• BIST 9714.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Boyun Fıtığı

Abdullah Güdendede

                                 FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIKSORUNLARI

         Boyun problemlerini hayatının birbölümünde yaşamayanımız yoktur. Gençliğinin ilk yıllarında geçici şekildebaşlayan ağrılar zamanla kalıcı hal alınca gerçekten rahatsız edici olur. Çoğuzaman boyun problemlerini ilk yaşadığımızda bunun tamamen bölgedeki birsorundan kaynaklanmadığını görürüz. Özellikle değişen hava şartları verahatlamak amaçlı serin ortamda kalmak gibi durumlarda boyun bölgesindekikaslarda meydana gelen tutulma(spazm) da boyun bölgesinde görülen en önemli şikâyetlerdendir.Bu ağrıları boynun kendi yapısındaki deformitelerden kaynaklanan ağrılardanayırmak gerekir. Boyun bölgesindeki yapılardaki bozulma sonucu fıtık( diskhernisi) yahut kireçlenme diye bilenen sorunlar meydana gelir.

 

         Özellikle halk arasında boyundüzleşmesi diye bilenen durum aslında boynun normal olan eğriliğini yapılmayanegzersizlerden dolayı zamanla kaybetmesinden dolayı eklemler arasındakidisklere bası yaparak onların çeşitli derecelerde taşmasına ve omurlar içindengeçen sinirlere bası yapmasına sebep olur. Her fıtıklaşma bası yapacak diye birşey yoktur. Fıtıklaşmanın erken dönemlerinde fizik tedavi yapılmamasıyla artanbası, yapının dağılmasına ve sinirlere sürekli basıya yol açması cerrahioperasyonu zorunlu hale getirir. Özellikle halk arasında kırık-çıkıkçı olarakbilinen insanların tedavi ettiği söylendiği durumlar boyundaki tutulma kaynaklıağrılardır. Yapılan anormal hareketler bölgeye zarar verir ve yenidenkanlanmayla artan beslenme bölgedeki tutulmanın vücut tarafından tedaviedilmesini sağlar. Tabi yanlış hareket aslında olmayan boyun problemlerini dekazandırabilir. Boyundaki fıtıklaşmanın sinire bası yapmasıyla çok büyük orandabir taraftaki kol da yayınlan ağrıya sebep olur. Artan fıtıklaşma ve basıylabirlikte bu ağrı koldan parmaklara kadar iner. Kollarda halsizlik, kontroldezorluk belirgin şikâyetlerdendir. Sinirler sürekli basıdan hoşlanmaz. Süreklibası sinir fonksiyonlarını kaybetmeye kadar gidecek tabloya götürür.

 

Şikâyetlerinizbaşlamadan önce boyun bölgesine özel bir değerlendirme için hastanedekifizyoterapiste başvurmanız elzemdir. Şikâyetleriniz başlamışsa kesin tanınınkonmasından sonraki süreçte işi asla ilaçla geçiştirmeyin. Düzenli fiziktedavinizi almaya başlayın. Ağrı kesiciler bölgedeki fiziksel problemidüzeltmez sadece sizin bu bozukluktan dolayı vücudunuzun alarm sistemi olanağrılarını susturur. Sonrasında artan problem daha fazla ağrı kesici isteğiderken kısır bir döngüye girilir. Artık sorun ağrı kesicilerin çözemeyeceğiderece ilerlemiş bir hal alır ve fiziksel deformite en uç noktaya varmaküzeredir. Ülkemizde de büyük oranda bu raddeye gelmiş hasta profili fiziktedaviden faydalanmak için başvurmaktadır. Aslında gelinen noktada fizik tedaviliksüreç çoktan geçmiştir.

 

Boyun bölgesindeyapabileceğiniz egzersizle problemlerden korunmayı başlayabilirsiniz. Başhareketinizi yönlendirmek için geniş, uzun ve yumuşak bir malzeme ayarlayınalın hizasından kafanıza tutturup diğer elinizle sıkıca tutun. Başınızıelinizin zıttı yönde çekerken elinizle tersi yönde direnç uygulayacak şekildeçekmeye çalışın. Sağa, sola, öne ve arkaya aynı şekilde günde 20 tekrarlı haftada 4-5 gün, sürekli yapmanız boyun kaslarını kuvvetlendirecektir. Daha uygunreçeteler için bir fizyoterapiste gitmeniz en uygunudur.

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…   

FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00