Yerel basınımızdan Bir gazetemizin 01 Aralık 2012 cumartesi günü yayınlanan 7642 sayılı baskısında “69 dekar arazi topraksız köylüye dağıtıldı ” başlığı ile çıkan haberde“topraksız köylülere topraklarının teslim edildiği” yönünde yapılan açıklamaüzerine, o tarihte Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanımız olan ve 2014 yılıMahalli İdareler seçiminde Milliyetçi Hareket Partisi Aksaray Belediye Başkanadayımız Sayın Op. Dr. Rıfkı KARABATAK tarafından bir basın bülteniyayınlayarak, Sultanhanı ve Yeşilova kasabasında çiftçilere topraklarındağıtılmadığını ve tapularının verilmediğini bu nedenle söz konusu gazetehaberinin gerçekleri yansıtmadığını belirtip, basınla paylaşılan bu gerçek dışıbilginin İl müdürüne kimlerin hangi amaçla verdiğini, Sultanhanı kasabasındatoprak dağıtım çalışmalarında kanuna aykırı uygulamalar olduğunu ve İlimize otarihte yeni gelmiş olan İl Müdürümüzün çiftçileri mağdur eden hukuka ve kanunaaykırı bu uygulamayı düzeltip düzeltemeyeceğini merak etmekteyiz açıklamasıyapılmıştı.
Söz konusu açıklamanın üzerinden tam 1yıl geçmesine rağmen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden dağıtımçalışmaları ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır. Binlerce nüfusu ilgilendirenbir konu hakkında İl Müdürlüğü tarafından herhangi bir açıklama yapılmamasıdüşündürücüdür.
SultanhanıKasabası’ndaki Vatandaşlarımız, mağduriyetlerinin had safhaya ulaştığını,toprak dağıtımının bu haliyle sonuçlandırılmasının, kasabada yüzlerce çiftçininçözümü imkânsız hale gelen mağduriyetler ile karşılaşacaklarını ve sosyalhuzuru bozacağını dile getirmektedirler.
2010 yılında yayınlanan Bakanlar Kurulukararı ile kuru arazide dağıtım normunun 252 dekardan 150 dekara düşürülmesinigerekçe kabul edip, 12.01.2009 tarihinde ilan edilen ve kesinleşen kesin haksahipleri listesine “Kanunların geriye yürümezlik ilkesi ” hiçe sayılarak uygulayarak kesin haksahipleri listesinin değiştirilmesi, Devletin vatandaşlarına verdiğitaahhütlerini yerine getirmekten rahatlıkla “kaçınabileceğini”,kazanılmış haklar ve durumlar oluşturan yasaların “hiçbir anlamının olmadığını”, istenilen zamanda rahatlıkla“değiştirilebileceğini” ve verilen hakların geri alınabileceğini, hukuk devletiolmayan yerde hukuki güven ve istikrarın da “olmayacağını”, kısacası,vatandaşları yasalarla “ yanıltmanın/kandırmanın” mümkün olduğunu kabul etmekdemektir. Vatandaşlarımızın sıkıntılarını, dertlerini kendi derdi ve sıkıntısıolarak kabul eden, onların sıkıntılarını ve dertlerini çözmeden rahat etmeduygusu taşımayan Milliyetçi Hareket Partisi Yöneticileri olarak bizlerin Kanunaaykırı bu uygulamayı, kabul etmesi mümkün değildir. Bu neden ile, İl Gıda Tarım ev Hayvancılık Müdürlüğü’nün,yılan hikayesine dönmüş olan toprak dağıtımındaki kanuna aykırı bu uygulamayıdüzeltmesi gerekir.
Toprak dağıtım projesi hakkındavatandaşlarımız tarafından dile getirilen iddialar da kabul edilir gibideğildir. Bu iddiaları 7 madde halinde İl Gıda Tarım ev Hayvancılık Müdürlüğüyetkililerine soruyoruz. Bu iddialar açıklığa kavuşmadan ve “ Kanunların geriye yürümezlik ilkesi ” neaykırı olarak değiştirilen hak sahipleri listesi kesinleşmiş ilk hali iledüzeltilmeden yapılacak bir dağıtımın vicdani ve yasal sorumluluğunun kendiüzerlerinde olacağını belirtiyor ve değerli basınımız aracılığı ilevatandaşlarımızın ve bizlerin aydınlatılmasının sağlamasını ve söz konusudağıtım çalışmasındaki kanuna aykırılıkların giderilerek vatandaşlarımızınmağduriyetlerinin giderilmesinin bekliyoruz.
