• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Her Damlası Ayrı Mucize

Her Damlası Ayrı Mucize
Her Damlası Ayrı Mucize

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası

 

 

Dünya Sağlık Örgütü her bebeğin ilk 6ay mutlaka sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiği konusunda uyarırken AcıbademMaslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, içeriğindekionlarca çok özel bileşimle doğumdan sonraki en büyük mucize' olarakadlandırılan anne sütünün, bebeğin aynı zamanda ilk aşısı olduğunu belirterek"Hiç tartışmasız bebek için en sağlıklı olan besindir. Ona yaşamındaki eniyi başlangıcı sağlamaktadır diyor. Üstelik pratik olduğu kadar ekonomik açıdanda hiçbir maliyeti yok. Dr. Korkmaz’dan, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası’nda anne sütü ile ilgili bilgiler aldık. Dr. Korkmaz, anne sütü ve emzirme hakkında annelere çok önemli uyarılar, önerilerde bulundu.

 

Uzmanlar bağışıklık sisteminingüçlendirilmesinden kansere kadar bir bebeğin tüm hayatında etkili olan annesütünden 'bebeğinizi mahrum bırakmayın' çağrısı yapıyor. Zira anne sütü,bebeklerin ihtiyacı olan tüm besinleri ideal ölçülerde barındıran, onuhastalıklardan koruyup kollayan ve hem fiziksel hem beyinsel hem de ruhsalgelişimlerine sayısız faydalar sağlayan bir mucize! Sağlık Bakanlığı da 1991yılından beri anne sütünü teşvik etmek amacıyla 'Bebek Dostu Hastane' programıyürütüyor.

 

Annelere mahsus o en özel ve en anlamlıanlardan biri hiç şüphesiz, bebeğinizi emzirmek. Minik yavrunuzu nasıl daaylarca heyecanla beklediniz. Elbette heyecana çokça endişe ve telaş da eşliketti. Zira 'ya sütüm olmazsa' endişesi tüm annelerin ortak sıkıntısı olarakkarşımıza çıkıyor! Bir de aile büyüklerinin heyecanı eklenince çiçeği burnundaanne için stres ve sıkıntı daha da artabiliyor. Ancak uzmanlar ne olursa olsunannenin emzirmekte kararlı ve istekli davrandığı sürece tüm sorunlarınüstesinden gelebileceğini belirtiyor ve 'Minik yavrunuzun kaderi sizinelinizde. Onu sayısız faydaları bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış mucizevianne sütünden mahrum bırakmayın' çağrısı yapıyor. 1-7 Ekim Dünya EmzirmeHaftası olarak kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay bebekleri su dahilhiçbir ek gıda almadan sadece bu mucizevi besinle beslemek gerektiği konusundauyarıyor. Emzirmenin 2 yaşına kadar da devam ettirilmesini öneriyor. Ülkemizdede 1991 yılından beri Sağlık Bakanlığı 'Bebek Dostu Hastane' projesi ileanneleri emzirmenin ve anne sütünün faydaları konusunda bilgilendirmeyeçalışıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları UzmanıDr. Neslihan Korkmaz, "Anne sütü bebeğimizi doğumdan sonra karşılayanen büyük mucizedir. Hiç tartışmasız bebek için en sağlıklı olan besindir. Onayaşamındaki en iyi başlangıcı sağlamaktadır" diyor. Bebeklerin ilk 6 ay'mutlaka', 1 yaşına kadar 'kesinlikle', 2 yaşına kadar 'tercihen', 3 yaşınakadar da 'keyfe keder' emzirilebileceğini, her yaşta anne sütünün faydasağladığını belirten Dr. Korkmaz, anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölümoranlarının beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Dr.Korkmaz, mamayla beslenen çocukların obezite, bağırsak, ortakulak, ürinersistem ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla alerjik hastalıklara (egzama,astım, bronşit) yakalanma riskinin de, anne sütüyle beslenenlere göre daha yüksekolduğunu vurguluyor.

 

Her annenin sütü kendi bebeğine özeliçerikte

 

Anne sütü bebeğin hemfiziksel hem ruhsal hem de zihinsel gelişimine sayısız faydalar sağlıyor.Üstelik her annenin sütü kendi bebeğinin ihtiyaçlarına özel salgılanıyor hattailerleyen dönemde bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösteriyor. Üstelikpratik yani gece-gündüz anne bebeğini gerektiği an emzirebiliyor ve ekonomikaçıdan da hiçbir maliyet getirmiyor. Isıtma, soğutma, depolama, mikroptanarındırma için özel aletlere, biberon, emzik vs aracılara ve temiz su kaynağınagerek kalmıyor. Anne sütünde bebeğin sağlıklı bir şekilde direkt sütü'kaynağından' alabilme imkanı olurken, mikrop üremiyor, bozulma olmuyor. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk annesütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğerenfeksiyonlardan dolayı kaybediliyor.

