• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Temmuz Ayında Siyaset Gündeminde Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Vardı

Temmuz Ayında Siyaset Gündeminde Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Vardı
Temmuz Ayında Siyaset Gündeminde Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Vardı
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) tüm ayı kapsayan raporuna göre; adaylarınve partilerinin seçim çalışmaları kapsamında düzenledikleri toplantılar,ziyaretler ve mitingler siyasetin gündeminde öne çıkan konular oldular. Bununyanında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çözüm sürecine yönelik yasayı onaylamasıve eski 4 bakanın soruşturması için kurulan komisyonun üyelerinin belirlenmesi,ayın dikkat çeken diğer gelişmeleriydi…

 

AKP’NİNCUMHURBAŞKANLIĞI ADAYINI AÇIKLAMASI

AK Parti’nin Cumhurbaşkanıadayı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı açıklaması, Temmuz ayının başındagündemde en çok yer alan konu oldu. Erdoğan’ın AKP’nin beklenen adayı olduğunayönelik tartışmalar sürerken, güneşi ve Erdoğan’ın uzun siyasi yolunu temsileden seçim logosu da ses getirdi.

 

CUMHURBAŞKANIADAYLARININ MARATONU

MTM’nin araştırmasına göre,birinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri hızla yaklaşırken, Cumhurbaşkanı adayıolarak ortaya konulan isimler de yoğun seçim çalışmaları içine girdi. Adaylarmitingler ve ziyaretler düzenleyerek, seçmenlerine ulaşma yoluna gitti.

 

“ÇÖZÜMYASASI”NIN ONAYLANMASI

Cumhurbaşkanı AbdullahGül’ün, terörü sona erdirmek amacıyla çıkartılan yasayı onaylaması, siyasetgündeminde sıklıkla yer aldı. Toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesinisağlamayı öngören yasanın “silahı bırakan örgüt üyelerinin eve dönüşlerini vesosyal yaşama katılım ve uyumununun temini için gerekli tedbirlerin alınması” ileilgili olan maddesi, çözüm sürecine ilişkin olarak gündemde en çok yer alankonular arasındaydı.

 

ESKİ4 BAKAN HAKKINDA SORUŞTURMA

Ekonomi eski Bakanı ZaferÇağlayan, AB eski Bakanı Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ileÇevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan SoruşturmaKomisyonu üyelerinin, TMBB Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen kura ilebelirlenmesi, Temmuz ayında siyaset gündemini meşgul etti. AK Parti'den 9,CHP'den 4, MHP ve HDP'den 1'er milletvekili komisyonda yer alırken, AK PartiKastamonu Milletvekili Hakkı Köylü Komisyon Başkanı oldu.

 

İSRAİL’ETEPKİ

Dışişleri Bakanlığı,İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı askeri operasyona yoğun tepkigösterirken, operasyonun durdurulmasına yönelik çağrı yaptı ve BirleşmişMilletler’in devreye girmesini istedi. Ayrıca Başbakan Erdoğan’ın İsrail’eyönelik eleştirileri ve TBMM Genel Kurulu'nda, AKP, CHP MHP ve HDP’nin ortakhazırladığı İsrail'in kara harekatının kınanmasına ilişkin bir bildirininyayınlanması, konuyu siyasetin gündeminde tuttu.

 

SİYASET GÜNDEMİ

 

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLER



No

Siyasi Partiler

Toplam haber adedi

Yazılı basın

TV

Online medya


1

AK Parti Adalet ve Kalkınma Partisi

207.705

35.560

9.609

162.536


2

CHP Cumhuriyet Halk Partisi

155.779

24.406

10.929

120.444


3

MHP Milliyetçi Hareket Partisi

92.969

14.026

8.518

70.425


4

HDP Halkların Demokratik Partisi

48.468

5.677

4.914

37.877


5

BDP Barış Ve Demokrasi Partisi

13.793

1.985

202

11.606


Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin Temmuz  2014'de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve 10 bini aşkın internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.



 

Medya Takip Merkezi’nin aynıaraştırmasına göre; Temmuz ayında en çok haberi yapılan siyasi parti, 207 biniaşkın haberle AK Parti oldu. AKP’yi,155 bini aşkın habere konu edilen CHPve  92 bin üzeri haberle gündeme gelenMHP takip etti.

