• BIST 9809.57
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

62 Yıllık Bir Tarihi Traktör Gün Yüzüne Çıkarılıyor

62 Yıllık Bir Tarihi Traktör Gün Yüzüne Çıkarılıyor
62 Yıllık Bir Tarihi Traktör Gün Yüzüne Çıkarılıyor

62 yaşındaki traktör içinKoçdağ Motorlu Araçlar, Bakım, Servis, Ticaret Ltd. Şti.’nin deneyimliustalarının büyük bir titizlikle üzerinde çalıştıkları traktörün hikâyesi debir hayli ilginç. Koleksiyonculuğu seven ve koleksiyonculuğa büyük bir ilgiduyan Eczacı Selahattin Öztürk, koleksiyonunabir yenisini daha eklemek için tarihi bir traktörü Tekirdağ’da bulup satınalmış.

“İLK TRAKTÖRLERE GÖRE BİRAZ ESTETİKLEŞTİRİLMİŞ”

Eczacı Selahattin Öztürk, tarihi traktörü nasıl bulduğunun hikâyesinişöyle anlatıyor: “Bir gün internette araştırma yapıyordum. Koleksiyonculuğuseven de birisiyim. İnternette araştırma yaparken bu tarihi traktörü tesadüfengördüm. Orada traktörü görünce bunu kimseye kaptırmamak için Mehmet Koçdağ Bey’i aradım.

Dedim ki, “Mehmet Bey, hemenEdirne’ye doğru yola çıkıyorsun. Tekirdağ’ın Saray İlçesi’ne gidiyorsun.Saray’ın falanca köyü var. Bu tarihi traktörü oradan satın alıp geliyorsun”,dedim. Mehmet Bey de “Tamam”, dedi ve oraya gitti. Traktörü oradan satın alıpgetirdi. Sağ olsun, Mehmet Bey de ustalarıyla bu işi başarıyla yapacağını vetraktörü çalıştırıp kullanılır bir hale getirebileceğini söyledi” dedi.

İlk üretilen traktörleregöre işlevsel olarak pek değişen bir yanının olmadığını vurgulayan Öztürk, “İlk üretilen traktörlere görebu modelde işlev olarak, şekil olarak o zamandan buzamana pek fazla bir şeygeliştirilememiş. İlk yapılanlara göre bu model biraz estetikleştirilmiş halidir.Bu traktörün toplanmasında Edip Gülserustanın büyük emeği vardır. Edip usta bu işin mimarlarındandır. Çok emekveriyor” diyerek traktörün kullanılabilir bir hale getirilmesi için özverilibir çalışma sergileyen Mehmet Koçdağve ustalarına teşekkür etti.

“62 YILLIK BİR TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK”

Traktörün yapılışınınkendisinin çok dikkatini çektiğini belirten Koçdağ Motorlu Araçlar, Bakım,Servis, Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçdağ ise, “Ben öncelikle Selahattin Bey’e çok teşekkürediyorum. Bu iş Selahattin Bey’in fikri idi. Selahattin Bey, “Ben bir traktörbuldum. Bunu toplayalım”, dedi. Selahattin Bey’in daha başka koleksiyonları da var. Nerede ne bulursaalır, biriktirir. Bir müze kuracak kadar koleksiyonu var. Böyle bir birikimvar. Bu traktörü onarırken düşünüyoruz. Hangi tezgâhta başlayıp bunu işledilerböyle? Örneğin mazot deposu bile bir hayli enteresan.

Edip usta, bu işindehasıdır. Sanatı ve makineyi çok iyi bilen birisidir. Onunla birlikte butarihi traktörü yeniden imal ettik. Şu an geçici şekilde çalıştırdık. Tam hazırhale daha henüz getiremedik. Tam hazır hale getirebilmek için uğraşıyoruz. Çalışırhale getirince biz bunu komple boyayacağız. Yeniden imal etmiş gibi olacak. Bittiğindeçok güzel olacak. Böylece bir tarih gün yüzüne çıkacak ve bizde tarihimizekültürel anlamda böylece bir katkı sunmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

“ASLINA UYGUN BİR ŞEKİLDE TAMİR EDECEĞİZ”

Traktörü yeniden çalışırhale getirebilmek için büyük bir özveriyle çalışan Koçdağ Motorlu Araçlar,Bakım, Servis, Ticaret Ltd. Şti. Baş Ustalarından Edip Gülser de ilk çıkan traktörlere göre bu modelin biraz dahapratik şekilde yapılmış olduğunu söyledi.

Traktörü toplarkenhayretler içersinde kaldıklarını ifade eden Edip Usta, “İlk yapılan traktörlere göre bu bizim tamir ettiğimiz traktördaha pratiktir. O zamanın makinelerinde işlenmiş, o zamanının şartlarıylaortaya çıkarılmış bir eserdir bu traktör. O zaman bunu nasıl yapmışlar, nasılortaya çıkarmışlar, hangi makinelerde işlemişler, anlamakta güçlük çekiyorum. Ogünkü yoklukta bunu nasıl yapmışlar? Hala düşünüyorum. Bir an önce bitirebilmekiçin büyük çaba harcıyoruz. Aslına uygun bir şekilde tamir edebilmek için çoktitiz çalışıyoruz” dedi.

62 yıllık traktörün günyüzüne çıkarılması için uzun zamandır çalışmalar sürerken tamirin ne zamanbiteceği ise henüz belli değil. Tamiri bittikten sonra 62 yıllık traktör birhayli ilgi göreceğe benziyor.

DÜNYA HABER AJANSI (DHA)                                                                   
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00