• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

İşi gücü bıraktık faiz, enflasyona takıldık

İşi gücü bıraktık faiz, enflasyona takıldık
İşi gücü bıraktık faiz, enflasyona takıldık

TürkiyeGenç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, sosyal medyada 1 aylık süredeekonomi ile ilgili 4 bakanın mesajlarını ve o mesajlardan hareketle gerçekleşenpaylaşımları analiz ettiklerini belirterek;  paylaşımların yüzde 94'ünün faiz, enflasyon,kredi derecelendirme, büyüme ve milli gelir; sadece yüzde 6'sının AR-GE, KOBİve girişimcilik ile ilgili olduğunu; yüksek teknolojinin SIFIR (0) noktasındaoluşmasını ise "derhal değiştirilmesi gereken bir gerçek" olarakgördüklerini belirtti.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD)Başkanı Ali Yücelen, genç Türk işadamlarının örgütü olarak, öncelikleriningirişimcilik, inovasyon, ileri teknoloji ve KOBİ'ler olduğunu belirterek, gerekbasının gerekse sosyal medyanın gündeminin, ekonomide neden yapısaldeğişimlerin yapılamadığını gösterdiğini belirtti.

TÜGİAD tarafından yaptırılan araştırmada,TÜGİAD danışmanları, Trendeco firması tarafından yapılan analizlerideğerlendirdi. Öncelikle ekonomi ile ilgili isimlerin mesajları belirlendi;daha sonra bu mesajlarda hangi kavramların öne çıktığı tespit edildi.

Ekonomi yönetiminde sorumluluk üstlenen 4bakan ile ilgili paylaşımların analiz edildiği çalışmaya, 14 Temmuz-14 Ağustos2014 tarihleri arasındaki 113 bin 105 adet paylaşım dahil edildi. Konubaşlıklarının 9 maddede derlendiği araştırmanın en popüler konusu faiz oldu...Toplam paylaşımların yüzde 51'i faiz, yüzde 20'si enflasyon, yüzde 12'si krediderecelendirme, yüzde 7'si büyüme, yüzde 4'ü de milli geliri konu aldı. TÜGİADBaşkanı Yücelen, elde ettikleri sonuçların ekonominin geleceği için parlak birperspektif çizmediğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya ekonomisi bir yere giderken birtam tersine gidiyoruz. Adeta, (Herkes gider Mersin'e biz gideriz tersine...)Bakın, tüm dünya inovasyonu, KOBİ'leri, istihdamı, ileri teknolojiyikonuşuyor... Bizim konuşmalarımıza bakınca acı gerçek ortaya çıkıyor. Yüztane mesajın sadece 3 tanesi AR-GE, 2 tanesi KOBİ, 1 tanesi girişimcilik ileilgili iken yüksek teknoloji'nin payı SIFIR...  ... Oysa bu paylaşımların yapıldığı özelliklesosyal ya da yeni medya platformları, teknolojinin, inovasyonun, iletişiminulaştığı en ileri nokta... Ancak sayısal sonuçlar gösteriyor ki, biz buplatformlarda bile, tartışmaktan bıkmadığımız faiz, enflasyon, büyümekonularını paylaşıyoruz. "

Araştırmanın detayları incelendiğinde, ekonominindümenindeki isimlerin son bir ayın paylaşımlarında yer alma oranına göre, paylaşımaen çok konu olan isim Ali Babacan (Yüzde 64,96) olurken, onu yüzde 16,08 ileMehmet Şimşek, yüzde 11,06 ile Nihat Zeybekçi ve yüzde 7,90 ile Fikri Işıkizledi.

Hangikonuda kimin isminin en çok paylaşıldığına bakıldığında, girişimcilikkonusunda, Fikri Işık yüzde 41,76 ile öne çıkarken, Ali Babacan yüzde 27,47 ileikinci, Mehmet Şimşek yüzde 18,68 ile üçüncü olurken, girişimcilik en az NihatZeybekçi'nin söyleminde yer aldı. Yüksek ya da ileri teknolojikonusunda yine Fikri Işık ismi, sosyal medya trafiğinin %70 gibi çok ciddi bir oranındayer alıyor. Nihat Zeybekçi ismi ikinci sırada yer alırken,  Mehmet Şimşek ve Ali Babacan isimleri, ileriteknolojiyi konu alan konuşma ve yorumlarda geçmiyor. KOBİ deyine yüzde 83,05 gibi yüksek bir oranla Fikri Işık ile birlikte anılırken, KOBİbaşlığında kalan 3 bakanla ilgili paylaşım toplamı yüzde 16,95 olmakta.

Büyümekonulu mesajlarda Ali Babacan (yüzde 45.28) ile Mehmet Şimşek (yüzde 30.82) yanyana gelirken Nihat Zeybekçi (yüzde 15.09) ve Fikri Işık (yüzde 8.81) büyümemesajlarında geride kaldı. Sosyal medyanın en popüler konusu olan faizkonulu paylaşımlarda Nihat Zeybekçi yüzde 58,49 ile ön plana çıkarken MehmetŞimşek yüzde 18,87, Ali Babacan yüzde 11,70, Fikri Işık da 10,94 pay aldı. Ekonomigündeminin ikinci öncelikli konusu enflasyonda da Nihat Zeybekçi(yüzde 55.69) başı çekerken, onu Mehmet Şimşek (yüzde 24.55), Ali Babacan(yüzde 12.13) ve Fikri Işık (yüzde 7.63) takip etti.