1. 12.01.2009 tarihinde hak sahiplerinin kasabada İlanedilmesine rağmen hak sahibi çiftçilere topraklarının verilmemesi ve toprakdağıtımının ertelenmesi yönünde, 2009 yılında yapılan mahalli idarelerseçimleri öncesi kendilerine herhangi bir siyasi baskıda bulunulmuş mudur ?Siyasi baskı yapılmamış ise, Hak sahiplerinin ilan edilen toprakları neden veniçin verilmemiştir.?
2. İdare olarak kendileri tarafından 12.01.2009 tarihindeilan edilip kesinleşen hak sahipleri listesinin, 2010 yılındaki Bakanlar kurulukararı çerçevesinde değiştirilmesi “ Kanunların geriye yürümezlik ilkesi ” neaykırı olmasına rağmen, kanuna aykırı bu uygulama neden ve niçin yapılmıştır?
3. 12.01.2009 tarihli kesinleşmiş listenin değişmesisonucu, 12.01.2009 tarihinde toprak alacak sırada bulunmayan kaç çiftçi toprakalacak sıraya gelmiştir? Değişen listede toprak alamaya hak kazananlarıniçerisinde siyasette bulunan kişiler ve akrabaları varmıdır ? Varsa bunlar kimdir ve 2009 yılındakesinleşmiş liste “ Kanunların geriye yürümezlik ilkesi ” ne rağmen, 2010yılında söz konusu kişilerin toprakalabilmesi için mi değiştirilmiştir ?
4. Çiftçiler tarafından açılan ve dava konusu olan tarımarazilerinin bazılarının davalı olduğu gerekçe gösterilerek dağıtım planlamasıdışında tutulduğu ve buna karşı bazı çiftçilerin dava konusu bazı tarımarazilerinin ise dağıtım planlamasına dâhil edildiği açıklanmaktadır. Dava konusuolan tarım arazilerinde böyle farklı uygulama neden yapılmıştır? Yapılmış isehukuki gerekçesi nedir ?
5. 2009 yılında hak sahibi ilan edilen bazıları, adlarınakayıtlı arazilerini satmış oldukları gerekçe gösterilerek hak sahipliklerininiptal edildiğini, buna karşılık hak sahibi bazı çiftçilerin adlarına kayıtlıarazilerini satmalarına karşın hak sahipliklerinin iptal edilmeğibelirtilmektedir. Toprak alacak kesin hak sahiplerine ait listenin ilanedilmesinden sonra, şikâyetlere bağlı olarak arazi satmış olduğu gerekçegösterilerek yapıldığı söylenen hak sahiplikleri iptali yönündeki işlemler, haksahibi tespitinde toprak almak üzere beyanname veren çiftçilerin adlarınakayıtlı ve kendilerine miras yoluyla intikal eden arazilerini satıpsatmadıklarına ait Tapu Müdürlüğünde inceleme yapılmadığının göstergesidir. Görev gereği bu inceleme neden yapılmamıştır?
6. Tapu Müdürlüğündehak sahiplerine ait kesin bir inceleme yapılmış ise, Kesin hak sahibi ilanından1 yıl sonra geçmişe dönük arazi satışı gerekçe gösterilerek iptal edilen haksahipliklerine ait uygulama nasıl açıklanır ?
7. Kullandığı hazine arazisinde sulama kuyusu,trafosu,havyacılık işletmesi, evi ağacı olan çiftçilerden bazıları kendilerineait sabit tesislerinin bulunduğunu ve bu yerlerin söz konusu yerle ilgisiolamayan çiftçilere verildiğini belirtmektedirler.Açıklamalar doğru ise böylebir arazi dağıtım planlamasının yapılmasının hukuki gerekçesi nedir.?
Yukarıda 7 madde halinde dilegetirdiğimiz çiftçilerimize ait sorunların takipçisi olduğumuzun bilinmesiniistiyoruz.
MustafaS.ALTINSOY
MHP AKSARAY İL BAŞKANI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.