• BIST 9550.19
  • Altın 2486.533
  • Dolar 32.5059
  • Euro 34.8109
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Menisküs Yırtıkları

Abdullah Güdendede

Diz ağrılarının önemlisebeplerinden biride menisküslerdir. Menisküsler özellikle uyluk ve kavalkemiğinin arasında diz bölgesinde önemli görevler üstlenir. Araba amortisörlerigibi fonksiyonları vardır. Diz eklemine binen yükün dengeli olarak dağıtılmasıve şok absorban olarak görev yapar. Bunun yanında eklemin uyumunu artırarak dizhareketlerine de kat sağlar. Menisküslerin bu fonksiyonlarının bozulması iseözellikle diz ve diz bölgesinde ağrı oluşmasına yol açar.

Dizde menisküs problemlerininbaşlaması genç yaşlarda travma ile olur. Diğer bir sebepte yaşla birliktemeydana gelen yıpranmadır. Travmalar sonucunda meydana gelen yırtılmalar dacerrahi operasyon kaçınılmazdır. Zamanla yıpranma sonucu oluşan menisküssorunlarında ise tercihen fizik tedavi ile ağrının üstesinden gelmek vebölgenin korunması amaçlanır. Menisküs yırtıklarında ilk hissedeceğimiz ağrıile birlikte şişliktir. Yırtılma sonrasında dizi tam açıp kapayamama yani dizkilitlenmesi, diz ekleminden ses gelmesi, üzerine basmada hassasiyet ve eklemhareket açıklığında kısıtlanma şeklinde rahatsızlıklar olur.

                Dizbölgesinin korunması ve özellikle bölgedeki yapıların hayat boyu sorunsuzkullanılabilmesi için bazı yapılması gerekenler vardır. Bunlardan en önemlisibölge yapıların güçlendirilmesi, kısalıkların ortadan kaldırılması ve spesifikbazı hareketlerden kaçınmaktır. Özellikle menisküs üzerine binen yükünazaltılmasıyla yıpranmanın ve yırtılmanın önüne geçmek amaçlanır. İlk şekildegörüldüğü gibi yan yatışta arkaya büktüğümüz bacağımızı bileğinden kavrayıp 20sn gerip bırakarak 10 tekrarlı her iki taraf için yaparız. İkincisinde isesırtüstü yatışta sağ bacağın üstüne sol bacağı ağrılık olarak koyarızsonrasında kaldırabileceğimiz son noktaya kadar kaldırır ve 5 sn kadarbekleriz. Bu hareketi de 20 defa ve her iki bacakta da tekrar ederiz. Sonuncuhareket ise gerçekten önemli ve bir o kadar da özeldir. Diz kilitlenme problemiyaşayanlar içinde en iyi yapılacak hareketlerdendir. Dizde 20-30 derecelik biraçı sağlayacak şekildeki gibi diz altına bir yastık konulur ve topuk yerdenkalkacak şekilde son noktaya kadar ayak kaldırılır. Bu şekilde 40 tekrarlı heriki bacakta da tekrar edilir.

Bütün bunların ne kadar zamanakadar yapılacağı hep sorulur. Nasıl yemek ve diğer ihtiyaçlarımızı yaşamımızboyunca karşılıyorsak. Vücudumuzun bu ihtiyacını da hayat boyu karşılamalıyız.Bu noktada en iyi tedavi hastalığa yakalanmamaktır. Bunun için özelliklebölgemizde en çok şikâyet sebebi olan diz ağrılarında kurtulmak istiyorsak,bunlar için vakit ayırmalıyız.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00