• BIST 9679.8
  • Altın 2487.084
  • Dolar 32.4307
  • Euro 34.446
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Maliye Bakanı Açıkladı

Maliye Bakanı Açıkladı
Maliye Bakanı Açıkladı

Maliye Bakanı Şimşek, “Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri” konulu bir basın toplantısı düzenledi.

TÜRKİYE RAHAT BİR ŞEKİLDE YÜZDE 4 BÜYÜR

2015 yılına ilişkin beklentilerin daha olumlu olduğunu bildiren Şimşek, “Biz geçen sene yaşanan kuraklığın bu sene yaşanması ihtimalini düşük görüyoruz. Çünkü son aylardaki yağış ortalamasına bakarsanız uzun vadeli yağış ortalamasının üzerinde. Geçen seneye benzer tarımda bir kuraklık öngörmüyoruz. Daha önemlisi geçen sene gerek finans piyasalarında FED’in parasal genişlemeyi durdurması ile ilişkili olarak bir çalkantı söz konusuydu. Türkiye’nin bu sene rahat bir şekilde yüzde 4 civarında büyüyebileceğini tahmin ediyoruz. Seçim sonrasında Türkiye’nin önü açık. Çok ciddi bir reform paketi açıkladık. Çok kapsamlı reformlar açıkladık. Bu reformlar uygulamaya konulacak” değerlendirmesinde bulundu.

“ENFLASYON  YÜZDE 6,1 DÜZEYİNE İNEBİLECEKTİR”

2014 yılında enflasyonun hem liradaki değer kaybı hem de kuraklık nedeniyle yüksek seyrettiğini ve son aylarda düşüş trendine girdiğini belirten Şimşek, “Düşüş trendine girmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi sıkı para politikasıdır. Bununla birlikte burada göreli bir istikrar sağlandı. Ayrıca petrol fiyatları düşmeye başladı. 2015 yılında muhtemelen enflasyon hızlı bir şekilde düşmeye devam edecek. Enflasyon çok rahat bir şekilde Merkez Bankası’nın öngördüğü yüzde 6,1 düzeyine inebilecektir. Hatta yıl içinde bunun çok daha altını da görebilecektir” ifadelerini kullandı.

“CARİ AÇIK YÜZDE 3-4 ARASINA İNEBİLİR”

Petrol fiyatlarının bu düzeyde kalırsa sadece petrol fiyatlarına etkisiyle enflasyonun yaklaşık 2 puan daha aşağı olabileceğini söyleyen Şimşek, şunları kaydetti:

“Cari açıkta henüz petrol etkisini görmedik. Petrol fiyatlarındaki düşüş yeni bir husus, yeni bir gelişme. Petrol fiyatları bu seviyelerde kalırsa muhtemelen Türkiye’de cari açık çok rahat bir şekilde yüzde 3-4 arasına inebilir. Yani 30 milyar dolar veya altına inebilir. Bu da Türkiye açısından cari açığı da bir sorun alanı olmaktan çıkartır. Milli gelire oran olarak yüzde 3-4 arasında bir cari açık göreceli olarak sürdürülebilir bir cari açıktır. Bu nedenle Türkiye hakikaten 2015 yılına bu nispeten son derece olumlu bir tabloyla başlıyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00