• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Okula “Merhaba” Dedik

Okula “Merhaba” Dedik
Okula “Merhaba” Dedik

Onlar için bu yenisayfa zorluklarla, kaygılarla dolu. Ebeveynler ise endişelerinin normalolduğunu onlara anlatabilmeli. Uzman Psikolog Ayben Ertem, çocukları okulhayatında başarıya götürmenin püf noktalarını anlattı.

Okulların açılmasıyla birlikte uzun bir tatil sonrası,birçok çocuk okula tekrar geri dönmenin sevinci, heyecanı ya da üzüntüsünüyaşarken birçok çocuk da okula yeni başladığı için bu duyguları yaşıyor. Annebabalar ve çocuklar için de okula başlamak duygusal olarak çok kolaydeğil.  Birçok ebeveyn çocuklarını okulagönderirken orada tek başına tüm gün yalnız başına birçok şeye karar vermekzorunda kalacak ve zorlanacak diye endişe yaşarken bir yandan da bağımsızolacak olmalarına sevinerek kendi içlerinde karmaşa yaşayabiliyorlar. UzmanPsikolog Ayben Ertem okula yeni başlayan çocukların ebeveynlere tavsiyelerverdi.

Ertem; “İletişimönemli, onunla yaşayacağı değişimleri konuşun.”

İlk defa okula başlayan çocukla iyi İletişim kurmanınöneminden bahseden Uzman Psikolog Ayben Ertem, “Hayatında büyük değişikliklerolacağını ancak bu değişimlerin çok iyi değişimler olduğunu anlatın ve yenişeyler öğrenecek olmasıyla ilgili onu heveslendirin ki o da kendine güvenli birşekilde okula başlasın” dedi. Okul hayatıyla ilgili farklı hususlardanbahsetmenin faydalı olacağını söyleyen Ayben Ertem, “yeni çevresine daha rahatadapte olabilmesi için onu biraz daha bağımsız hareket edebilmesi içincesaretlendirebilirsiniz. Birçok şeyi kendisinin yapmasına izin verin ki okuldazorluk çekmesin. Kendi başına giyinebilme, yemek yeme ellerini yıkamak,tuvalete gitmek, şişelerin kapaklarını açmak, ambalaj kapakları açmak gibibecerileri ne kadar çok edinmiş olursa okulda da o kadar rahat eder” dedi.

Bunun dışında çocuğunuzla okulla ilgili duygularınıkonuşun diyen Ertem, “okul hakkında ne düşündüğünü sorun, size sorularsormasına izin verin, çocuğunuzu dinleyin ve onu eleştirmeden susturmadansorularına mümkün olduğunca cevap verin ve onları kaygılandırmayın. “Daha senkendi pantolonunu/ayakkabını giyemiyorsun, nasıl okula gideceksin” gibi sözlersöylemeyin” açıklamalarında bulundu.

Pozitifkonuşun ve heyecanını paylaşın…

Ayben Ertem, en önemli adımın okulla ilgiliçocuğunuzla pozitif konuşmanız ve onun heyecanını paylaşmanız olduğunusöylüyor. Okuldan eve geldiğinde onu soru yağmuruna tutmamak gerektiğinibelirten Ertem, “Hoş geldin, nasılsın?” diyerek gülümseyebilirsiniz diyor veekliyor “Çocuklar, soru yağmuruna tutuldukları anda pek cevap vermekistemezler; kendilerini rahat hissettikleri anda bilgi verirler. Bilgi vermeyebaşladıklarında da eleştirmeden dinleyin, duygularını yakalamaya çalışın. Sizineleştirdiğinizi gördüklerinde bazı şeyleri saklayabilir ya da farklıaktarabilirler. Mutlaka soru sormak istiyorsanız da “okul nasıl geçti, gününnasıldı?” diye sorarsanız tek kelimelik cevaplar alabilirsiniz, onun yerine“gününün en güzel kısmı neydi?” veya “bugünün hoşuna gitmeyen kısmı neydi? gibisorular onun daha fazla detay bilgi alabilirsiniz.”

ArkadaşlarındanDayak Yiyen Çocukla İletişim

Bazı çocuklar okulda diğer çocuklardan dayakyiyebiliyor ya da diğer çocuklarla problem yaşayabiliyor. Bunu kendilerianlatmazsa, bilgi alırken yine soru yağmuruna tutmamak gerektiğini anlatanErtem, “Bugünün hoşuna gitmeyen kısmı neydi sorusunu sorduğunuzda “ x kişi banavurdu” diye anlatırsa, “neden vurduğunu düşünüyorsun?” diye ona sorabilirsiniz.Eleştirmeden ya da savunmaya geçmeden, olayın neden olduğunu, her iki çocuğunduygularını ve davranışlarını konuşabilirsiniz” ipuçlarını verdi.

Bazen anne-babalar, çocukların kendilerinisavunmalarını öğretmek amaçlı “Sana vurduysa sen de ona vur” diyebiliyor. Budoğru bir yaklaşım olmadığını belirten Ayben Ertem, “Çocuğunuzu dinlerkenanne-baba olarak içinizde bir sızı hissedebilirsiniz ve fazla reaksiyonverebilirsiniz; ama çocuğunuzu sakince dinleyip beraber birtakım stratejilerüretebilirsiniz. Çünkü karşı taraftan gelen tepkiye aynı cevabı vermek birçözüm değildir. Çocuğunuza birisi ona vurmaya çalıştığında bundan kaçınmasıgerektiğini ya da karşı tarafı durdurmaya çalışmasını ve net bir dille bununyanlış olduğunu belirtmesini ve o ortamdan uzaklaşmasını ve öğretmene ya daokul rehberine bu durumu bildirmesini öğretebilirsiniz” açıklamalarındabulundu.

Ertem:“Sorumluluk Takvimi Oluşturun”

Ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişim iyi olduğunda buevdeki sorumluluklarından okuldaki sorumluluklarına kadar her şeye yansıdığınıbelirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, evde kurallar net olduğunda çok fazla sorusormak ya da açıklama yapmak gerekmeden küçük hatırlatmalar yapılabilir diyor. “Birsorumluluk takvimi oluşturulabilir ve çocuğunuza sorumlulukları sözel ya daküçük yazılı notlarla hatırlatılabilir. “Hala dersini yapmadın, hiççalışmıyorsun, bütün gün bilgisayar, televizyon başındasın” demek yerinetelevizyon ve bilgisayar başında geçireceği kurallar netleşir ve seçeneklersunulabilir” diyor.

Ertem, “Bilgisayar başında geçireceği süre günde 1saat ise sabahtan ya da öğleden sonra mı bilgisayarda olmak istediği birseçenek olarak sunulabilir. Ancak ders çalışmak ile ilgili seçenek yalnızcahangi ödevleri önce yapmak istediği ya da “Matematikte mi yardım istersinTürkçe de mi” gibi sorularla hem teşvik hem de bir kısım sorumluluğu ona bırakmakanlamında yararlı olabilir” açıklamalarında bulundu.

Ayrıca çocuğunuz hiçbir şekilde dersin başınaoturmuyor ya da oturduğu halde sürekli kalkmak istiyorsa veya süreklibilgisayar başında ve siz de engel olduğunuzda hiddetleniyorsa hem ebeveynliktutumunuzla hem de çocuğunuzla ilgili bir uzmandan destek almanızda fayda var.   

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00