16 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

ERDEM TAŞKINSU’DAN, NİTELİKLİ KİTAP OKUMA FORMÜLLERİ

Erdem Taşkınsu’dan, Nitelikli Kitap Okuma Formülleri

Erdem Taşkınsu’dan, Nitelikli Kitap Okuma Formülleri

04 Şubat 2015 Çarşamba 23:54


Hızlı  kitap okumak mümkün mü?

Hızlı okumanın önünde 4 engel var. Birinci durum; yavaş okuma alışkanlığı ve her yazıyı sabit bir hızda okuma takıntısı. İkinci durum ise; “hızlı okursam anlayamam” şeklindeki ön yargılardır. Bu iki neden biraz psikolojik, diğer iki neden ise, biraz daha metod eksikliği ile alakalı. Üçüncü durumda ise, kelime kelime okumak ve seslendirmeye bağımlı kalmak. Dördüncü durumda ise okuma ritimleri ve stilleri konusunda, göz ve beyin koordinasyonunun tam olarak oturması gerekiyor. Herkes, hızlı okuma teknikleri ile hızlı okuyabilir. Ancak önerdiğim çalışma, sadece klasik hızlı okuma değil, bütünsel bir okuma modelidir.  

Algısal beyin odaklı hızlı okumak, ne demektir?

Duyumsama ve algılama farklı proseslerdir. Dolayısıyla hızlı okumada gözün eğitimi önemlidir. Bunun için, ‘takistoskobik’ algısal çalışmalar yapılır ve hızlı okumada ciddi artışlar sağlanır. Ancak bu çalışmalara, bilinçaltı ve zihinsel teknikleri uyumlu hale getirdik.

Örneğin; hızlı okuma, hipnotik telkin ile dikkat becerinizi artırabiliyoruz. Bu da, okuma faaliyeti sırasında, dikkat becerisini yönetebilir hale geliyorsunuz. Her yazıyı hızlı okumak zorunda değiliz, ama verimli okumak zorundayız. Verimli okumaktan söz edince insanlar,  yavaş okumak sanıyor.

İnsanlar hızlı okumayı çok duydu ve her yazıyı hızlı okuyacağını sanıyor. Hızlı okurken dikkatiniz odaklanır ama ritminizi azalttınızda, dikkatinizi nasıl odaklayacaksınız? Klasik hızlı okuma ekolünde dikkat ve konsantrasyonu herşeyi hızlı okumak tekniklerinden bekleniyor, halbuki bunun içinin ileri dikkat stratejileri geliştirdik. Bunun içinde psikoterapi ve nlp temelleri var. Hatırlamak ve kavramda çok önemli bilgi dizany yönetimi gibi bir dizi bazı teknikler kullanıyoruz. Burada önemli olan, kitaba boş gözlerde bakmak değil, okuduğunu içselleştirip, algılamaktır.

Verimli kitap okumak için ne yapmalıyız ?

Ortalama bir okur dakikada 150 kelime ile 200 kelime arasında okur. Klasik hızlı okuma tekniklerinde ise, 400-600 oranında anlayarak hızlı okuyabilirsiniz, bizim sistemimiz bilinçaltı ve beyin temelli olduğu için, anlam, kavrama, içselleştirme, hatırlama gibi zihinsel fonksiyonlar üzerinde çalışıyoruz. Çünkü okuduğunuz teknik kitabı ayrı, bir kişisel gelişim kitabını ayrı bir teknikte okumalısınız. Sadece hızlı okumayın, verimli hızlı okuyun diyoruz. Bunun için, hızlı okumanın, beyin temelli olması lazım.

Hafıza teknikleri nedir ?

Psikoloji kitaplarında mnemoniks sistem diye geçen belleğinizi destekleyici hatırlama ipuçlarıdır. Hafıza, teknikleri öğrenmede sadece bir araçtır. Öğrenmenin tamamını kapsar diyemezsiniz. Çoğu kişi hale böyle sanıyor, ancak daha modern teknikleri, hafıza teknikleriyle birleştirmeyi başardığınızda, çok daha etkili sonuçlar veriyor. Örneğin sınavda bir öğrenci heyecanlanıyorsa, istediği kadar kadar bilgiyi hafıza teknikleriyle hafızasına almış olsun, en uygun performansı yakalamak için, psikolojik ve duygusal dengede gerekiyor.

aile haber


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.