Ekonomigündemine ilişkin bu tablonun derhal değiştirilmesi gerektiğinivurgulayan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, özellikle medyada girişimcilik,inovasyon ve KOBİ kavramlarının payının artmasının çok değerli bir göstergeolacağının altını çizdi.

Sonuçlarıdeğerlendiren TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, siyasetin ve vatandaşın gündeminde,KOBİ, girişimcilik, yüksek teknoloji konularının, faiz, enflasyon gibi makrokavramlar ile karşılaştırıldığında oldukça geri planda kaldığına vurgu yaptı. Yücelen,“Bakanların birlikte anıldıkları konular görev alanlarıyla uyumlu olmaklabirlikte, tüm bu konu başlıklarının birbirlerini tamamlayıcı unsurlar olduğunu unutmamamızgerekir.” dedi ve değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Ekonomiyönetiminde elbette ki farklı bakış açılarına, önceliklere ve rollereihtiyacımız var. Tüm bunlar, ekonomide rakipler takımını yaratıyor. Unutmayalımki, farklı yaklaşımları bir potada eriterek ekonomimiz için en iyi kararlarıçıkarabiliriz. Bu rakipler takımının konu başlıklarından hiçbiri daha az önemlideğildir. Birbiri ile rekabet içinde olan unsurlardan birini bile takımdançekerseniz takım bozulur.

İhtiyacımızolan, reel ekonominin ihtiyaçlarının da rakipler takımının gündeminde gerekenyerini almasıdır. Makro kararlar tartışılırken reel sektörün önceliği olan önlemlerledesteklenmediğinde, ekonomi gündemimiz dünyanın gerisinde kalacaktır.” Ekonomi ile ilgili paylaşımların gündemi belirlediğinidile getiren Yücelen, "Hep vurguladığımız gibi, kalitesiz büyüme bizibatırır. Kaliteli büyüme ise kısa sürede bizi hedeflerimize taşır. Biz ne zamanki faizi, enflasyonu konuşmayı bırakıp reel ekonominin konularını gündemealırız, o zaman gerçek bir dünya ekonomisi olabiliriz. " diye konuştu.

TÜGİAD hakkında

1986Yılında kurulan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye’de gençişadamlarının en geniş profilde bir araya geldiği ilk ulusal ve tekuluslararası yetkinliğe sahip dernektir. 2014 yılında JEUNE üyesi olan TÜGİADG20 Genç Girişimciler İttifakı'nın 2014-2015 dönem başkanlığını üstlenmiştir.

Otomotivyan sanayi, inşaat – yapı malzemeleri, tekstil, turizm, gıda – tarım –hayvancılık, enerji – yeşil ekonomi, kimya, maden – metal işleme, makine –imalat sanayi, mobilya – kerestecilik, lojistik, bilgi teknolojileri, medikalekipmanlar, finansal hizmetler – danışmanlık, dış ticaret ve diğer hizmetlerbaşta olmak üzere farklı sektörleri temsil eden 21 – 45 yaşları arasında 850genç girişimci üyesi ile TÜGİAD bugün, 500 bin kişilik bir istihdam gücünü veyaklaşık 18 Milyar Dolarlık bir ihracat hacmini temsil etmektedir.

G20Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, aynızamanda ittifakın stratejik planlama ve iş planından sorumlu icra kuruluüyesidir. TÜGİAD, 84 ülkede 200 bin genç girişimciye ulaşmayı hedefleyen MAME’de(Akdeniz – Afrika ve Orta Doğu Genç Girişimciler İletişim Ağı) kurucu üye vekurumsal yapılanmadan sorumlu icra kurulu üyesidir.

1993Yılından itibaren Brüksel’de AB nezdinde Daimi Temciliği bulunan TÜGİAD, 45 binüyesi bulunan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) BaşkanYardımcısıdır.

Türkiyegenelinde 115'i bayan olmak üzere 850 üyesi bulunan TÜGİAD yaş ortalaması 35olan üye profili ile ülkenin önemli bir çoğunluğunu temsil eden dinamik birişadamı ve sanayici profiline sahiptir.

Yıllıkciroları yaklaşık 50 milyar dolar olan TÜGİAD üyesi genç işadamlarının yatırımve girişimleri ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat, tekstil,dış ticaret, otomotiv yan sanayi, turizm, gıda, makine, motor ve diğer metalürünler imalatı sektörleri başta olmak üzere TÜGİAD üyelerinin toplam 60sektörde ağırlığı hissedilmektedir.

Ortalamayıllık 18 milyar dolar ihracat, 23 milyar dolar ithalat yapan TÜGİAD'lıların ençok dış ticaret yaptığı  ülkeler ise;Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzereAvrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğuülkeleridir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00