• BIST 9645.02
  • Altın 2419.03
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.8107
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

Koyun Ve Dana Eti Arasındaki 8 Fark

Koyun Ve Dana Eti Arasındaki 8 Fark
Koyun Ve Dana Eti Arasındaki 8 Fark

Bir KurbanBayramı'na daha sayılı günler kaldı. Kurban pazarları hareketlenmeye başladı.Bütçeler denkleştirilip kurbanlıklar seçiliyor. Kimileri küçükbaş; kimileri deortaklaşa büyükbaş hayvan alıyor. Peki seçtiğiniz kurbanlığın eti hakkındaneler biliyorsunuz? Örneğin 100 gram koyun ve dana etinde ne kadar enerjideğeri var? Kolesterol miktarları, yağ, demir ve protein oranları nedir?Kişilerin kas ve sinir sisteminde önemli rollere sahip mineraller olarakkarşımıza çıkan kalsiyum, sodyum ve potasyum miktarları nasıl değişiyor? AcıbademEtiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, koyun ve danaeti arasındaki 8 farkı anlattı.

 

ENERJİ DEĞERLERİ ÇOK FARKLI

Koyun vedana eti sahip olduğu enerji değeri; hayvanın beslenme koşulları, yaşı veya yaşadığıortama göre değişiklik gösterebiliyor. Az yağlı bir türü ele aldığımızda koyuneti dana etine göre daha yüksek enerji değerine sahip. Koyun eti içeriğindekiyağ kapasitesinden dolayı enerji değerini yükseltiyor ve 100 gram dana etiortalama 150 kalori içerirken aynı gramajda koyun eti 250 kalori içeriyor. Ancakbu koyun eti tüketilmemesi gerektiği anlamına da gelmiyor. Obezite, fazla kilo,kalp damar rahatsızlığı, yüksek kolesterol gibi sağlık problemleri olanlarınkoyun etine göre dana etini daha sık tercih etmeleri önerilebilir.

 

KOLESTEROLMİKTARLARI ŞAŞIRTICI

Ortalama 100gr dana ve koyun eti karşılaştırıldığında dana eti 90 mg kolesterol içerirkenkoyun eti 70 mg kolesterol içeriyor. Yüksek kolesterol düzeylerine sahipbireylerin koyun, dana eti, tavuk ve balığı dönüşümlü kullanmalarında ve ettüketim miktarında ortalama 100-120 gramı geçmemelerinde fayda var.

 

YAĞ ORANLARI İNCELENDİĞİNDE

Az yağlı birkoyun etinde dana etine göre daha fazla doymuş ve doymamış yağ bulunuyor. Omega6 gibi faydalı doymamış yağ içeriğiyle birlikte faydası dana etinden daha önplana çıkarken, doymuş yağ içeriğindeki yükseklik nedeniyle de dikkatlitüketilmesi gerekiyor. Dana etiyle dönüşümlü haftada 1-2 kez 100 gram civarındatüketilebilir. Ortalama 100 gram dana etinde 3.8 gram yağ bulunurken koyun eti17 gram yağ içeriyor.

 

EN YÜKSEKPROTEİN DANA ETİNDE

Koyun vedana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksekdeğerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varkenkoyun etindeki protein 17 gram. Dana eti özellikle büyüme gelişme çağında olan,gebelik dönemine girmiş, menopoz döneminde bulunan ve spor yapan bireyler içinönerilebilir.

 

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE DİKKAT!

Ettürlerinde yağ oranları yükseldikçe içeriğindeki kuru madde ağırlığı denilenmineral oranları düşüyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve DiyetUzmanı Melis Torluoğlu “Özellikle kadınlarda sık rastlanan demir eksikliğianemisinde ete rengini veren demir bazlı bileşenden yaralanma oranı yükseltilmelidir.Dana eti koyun etine göre içeriğinde daha fazla demir barındırmaktayeşilliklerden oluşan limon ilaveli bir salata ile birlikte yararlılığıartırılabilmektedir” diyor. 100 gram dana etinde 3 mg demir varken koyun etindeise 1.54 mg demir bulunuyor.

 

B VİTAMİNİ DANADA DAHA FAZLA

B kompleksvitaminleri protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin öğelerinin vücuttakullanılmasını sağlıyor. Ayrıca sinir ve sindirim sisteminden sağlıklı cilt,saç ve göze; yüksek kolesterolün düşürülmesinden karaciğere dek birçok görevüstleniyor. Isıya ve ışığa en dayanıklı vitamin olup hayvansal kaynaklardabulunuyor. Dana etinde, koyun etine göre daha fazla miktarda bulunuyor.

 

RENK FARKLARI VAR

Koyun etidana etinden daha baskın bir kırmızı renge sahip oluyor. Bunun nedeni eterengini veren miyoglobulin bileşeni. Miyoglobulinin miktarı, hayvanın yaşına,cinsine, türüne, hayvanın fiziksel aktivite düzeyine bağlı oluşuyor. Fakatuygun koşullarda bekletilmeyen ve parçalama işlemi sırasında serin bir yerdemuhafaza edilmeyen hayvanda da bu bileşendeki kimyasal değişimler sonucu renktekoyulaşma meydana gelebiliyor. Parlak ve taze görünümünden ayrılarakkahverengiye dönen bir renk hayvanın yaşlı olduğunun veya uygun koşullardakesilip muhafaza edilmediğinin bir göstergesi de olabiliyor.

 

DANA ETİNİN İÇERİĞİ DAHA ZENGİN

Dana eti,koyun etine göre daha fazla sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor içeriyor.Örneğin 100 gram dana etinde sırasıyla 8 mg kalsiyum, 80 mg sodyum ve 500 mgpotasyum bulunurken; 100 gram koyun etinde 7 mg kalsiyum, 70 mg sodyum, 290 mgpotasyum var. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı MelisTorluoğlu “Kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum özellikle kas ve sinirsisteminde önemli rollere sahip minerallerdir. 100 gramdaki miktarlarıkarşılaştırıldığında dana etinin koyun etine göre daha ön plana çıktığısöylenebilir” diyor.

BESİN DEĞERLERİ (100 gr. üzerinden*)

DANA

KOYUN

Enerji

150 kcal

250 kcal

Kolesterol

90 mg

70 mg

Yağ  

3.8 gr        

17 gr

Demir

3 mg         

1.54 mg

Protein

28 gr       

17 gr

Kalsiyum

8 mg       

7 mg

Sodyum

80 mg         

70 mg

Potasyum

500 mg

290 mg

 

*Değerler ortalama olarak verilmiştir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00