 

Anne sütünün içeriği sabah ve akşambile farklı!

 

Anne sütünün özel yapıda, sindirimikolay ve enfeksiyondan koruyucu nitelikleri zengin bir protein içeriğine sahipolduğunu belirten Dr. Korkmaz, "Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Annesütünde protein ve minerallerin inek sütüne göre daha az olması, sindirim veböbrekler açısından bebeğin yüklenmesini önler. Bebeğin bağışıklık sisteminingelişmesinde anne sütünde bulunan bileşenler önemli rol oynamaktadır. Anne sütüile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları daha az görülmekte, beyingelişimi daha iyi olmakta, alerjik hastalıkları, ishal ve solunum yoluhastalıkları ve hatta ileri yaşlarda ateroskleroz, kanser ve multipl sklerozgibi hastalıklar daha az bildirilmektedir" diyor. Anne sütü alanbebeklerde 'Ani Beşik Ölümü Sendromu' daha az sıklıkta olurken, anne sütündekidemir, çinko gibi minerallerin emilimi, inek sütüne göre çok daha fazla,örneğin demir için beş katı oranda bulunuyor. Dr. Neslihan Korkmaz, annesütünün içeriğinin aylara göre hatta gün içinde bile değişebildiğini belirterek"Örneğin ilk aydaki sütün içeriği 3. aydan daha farklı oluyor. Sabah ileakşam bile içeriği değişiyor" diyor.

 

"Kolostrumun faydasını bilselerkesinlikle verirler!"

 

Doğumsonrasındaki ilk yarım saat içinde mutlaka o çok özel sütü 'ağız sütü' denilenkolostrum'u bebeğe vermek gerekiyor. Başlangıçta az gelen ağız sütü emdikçeartıyor. Bazı yörelerde bu sütün bebeklere verilmediğini bunun kesinlikleyanlış bir uygulama olduğunu belirten Dr. Neslihan Korkmaz "Kolostrumbebekler için çok yararlıdır. Kesinlikle bebeğe verilmemezlikyapılmamalıdır" diyor. Bebeği enfeksiyon ve alerjik durumlara karşıkoruyan çok özellikli ve zengin yapısı ile kolostrum, bağırsağın olgunlaşmasınısağlıyor, intolerans ve alerji gelişimini önleyen faktörler içeriyor. Genelanestezi altındaki sezaryen doğumlarda bile bebeğin annenin göğsüne 3-5 dakikadokundurulması, sütün erken gelmesini sağlayabiliyor.

 

 

Annelerbu hatalara düşmeyin!

 

Süt yapımını belirleyen en önemli ikifaktör bebeğin sık emzirilmesi ve memelerin tamamen boşaltılması. Çiçeği burnundaanneler bebeklerine süt verirken bazı hatalara sıklıkla düşebiliyorlar.Yorgunluk ve stresin yanısıra emzirmeye isteksizlik ve ruhsal sıkıntıların annesütünün miktarını azaltabildiğini belirten Dr. Korkmaz, meme büyüklüğünün sütyapımında önemli olmadığını, yine meme başlarının düz veya içe çökük olmasınında 'doğru teknikle emzirme' durumunda bir problem teşkil etmeyeceğini söylüyor.Annenin yeterli sıvı alması ve dengeli beslenmesinin yeterli olacağını, aşırıkalorili, şekerli yiyecek ve içeceklerin süt yapımına katkısı bulunmadığınıbelirten Dr. Korkmaz "Sebze ve meyveler, yeşil salatalar bolcatüketilmelidir. Gebelikte olduğu gibi kalsiyum, protein ve demir içerengıdaları dengeli bir şekilde almalıdır. Aşırı kalabalık, gürültülü, aşırı sıcakve gergin ortamlar bebeğin emmesini olumsuz etkileyebilir" diyor. Memebaşının, etrafındaki kahverengi sahayla birlikte çocuğun ağzının içinesokulması, göğüsün yukarıdan sıvazlanarak sıkılması gerekiyor. Sadece memebaşını sıkmanın faydası olmuyor.

Bebeği memeden ayrılırken birden çekmekmeme başını hasara uğratabiliyor. Emzirme bitince bebeğin yüzü anneye bakarşekilde, annenin omuzuna yaslanarak dik tutulması, sırtına masaj yapılarakyuttuğu gazların çıkarılması gerekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00