• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Kulak çubuğu kullanırken dikkat!

Kulak çubuğu kullanırken dikkat!
Kulak çubuğu kullanırken dikkat!

Kimileriiçin vazgeçilmezdir kulak çubuğu. En küçük bir kir, en küçük bir tıkanıklıknedeniyle çok da düşünmeden hemen iki tarafı minik pamukla sarılı çubuğugötürüverirler kulaklarına. Amaçları, kulaklarına rahatsızlık veren o kirdenkurtulmak olduğundan, kulak çubuğunun olası tehlikelerini de çoğunluklabilmediklerinden fayda sağlamak yerine zarar göreceklerinden bihaberdirler.Ancak uzmanlar uyarıyor: Kulak çubuğu deyip geçmemek gerekiyor. AcıbademKozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. SerdarBaylançiçek, normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesiamacıyla üretilen kulak çubuklarının, kulak kanallarının içini temizlemekamacıyla bilinçsizce derinliklere sokularak temizlenmesi durumunda mantardankulak zarında delinmeye, enfeksiyondan işitme kaybına dek birçok hastalığa yolaçabileceğini belirterek uyarıyor. Dr. Baylançiçek, kulak çubuğundaki o 5tehlikeyi anlattı.

 

Diş kulak yolunda çizik ya da zedelenme meydana geliyor

Özellikleyaz aylarında havuz, deniz ve duş esnasında suyla temas artarken; kulağını sıksık temizleme ihtiyacı hisseden ve kulak çubuğuyla karıştıran insanlar, dışkulak yolunda gözle görülmeyen bazı çiziklere, zedelenmelere yol açabiliyor. Ozedelenmeler ve çatlaklar da kirli maddelerin dış kulak yolundailtihaplanmasına neden olabiliyor. Haliyle çok kolay enfeksiyon kapılıyor. Onedenle bilinçli hareket etmek, kulak çubuklarını kulakların derinliklerinedoğru koyuvermemek gerekiyor.

 

Kirler daha da dibe itiliyor

Normaldadış kulak yolu kahverengi bir salgı yapıyor. Dış kulak yolunu enfeksiyonlardankoruyan bu salgı normalde dış kulak yolu tarafından dışarı atılıyor ama biz onugünlük yaşantımızda göremiyoruz. Dışarı atılmasında problem olması durumundaise bu içeride birikebiliyor. İşte o salgıyı kulak çubuğu ile temizleyeceğizderken aslında tam tersi o birikenleri daha da içeri atıp birikmesine nedenolabiliyor, dış kulak yolu kanalını kapatabiliyoruz.

 

İşitme kaybina yol açabiliyor

 Kulağımızdoğal yapısı gereği kendi kendini temizleme özelliğine sahip. Üstelik kulakkirleri sanılanın aksine kulağımız için faydalı. Ama kulak çubuğu ile bufaydalı kirlere müdahalede bulunarak kendi kendimize kötülük yapıyoruz. Zirabilinçsiz kullanım kulak tıkanıklıklarını hatta işitme kaybını beraberindegetirebiliyor.

 

Kulak zarinda delinme meydana gelebiliyor

Kulakzarı yaklaşık 2.5-3 santim ileride yer alıyor. Ani ve aşırı basınçdeğişikliklerinin yanısıra, patlama, aşırı ses, travma, tokat atma ve darp gibisebeplerle delinebilen kulak zarı, kulak çubuğu ve şişle kulağı kurcalama sonucunda da aynı sorunla karşı karşıyakalabiliyor. Bu nedenle özellikle havuz, deniz ve duştan sonra kulağın neminialmak yeterli oluyor.

 

Mantara neden olabiliyor

Kulakçubukları normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıylaüretilmesine karşın, kulak kanallarının içini temizlemek için bilinçsizcederinliklere sokulması kulağın kendi kendini doğal yoldan temizlememekanizmasını bozduğu gibi buşon denilen yapılan ortaya çıkıp bunlar da suyuntemasıyla kokuşup mantar gelişimine de neden olabiliyor.  Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak BurunBoğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Baylançiçek "Kulak çubukları  kulağımızda temizlik olarak sadece en dışkısmın nemini almak ya da kurulamak amaçlı kullanılabilir. Ama kulak kirinedeniyle kulakta bir tıkanma olduğunda KBB uzmanı tarafından kirintemizlenmesi en doğrusudur" diyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00