• BIST 9524.59
  • Altın 2492.167
  • Dolar 32.5463
  • Euro 34.7257
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Çiftçiye Müjde Bu borçlar erteleniyor

Çiftçiye Müjde Bu borçlar erteleniyor
Çiftçiye Müjde Bu borçlar erteleniyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılanaçıklamada, 13 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren "Doğal Afetlerden Zarar GörenÇiftçilerin Zirai Kredi Borçlarının Ertelenmesi Hakkındaki Bakanlar KuruluKararı" kapsamında doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin, ZiraatBankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyleertelenmesi uygulamasının devam ettiği belirtildi.

Söz konusu kararın yürürlük tarihinden yaklaşık 9 ayöncesinin de kapsam içine alınarak çiftçilerin zararlarının hafifletilmesininamaçlandığı ifade edilen açıklamada, bu sayede 23 Ağustos 2013 ile 31 Aralık2014 tarihleri arasında meydana gelen doğal afetler sebebiyle ekilişleri,ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar görenüreticilerin borçlarının ertelenmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre, kararname Türkiye genelinde meydanagelen yangın, aşırı sıcak, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-subaskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı,don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum zararlarını kapsıyor. Bu durumlarıhasar tespit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlıgerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredikooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek.

Yıl sonuna kadar devam edecek uygulama kapsamındaeylül sonu itibariyle 46 ilde toplam 109 bin 168 çiftçinin borçları ertelendi,35 ilde çalışmalar devam ediyor.

En fazla başvuru Konya'dan

İl ve ilçe hasar tespit komisyonlarının çalışmalarısonucu Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri şubelerine gönderilenüreticiler içinde, en fazla başvuru 10 bin 569 kişi ile Konya'dan yapıldı.Konya'yı 9 bin 622 kişi ile Ankara, 6 bin 220 kişi ile Yozgat izledi.

Öte yandan, hasar tespit komisyonlarından alınanbilgilere göre, ürün bazında en fazla zarar fındık, kayısı, elma, kiraz,şeftali, armut, erik, ceviz, üzüm, Antep fıstığı, kivi ve bademde oluştu. Tarlaürünlerinde ise en çok zarar buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, fiğ, korungave sebzelerde görüldü.

Bu arada geçen yıl da 81 ilde 55 bin 105 çiftçininborcu ertelenmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00