 


 

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLER



No

Siyasi İsimler

Toplam haber adedi

Yazılı basın

TV

Online medya


1

Recep Tayyip Erdoğan

225.201

30.410

18.135

176.656


2

Ekmeleddin İhsanoğlu

95.270

12.364

10.046

72.860


3

Selahattin Demirtaş

33.978

3.795

4.418

25.765


4

Kemal Kılıçdaroğlu

32.856

4.022

2.875

25.959


5

Abdullah Gül

31.344

4.070

3.292

23.982


Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin Temmuz  2014'de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve 10 bini aşkın internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.



MTM’nin raporuna göre; ayınen çok haber olan siyasi ismi Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep TayyipErdoğan oldu. 225 bini aşkın habere konu edilen Erdoğan, düzenlemiş olduğuiftar yemeği ve vizyon toplantısıyla gündeme geldi. İşadamları, spor ve sanat dünyasındanisimlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 4.500 kişinin Erdoğan’ın seçimbildirgesini duyurduğu toplantıya katılması, medya dünyasında geniş yankıuyandırdı.

 

Aynı rapora göre; ayın ençok konuşulan bir diğer siyasi ismi, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğluoldu. Logosu, seçim sloganı ve tanıtımına yönelik yaptığı çeşitli toplantılarlaadından sıkça söz ettiren İhsanoğlu¸ malvarlığını açıklamasıyla da haberlerekonu edildi. Diğer Cumhurbaşkanı adaylarının bağış hesaplarına 1000’er lira parayatırmasıyla da gündeme gelen Ekmeleddin İhsanoğlu, 95 bin üzeri haberlearaştırmanın ikinci sırasında yer aldı.

 

MTM’NİNVERİLERİNE GÖRE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

-      CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından“Büyük Uzlaşma” olarak tanıtılan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanıadaylığı ile ilgili olarak Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli “ortak deklarasyon”imzaladı. Deklarasyonda DSP Genel Başkanı Masum Türkeli. BTP Genel BaşkanıProf. Dr. Haydar Baş ve DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın da imzalarıbulunuyor.

-      Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan,Selahattin Demirtaş ve İhsanoğlu malvarlıklarını YSK’ya bildirdi.

-      TBMM İçişleri Komisyonu, 6 maddelik ÇözümSüreci Yasa Tasarısı’nı kabul etti.

-      CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce,Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Başbakanlık görevinin sona erdiğive görevden çekilmiş sayılması gerektiği” iddiasıyla YSK’ya başvurdu.

-      Barış ve Demoktasi Partisi (BDP) 3. Olağan hazırlıkkongresi kapsamında Diyarbakır il başkanlığında düzenlenen basın toplantısında,partinin yeni dönemde kullanacağı isim konusunda uzlaşmaya varıldığınıaçıkladı. Partinin ismi “Bölgelerin Demokrasi Partisi” olacak.

-      Türkiye'nin 80. partisi olarak Merkez Partisikuruldu.

-      Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılanaçıklamaya göre; Gül, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile BirleşmişMilletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (BM Kadın)Arasında BM Kadın Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin İstanbul'da Kurulmasınaİlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun","Vatansız Kişilerin Statüsüne İlişkin Sözleşmeye Katılmamızın UygunBulunduğuna Dair Kanun" ve "Araştırma Altyapılarının DesteklenmesineDair Kanun"u onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

-      YSK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ınCumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle görevinden istifa etmesi gerektiği yönündekitalepleri oybirliğiyle reddetti.

-      HDP Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayıSelahattin Demirtaş, TRT’nin yayınlarında kendisine ve diğer aday Ekmeleddinİhsanoğlu’na daha az yer verilmesi nedeniyle sorumlular hakkında suçduyurusunda bulundu ve tazminat davası açtı.

-       Gazze katliamına tepki olarak 3 gün yas ilan edildi.

-       Aralarında 17 Aralık operasyonunu başlatan amirlerindeolduğu 115 polis hakkında soruşturma kararı alındı.

-       Emniyette 'paralel yapı' operasyonu kapsamında gözaltınaalınan ve adliyeye sevk edilen 92 şüpheliden 9'u, savcılık sorgularınınardından serbest bırakıldı.

-       AK Parti Kurucusu ve eski Genel Başkan Yardımcısı DengirMir Mehmet Fırat, partisinden istifa etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00