• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Bazi şakalar felç ediyor!

Bazi şakalar felç ediyor!
Bazi şakalar felç ediyor!

Yazmevsiminde özellikle de gençler macera tutkusu nedeniyle yüksekliği fazla vederinliği kestirilemeyen bölgelerden denize ve havuza atlıyor. Bazen dearkadaşlar arasında yapılan birbirini yüksekten itme, suya batırma gibi şakalarda sakatlanmalara, boğulmalara yol açıyor. Aile Hastanesi Ortopedi veTravmatoloji Uzmanı Dr. Yakup Eroğlu, yüksekten suya atlandığı zaman suyüzeyinin; atlanılan yüksekliğin derecesine göre adeta sert bir cisim gibiolduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyladüşülen yerde darbe sonucunda kırıklar, doku, organ zedelenmeleri ve felçleroluşur. Hatta şuur kaybı sonucunda boğulmalar bile olabilir. Bu nedenle yüzmebilseniz de derinliğini bilmediğiniz denize yüksekten atlamaktan kaçının.Havuzda yüzme bilmiyorsanız derin yerlere gitmeyin" diye konuştu.

 

Sportiffaaliyetler dışında amatörler ya da gençlerin tramplenden atlamamasıgerektiğini belirten Dr. Yakup Eroğlu, "Bu atlanılan yerlerde şakalaşmak,gençler birbirlerini su altına batırmak ve tutmak şeklindeki şakaları bileboğulmalara yol açabiliyor. Eğer balıklama atlamada mutlaka eller başın önündeaçık durmalı, önce eller sonra baş suya girmelidir" dedi.

 

Ülkemizdeomurilik felcinin nedenleri arasında yüksek yerden sığ suya balıklama atlamakgösteriliyor. Omuriliğin yapısı hakkında bilgi veren Dr. Yakup Eroğlu, bukonuda şunları söyledi: "Omurilik omurga kanalının içinde beynimizinuzantısı gibi olan hassas bir organımızdır. Kol ve bacaklarımızı, gövdemiziomurilik sayesinde hareket ettiririz. İç organlarımızın normal çalışmasınıomurilik sayesinde sağlarız. Omurilik felci, omurgayı oluşturan omurlardan birya da daha fazlasının kırılması sonucu omurilikte kesi meydana gelmesidir.Ayrıca omurga enfeksiyonları, tümörler ve aşırı kireçlenmeler de omuriliktefelce neden olabilir. Felç yapan sebeplerin başında trafik kazaları, yüksektendüşme, ateşli silah yaralanmaları geliyor. Sığ suya balıklama atlamalar, delicikesici alet yaralanmaları ve sportif kazalar da felce neden oluyor. Felçli olankişi yatağa ya da tekerlekli sandalyeye mahkum olur. Yürüyemez ya da özelcihazlar sayesinde zorla yürür. Tuvaletini hissetmez. Tutamaz. Cinselfonksiyonları olmaz. Bu nedenle özellikle de gençlerin yaz ayları geldiğinde,macera tutkusuna esir olmadan, denizde, havuzda çok dikkatli olmalarıgerekiyor."

 

Sığ suya baliklama atlamak ölümcülolabiliyor

 

Denizeveya havuza balıklama atlama nedeniyle oluşabilecek kırıkların elden omuzakadar olması halinde tedavi edilebildiğini, kalıcı sakatlık yaratmadığınıanlatan Dr. Yakup Eroğlu, kafa ve boyun kırıklarının ölümlesonuçlanabileceğini, omurga kırıklarının sonucunda ise felçleringelişebileceğini, bu felçlerin de kalıcı sakatlıklar anlamına geldiğinivurguladı. Çivileme atlamalarda topuk kemiği kırığı, bacak kemikleri kırığı,kalça, pelvis kırıkları ve omurga kırığı oluşabileceğini söyleyen Dr. YakupEroğlu, omurga kırığı dışındaki kırıkların tedavilerinin yüz güldürücü olduğunubelirtti. Havuz ve denizde meydana gelebilecek yüksekten atlama dışındakikazalar hakkında da bilgiler veren Dr. Yakup Eroğlu, "Öncelikle yüzmebilmeyenlerin boğulmaları söz konusu olabilir. Denizlerimizden inşaatlar içinkum çekilmesi sonucu dip çukurları oluşuyor. Bu nedenle de sığ yerlerbirdenbire derinleşebiliyor. Bu nedenle yüzme bilmeyen kişilerin denizkenarından uzaklaşmaması, açıklara gitmemeleri gerekiyor. Jet-ski olarak adlandırılansürat motorlarıyla işaretli sahaların içine girilmesi de ölümcül ya da sakatbırakıcı birçok kazalara sebep oluyor" şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00