02 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

İŞTE HIRSIZLARIN YENİ ADRESİ PAYLAŞIM SİTELERİ

İşte Hırsızların Yeni Adresi Paylaşım Siteleri

İşte Hırsızların Yeni Adresi Paylaşım Siteleri

07 Eylül 2011 Çarşamba 00:00

Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Başkanı Ahmet Öztürk, daha önce gençlerin ''geyik'' yaptığı iletişim aracı olarak algılanan sosyal ağların, artık birçok politikacı, işadamı, sivil toplum kuruluşu tarafından etkin olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.

Sosyal ağlardaki gelişmelerin güvenlik ve gizlilik endişelerini de beraberinde getirdiğini ifade eden Öztürk, ''Güvenlikle ile ilgili en büyük tehlike sosyal ortamda kurulan arkadaşlıklar'' dedi.

''Hırsızlar kurbanlarını sanal medya üzerinden seçmeye başladı''

Öztürk, her arkadaşlık teklifine olumlu cevap verilmemesi gerektiğini, teklifte bulunan kişinin profilinin incelenip ortak arkadaş olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde 'neredeyim' bilgisi kullanıcının arkadaşlarından daha çok hırsızlar tarafından izleniyor. İngiltere'de 50 hırsız üzerinde yapılan bir araştırmada, bu hırsızların yüzde 78'inin facebook, twitter ya da foursquare gibi sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla kurbanlarını belirlediği sonucu ortaya çıkıyor. Yani hırsılar artık, önce kurbanını paylaşımlarından adresinde olup olmadığını belirliyor. Mobil paylaşımda bulunduğunda veya başka bir adreste bulunduğunu paylaştığında hırsız, bu kişinin evinde olmadığını öğrenmiş oluyor ve harekete geçiyor. Özellikle mobil kullanıcılarının bu konuya dikkat etmesinde fayda vardır. Günümüzün hırsızları ve dolandırıcıları kurbanlarını sosyal medya üzerinden seçmeye başladı.''

''Doğal ortamda arkadaşlık kurmayacağınız kişilerle sanal ortamda da arkadaşlık kurmayın'' diyen Öztürk, sosyal ağlarda paylaşılan bilgilerin art niyetli kişiler tarafından rahatlıkla kullanılabileceğini, bu nedenle paylaşımda bulunurken de dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Sosyal ağlara kaydedilmiş bilgilerin, hiçbir zaman tamamen silinmediğini anlatan Öztürk, ''Sosyal ağlarda, kayıtların çok sayıda senkronize olmuş sunucular üzerinde tutulduğunu bilmekte fayda var. Ayrıca, sosyal medya kayıtlarının, devletlerin kontrolüne açık olduğunu, özellikle ABD yasalarına tabii olduğunu bilmekte fayda vardır'' dedi.

Sanal ortamdaki arkadaşlık seçimlerine dikkat edilmeli

Sadece harflerden veya sayılardan oluşan zayıf parolalar kullanmak yerine, harfler, sayılar ve özel işaretlerden oluşan güçlü parolalar kullanılması gerektiğini dile getiren Öztürk, ''Parolalar periyodik aralıklarla değiştirilmeli. 15-20 gün gibi aralıklarla gizlilik ayarları kontrol edilmeli. Alternatif e-posta adresi girerek, kullanıcı hesabınızın kötü niyetli kişilerin ele geçirmesi durumuna karşı önlem alın'' diye konuştu.

Öztürk, herkesle paylaşılmayacak bilginin sosyal medyada da paylaşılmaması gerektiğini, sosyal medyada gizliliğe yer olmadığını, şeffaflığa yer olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.