• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 19 °C

4 Yaşın altındaki çocuklarda gelişen bel ağrısı İhmale gelmez!

4 Yaşın altındaki çocuklarda gelişen bel ağrısı  İhmale gelmez!
4 Yaşın altındaki çocuklarda gelişen bel ağrısı İhmale gelmez!
 

Çocuklarda bel-sırt ağrısının sebebigenellikle duruş bozukluğu gibi mekanik faktörlerden kaynaklansa da, bazentümör gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. Genellikle de 4 yaşınaltındaki çocuklarda! Bu nedenle özellikle bel-sırt ağrısı istirahat ve basitağrı kesicilerle geçmiyorsa, ağrıya başka yakınmalar da eşlik ediyorsa,ebeveynlerin zaman kaybetmeden bir hekime başvurmaları çok önemli.

 

Çocuklardabel ağrısının nadir görüldüğü düşünülse de, yapılan anketler bu sorunun yüzde30’lara varan sıklıklara ulaştığını gösteriyor. Bel-sırt ağrıları genellikleağır sırt çantası taşımak, bilgisayar karşısında uygunsuz pozisyonlarda uzunsüre oturmak veya spor yaparken vücudu zorlamak gibi basit nedenlerdenkaynaklanıyor. Bu yüzden ebeveynler çocuklarında oluşan bel ağrısını kimi zamanaltında ‘basit nedenler’ yattığını düşünerek hafife alabiliyor. Ancak özellikle4 yaşın altındaki çocuklarda gelişen bel ve sırt ağrılarının altında tümör,romatizma veya enfeksiyon gibi ciddi tablolar yatabiliyor. Peki ama ebeveynolarak hangi durumlarda bel ağrısının ciddi bir nedeni olduğundan şüphelenip,zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekiyor? Acıbadem Etiler TıpMerkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Yeşildal,çocuklarda gelişen bel ağrısında ‘alarm’ sinyali veren belirtileri anlattı.

 

4’ler kuralına dikkat!

ÇocukSağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Yeşildal, özellikle 4 yaşın altındakiçocuklarda bel-sırt ağrılarının sebebinin mutlaka ayrıntılı olarakaraştırılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Çünkü bu yaş grubundaki bel-sırtağrılarının ciddi bir sebebinin olma olasılığı daha yüksek oluyor. Dr. AnılYeşildal, yaşı kaç olursa olsun çocuklarda 4 haftayı geçen bel ağrılarının dadaha ciddi olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Özetleakılda daha iyi kalacak şekilde 4’ler kuralı diyebiliriz. 4 yaşından ufak, 4haftadan fazla. Bunların dışında çocuğunuzun yaşını ve ağrının süresini dikkatealmadan eğer bel-sırt ağrısına aşağıdaki başka yakınmalar da eşlik ediyorsa,yine ciddiye almanız gereken bir durumla karşı karşıyasınız demektir.“

 

Bu belirtiler ‘alarm’ sinyali veriyor!

Dr. Anıl Yeşildal, bel-sırt ağrısı, istirahat, basitağrı kesicilerle geçmiyor, uzun sürüyor ve/veya aşağıda yer alan belirtilereşlik ediyorsa, mutlaka öncelikle bir çocuk hekimine, hatta gerekirse çocukortopedisi ile ilgilenen bir uzmana başvurmak gerektiğine dikkat çekiyor.

1.Ağrı inatçı ve çocuğun hareketlerini kısıtlıyorsa, uykudan uyandırıyorsa,

2.Ateş, öksürük, kilo kaybı, halsizlik ve cilt döküntüleri gibi genel hastalıkbelirtileri eşlik ediyorsa,

3.İdrar-dışkı kaçırma, bacaklarda güçsüzlük, uyuşma-karıncalanma, gibi ciddinörolojik belirtiler varsa,

4.Ağrı bacaklara yayılıyorsa,

5.Trafik kazası veya düşme gibi bir travma sonucu ortaya çıkmışsa.

 

HANGİ HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİYOR?

Dr. Anıl Yeşildal, bel ağrısının altında yatan ciddi faktörlerişöyle sıralıyor:

1.       Omurgave omurilik tümörleri veya enfeksiyonları

Çocuklardabel ve sırt ağrısı özellikle geceleri artıyor, uykudan uyandırıyorsa ve buyakınmalara kilo kaybı, yorgunluk ile nedeni açıklanamayan ateş eşlik ediyorsa,kollara veya bacaklara yayılan ağrı, güç kaybı, uyuşukluk, hissizlik, idrar vebüyük tuvaleti kaçırma gibi nörolojik şikayetler varsa tümör, enfeksiyon gibiomurilik içindeki anomalilere işaret edebiliyor. Bel ve sırt ağrısı ilebirlikte, buna benzer belirtileringörüldüğü bel fıtığı ise nadir olmakla beraber çocuklarda da görülebiliyor.

2.       Romatizma,lösemi ve uzak organ tümörleri

Sırttakamburlaşmayla seyreden Scheuermann hastalığı, Juvenil romatoid artrit veankilozan spondilit gibi bazı romatizmal hastalıklar da çocuklarda bu sorunayol açabiliyor. Bu durumda bel-sırt ağrısının yanında kilo kaybı,yorgunluk ile nedeni açıklanamayan ateş gibi yakınmalar da olabiliyor. Aynıyakınmalar çocuklarda sık görülen lösemi veya beyin tümörleri,nöroblaston ve Wilms tümörü gibi uzak organ tümörlerinin omur kemiklerineyayılması durumunda da görülebileceği için, bunların ayrımı ancak ayrıcı tanıyayönelik romatizma seroloji testleri, hematolojik testler ve görüntüleme yöntemleriylemümkün oluyor.

 

3.       Omurgakırığı veya kayması

Eğerbel-sırt ağrısı bir kaza sonrası aniden ortaya çıkmışsa, öncelikle yumuşak dokuyaralanmaları, büyüme plağı kayması gibi nedenlere bağlı olabiliyor. Genelliklebir travma sonrası başlayıp uzun süre devam eden kronik bel ağrılarında iseomurga kırığı (spondilolizis), omurga kayması (spondilolistezis) akla gelmeli.Bu iki hastalık özellikle egzersiz ve benzeri sporlar ile uğraşan çocuklarda,belirgin bir travma olmadan da ortaya çıkabiliyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00