olmak üzere geniş bir yelpazede sağlıkproblemi olanlarda ise duruma göre değişen sayılarda yapılır. Geribildirimlerde ise olumlu sonuçlar alınmaktadır.

 

         Hacamatın herhangi bir zararı yoktur.Doğru yapıldığında kendisinden kaynaklanacak hiçbir yan etkiylekarşılaşmazsınız. Ancak ehil olmayan kişilerde yapılması hijyen ve sağlıkproblemlerine yol açmaktadır. Özellikle hacamat yaparım diye femoral sinirikesilmiş bir çocuk hasta ve buna benzer diğer olaylar olduğunu duyuyoruz.Sağlıkla ilgisi olmayan kişilere yaptırmak bu yüzden tehlikelidir.

 

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günlerdileğimle…    

FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00