• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Boyun Ağrısı

Abdullah Güdendede

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIKSORUNLARI

 

Hareketlibir iş ya da tamamen hareketsiz bir işte çalışıyor olabilirsiz. Çoğu zamanfiziksel efor sarf edip artık dayanılamayacak kadar zor olduğunuzu düşünüyor yada o kadar çok otuyorsunuzdur ki oturmaktan sıkılıyor olabilirsiniz. Her ikidurumda da boyun ağrılarının sizi bulabileceğini biliyor musunuz? Her ikiçalışma koşulunun da sağlığınız açısından farklı şekillerde de olsa aynı sonucudoğurabildiğini çevrenizdeki farklı meslek gruplarından duyduklarınızı tekrarbir düşününce anlayacaksınız. Evet, aklınızdan geçen bir memur olarak devletteçalışan biriyle, bir çiftçinin boyun ağrısı yakınması zihnen sizi bir sorgulamaiçine götürüyordur. Biri o kadar ağır yük altındayken diğeri sadece masa başıçalışmaktadır. İşin sonunda ise boyun ağrıları sizi bulmaktadır. Peki, bununsebebi nedir.

        

         İnsan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğuşeylerden biri de düzenli egzersiz yapmaktır. Düzenli yapılmayan ve profesyoneldestek alınmadan yapılan her hareket bizim için tehlike oluşturmaktadır.Özellikle son zamanlarda belediyelerin koyduğu spor aletlerinin kullanımı bunaen güzel örnektir. Dikkate alınmayan öneriler ise ilerde kalıcı ağrılar olaraksizinle tüm yaşamınız boyunca gelecektir. Bu yüzden hangi meslek grubundaolursanız olun sağlık sorunları size çok yakındır. Boyun ağrıları ise bunlardansadece biridir. Boyun bölgesinden omuza inen, çoğu zaman sırta ya da göğüs önbölgesine gelen bu ağrılar bizim yaşam kalitemizi olumsuz etkiler. Çoğu zaman göğüsön bölgesine yayılan ağrılar kalp problemi olarak ta düşünülebilmektir. Bunutetkiklerden sonra anlamak mümkündür. Bir diğer şikâyet ise sağ ya da solkoldan ellere kadar uzanan hattın belli bölgelerine kadar gelen ağrı şikâyetidir.Bu ağrılar çoğunlukla bir taraftadır ama iki kolda da olduğu nadir durumlarlada karşılaşabilinir(fıtık belirtisidir.). Tabi fiziksel muayene ve tetkiklerdensonra ağrı sebebi anlaşılacaktır. Boyundaki ağrıların birden çok sebebi vardır.Boyun bölgesindeki ağrılar sonrasında bölge kaslarında spazma ve bu spazmlardabaş ağrılarına sebep olur. Bu baş ağrılarının çoğu zaman sebebi bulunamaz vekaygı verici boyutlara ulaşabilir. Boyun ağrılarının en çok bilineni veduyulanı boyun fıtığıdır. Ülkemizde genel de dünyada pek duyulmayan tabirleboyun düzleşmesi de deniliyor. Bölgedeki kireçlenme yahut dejenerasyon, bölgekaslarının spazma uğraması, tümoral durumlar, romatizmal hastalıklar gibi dahabir çok durum ve hastalık boyun bölgesinde ağrılara sebep olabilir.

        

         Boyun ağrılarının bunlar gibi birçoksebebi var. Bunlardan bazılarını istesek de değiştiremeyiz. Travmatik ya dabaşka buna benzer sebepler bunlardandır. Ancak diğerleri ve özellikle büyükkısmını yani yaşam tarzı ve alışkanlıklar gibi sebeplerden kaynaklanan ağrılarıher zaman önleyebiliriz. Özellikle günlük yaşam aktivitelerinde boyun için riskoluşturan çeşitli pozisyonlar ve hareket şekilleri vardır. Bunları bilmek vesakınmak gerekir. Sonrasında vücudun süreli olarak ihtiyaç duyduğu hareketlerivar bunlar yapılmadıkça bölge sürekli bir risk altındadır. Ağrılar sizibulmadan önce bir fizyoterapiste başvurarak genel bir postürdeğerlendirmesinden sonra size özel yapacağı egzersiz reçetesini hayatınızınbir paçası haline getirerek sürekli ve düzenli uygulanmalıdır. Özellikle hobiolarak belli yaşlardan sonra yapılan halı saha maçları ve diğer zorlu sporlardaısınma ve soğuma dönemlerine dikkat edilmelidir. En iyi tedavi hastalıklardankorunmaktır.

 

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00