• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Microsoft gidiyor Pardus geliyor

Microsoft gidiyor Pardus geliyor
Microsoft gidiyor Pardus geliyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 62'nci Hükümet programında, Milli Yazılım Sistemi Pardus'un kamuda kullanılıma geçileceğini açıklaması üzerine bakanlıklar harekete geçti. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, personelinin kullandığı 10 bin bilgisayara Pardus programının yüklenmesi talimatını verdi. Devlet, yaygın olarak kullanılan ABD'li Microsoft firmasının ofis yazılımlarına bilgisayar başına yılda 500 TL ödüyordu. Bakanlık yetkilileri kamuda 3.3 milyon memur olduğunu ve en az bu kadar da bilgisayar olduğu belirterek, Pardus programının kullanımıyla birlikte 800 milyon dolarlık tasarruf yapılacağını söyledi.

TSK VE GENELKURMAY DA KULLANIYOR
Pardus, Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tüm bilgisayarlarda kullanılırken Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Teşkilatı, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı, 20'ye yakın kamu kurumu, belediye ve üniversite tarafından kısmen kullanılıyor. MEB'in FATİH projesi kapsamında okullara dağıttığı Akıllı Tahta uygulamasında Microsoft ile Pardus birlikte kullanılacak. Microsoft akıllı tahta başına 25 dolar ücret belirlerken, Pardus'un da projeye katılmasıyla ücretten vazgeçti.

BİLGİLERE ANINDA CEPTEN ULAŞIM
Pardus ile işletim sisteminin geri koduna sahip olunacağı için güvenliğinin daha yüksek olacağı belirtiliyor. Bu sayede kaynağı açık olmayan yazılımların potansiyel geri kapı riskleri de ortadan kalkacak. Ayrıca Pardus ile bilgilerin cepte taşınmasına olanak verilecek. Pardus'un yüklendiği bilgisayar bellekten açılacak şekilde uygulanacağı için tüm bilgiler cepte taşınabilecek.

ANADOLU PARSI KAMUYA GİRDİ

TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli İşletim Sistemi Pardus'un, planlamasına 2003 yılında başlandı ve 2005'te sürümü yapıldı. Pardus, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana'dan geliyor. Pardus'un Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi olmak üzere 3 ayrı sürümü bulunuyor. 2013 sürümünden itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürümü bulunmayan Pardus'un TÜBİ- TAK tarafından "Pardus" isminin kullanımı için izin verilen, Pardus Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü de kullanılıyor.

Sabah

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00